stappenplan

Hoe maak ik een houten pergola?

Je wilt een houten pergola maken voor in je tuin. Maar hoe pak je dat aan? In het Karwei stappenplan staat beschreven hoe je dit doet en welke materialen en gereedschappen je hierbij nodig hebt.

houten pergola bouwen
stap 1

Bepaal de plek van de pergola

Bepaal de locatie en de gewenste lengte van de pergola. Let er op: Verdeel de lengte in gelijke delen van 120 tot 150 cm.

grondboor houten palen
stap 2

Boor de gaten voor de palen

Maak met een grondboor, die je kunt huren bij Karwei, de gaten voor de palen op de afgebakende punten. Maak de gaten 50 cm diep.

betonmortel grondgaten pergola
stap 3

Vul de grondgaten met beton

Vul elk gat in de grond met droge betonmortel. Giet in elk gat een halve emmer water. Roer vervolgens het mengsel met een stok goed door.

Tip!

In plaats van betonmortel kan je ook snelcement gebruiken. Snelcement heeft een zeer korte droogtijd.

palen plaatsen in beton
stap 4

Plaats de palen in het beton

Steek de palen stuk voor stuk in de natte betonmortel en stel ze loodrecht met de waterpas. Gebruik eventueel stukjes steen als wig. Zorg dat de palen 180 tot 200 cm boven de grond uitsteken. Laat vervolgens de betonmortel 24 uur uitharden.

Tip!

Voor extra stevige verankering draai je aan weerszijden twee schroeven in de zijkanten. Doe dat onderaan de palen, voordat je ze in de mortel steekt. Laat de schroeven 4 cm uitsteken.

stap 5

Controleer de palen op hoogte

Controleer met behulp van een metseltouwtje en een waterpas of de koppen van alle palen op dezelfde hoogte zitten. Ga uit van de kortste paal en zaag waar nodig de palen op de juiste hoogte.

rijlatten bevestigen pergola
stap 6

Bevestig de rijlatten tegen de palen

Houd de rijlatten horizontaal tegen de palen en teken de positie van de palen op de rijlatten af. Boor vervolgens schroefgaten van 4 mm door de rijlatten.

Tip!

Plant vrolijke klimplanten naast de palen. Sommige klimmers groeien uitstekend door elkaar heen, zoals de klimroos en clematis. Deze geven in de zomer een prachtige bloemencombinatie.

Hoe maak ik een houten pergola?
stap 7

Schroef de rijlatten vast

Schroef de rijlatten aan de palen vast met behulp van houtdraadbouten die voorzien zijn van sluitringen. Draai de bouten aan met een steeksleutel.

uitsparingen zagen pergola
stap 8

Zaag uitsparingen in ruiters

Maak in iedere ruiter, de korte overdwars liggende latten, 2 uitsparingen van 2 cm diep op de plek waar deze op de rijlatten komen. De breedte van de uitsparing moet gelijk zijn aan de breedte van de houten rijlatten. Tussen de 2 uitsparingen moet 7 cm afstand zitten.

vastschroeven
stap 9

Schroef de ruiters vast

Verdeel de ruiters gelijkmatig met een onderlinge afstand van ongeveer 50 cm. Schroef deze als laatste goed vast met houtschroeven.

Tip!

Geïmpregneerd hout bevat vaak schadelijke stoffen (wolmanzout). Plant hier geen eetbare groenten of kruiden omheen. Karwei heeft ook tuinhout dat 'gewaxed' is of onder hoge druk behandeld. Dit is net zo duurzaam en veel beter voor het milieu.

Benodigdheden

Materialen (7)
  • Betonmortel (kant-en-klaar)
  • Houten ruiters
  • Rijlatten (dikte = uitsparing van de ruiter)
  • Tuinpalen (7 x 7 cm, 250 cm lang)
  • Schroeven (6 cm lang)
  • Houtdraadbouten (6 cm lang)
  • Sluitringen
Gereedschappen (9)
Dit stappenplan komt voor in