stappenplan

Hoe maak ik een houten pergola?

Je wilt een houten pergola maken voor in je tuin. Maar hoe pak je dat aan? Met pergola verbindstukken kan er gemakkelijk een pergola geplaatst worden. De verbindstukken zijn in verzinkte varianten te verkrijgen en in een zwarte uitvoering. Gebruik 7x7 palen of 9x9 palen met de bijbehorende verbindstukken. Houd er wel rekening mee dat de kopmaat altijd kleiner is van 7x7cm of 9x9cm. Zo blijft er ruimte over voor het hout om te gaan werken. Deze zullen namelijk gaan uitzetten bij regen. In het Karwei stappenplan staat beschreven hoe je een pergola maakt en welke materialen en gereedschappen je hierbij nodig hebt.

stap 1

Bepaal de plek van de pergola

Bepaal de locatie van de pergola en maak de grond schoon zodat je straks makkelijk te werk kunt gaan. Een pergola van groter dan 2x2 meter is het verstandig om extra staanders toe te voegen om de stevigheid te garanderen.

Tip!

Bij het plaatsen van de pergola op een betonnen ondergrond kunnen paalhouders met voet gebruikt worden. Deze kunnen op de betonnen ondergrond gemonteerd worden. Deze ondergrond moet wel volledig waterpas staan!

stap 2

Boor de gaten voor de palen

Maak met een grondboor, die je kunt huren bij Karwei, de gaten voor de palen op de afgebakende punten. Maak de gaten 50 cm diep.

stap 3

Vul de grondgaten met beton

Vul elk gat in de grond met droge betonmortel. Giet in elk gat een halve emmer water. Roer vervolgens het mengsel met een stok goed door.

Tip!

In plaats van betonmortel kan je ook snelcement gebruiken. Snelcement heeft een zeer korte droogtijd.

stap 4

Plaats de palen in het beton

Plaats de palen 1/3 in de grond of gebruik een betonpoer. Bij het plaatsen van de palen zonder een betonpoer maak je gebruik van een grondboor. Hiermee boor je een gat iets minder diep dan de paal uiteindelijk de grond in moet. Houdt de paal zo recht mogelijk; en sla deze de laatste 10 tot 15 cm met een palenrammer de grond in. Controleer of alle 4 de palen waterpas zijn. Stamp hierna de grond rondom de paal aan.

Bij het gebruiken van een betonpoer steek je de palen stuk voor stuk in de natte betonmortel en stel je ze loodrecht met de waterpas. Gebruik eventueel stukjes steen als wig. De betonmortel moet 24 uur uitharden. Zorg ervoor dat de paal beschermt is tegen houtrot met zwarte teer. Bepaal het gedeelte van de tuinpaal dat onder de grond geplaatst zal worden en tel hier enkele centimeter bij op. Dit is het in te smeren oppervlak. Breng met een blokkwast een laag teer aan op alle zijden en de onderkant van de tuinpaal. En laat deze vervolgens goed drogen.

Tip!

Voor extra stevige verankering draai je aan weerszijden twee schroeven in de zijkanten. Doe dat onderaan de palen, voordat je ze in de mortel steekt. Laat de schroeven 4 cm uitsteken.

Tip!

Het is ook mogelijk om gebruik te maken van betonpoeren bij 9x9 palen. Het betondeel kan bijna volledig ingegraven worden en de paal kan hierop gemonteerd worden.

stap 5

Controleer de palen op hoogte

Controleer met behulp van een metseltouwtje en een waterpas of de koppen van alle palen op dezelfde hoogte zitten. Ga uit van de kortste paal en zaag waar nodig de palen op de juiste hoogte.

rijlatten bevestigen pergola
stap 6

Bevestig de rijlatten tegen de palen

Houd de rijlatten horizontaal tegen de palen en teken de positie van de palen op de rijlatten af. Boor vervolgens schroefgaten van 4 mm door de rijlatten.

Tip!

Met pergolaverbinders maak je in een handomdraai de mooiste constructies zoals een overkapping, pergola of haardhoutberging.

Hoe maak ik een houten pergola?
stap 7

Schroef de rijlatten vast

Schroef de rijlatten aan de palen vast met behulp van houtdraadbouten die voorzien zijn van sluitringen. Draai de bouten aan met een steeksleutel. Plaats met minimaal 2 personen het bovenframe werk op de geplaatste staanders. Schroef vervolgens de bovenframe vast aan de staanders.

uitsparingen zagen pergola
stap 8

Zaag uitsparingen in ruiters

Maak in iedere ruiter, de korte overdwars liggende latten, 2 uitsparingen van 2 cm diep op de plek waar deze op de rijlatten komen. De breedte van de uitsparing moet gelijk zijn aan de breedte van de houten rijlatten. Tussen de 2 uitsparingen moet 7 cm afstand zitten.

vastschroeven
stap 9

Schroef de ruiters vast

Verdeel de ruiters gelijkmatig met een onderlinge afstand van ongeveer 50 cm. Schroef deze als laatste goed vast met houtschroeven.

Tip!

Geïmpregneerd hout bevat vaak schadelijke stoffen (wolmanzout). Plant hier geen eetbare groenten of kruiden omheen. Karwei heeft ook tuinhout dat 'gewaxed' is of onder hoge druk behandeld. Dit is net zo duurzaam en veel beter voor het milieu.

stap 10

Pergola afwerken

Werk de pergola af met bijvoorbeeld een natuurrol zoals een rietenscherm of een bamboerol aan de bovenkant of een schaduwdoek. Bij onbehandeld hout dient deze behandeld te worden met olie of beits voor kleurbehoud en een langere levensduur.

Tip!

Plant vrolijke klimplanten naast de palen. Sommige klimmers groeien uitstekend door elkaar heen, zoals de klimroos en clematis. Deze geven in de zomer een prachtige bloemencombinatie.

Meer klusadvies

Klusadvies - tuin - Hoe maak ik zelf een steigerhouten tafel? - thumbnail
Tafel van steigerhout maken stappenplan
Klusadvies - tuin - Hoe maak ik een voederhuisje? - thumbnail
Hoe maak ik een voederhuisje? stappenplan
Klusadvies - tuin - Hoe maak ik zelf een buitenkeuken? - thumbnail
Hoe maak ik zelf een buitenkeuken? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in