Doe het zelf

Buitenkast maken

18 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Deze mooie buitenkast is een ideale plek om tuin- en terrasspulletjes in op te bergen. Met behulp van de klusinstructie maak je 'm zelf.

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (21)

  • Tuinhout (kopmaat 1,6 x 9 cm)

  • Tuinhout (kopmaat 6,8 x 6,8)

  • 5 x balkje van 79 cm.


  • Gereedschappen (13)


Bekijk voor je begint de overzichtstekening

Buitenkast maken

Voorbereiding

stap

Boor om de 20-30 cm een gaat je in het frame van de deuren. Bespan de deurframes met het op maat geknipte horgaas, dat je aan de randen omslaat. Gebruik hiervoor de parkers en volgringen.

stap

Voor het maken van de vloer, lijm en schroef je 8 vloerplanken op de 5 balkjes. Balkjes op gelijke afstand van elkaar plaatsen. Bewaar tussen ieder plank een tussenmaat van 1 cm.

tip! tip!
Boor schroefgaten voor met een 3mm houtboor en ruim het gat met behulp van de verzinkboor. Zo vallen de schroeven netjes in het MDF en kun je de gaten later dicht plamuren met MDF vuller.
stap

Bewaar tussen iedere plank een tussenruimte van 1 cm. Lijm en schroef aan onderzijde en op een hoogte van 155 cm twee verbindingslatten van 77 cm.

stap

De achterzijde maak je op dezelfde manier. Gebruik hiervoor de latten van 155 cm en aan de boven- en onderzijde twee verbindingslatten van 229 cm.

stap

Voor het tussenschot gebruik je 8 planken van 166,6 cm. die 1 cm uit elkaar komen. Verbind de planken aan de onderzijde en op 126 cm van de onderzijde met plankensteunen. Zorg ervoor dat de achterkant van de laatste plank en plankensteunen samenvallen.

stap

Zaag de bovenzijde van de zijkanten en tussenschot schuin af. Aan de voorzijde blijft de hoogte gelijk, maar aan de achterzijde wordt het 155 cm. Ter versteviging worden er aan de zijpanelen en het tussenschot daksteunen bevestigd.

Montage stap voor stap

stap

Plaats de twee zijkanten en de achterkant tegen het vloerpaneel en tegen elkaar. Lijm en schroef het geheel aan elkaar.

stap

Plaats het tussenschot in het midden van de kast. Bevestig het tussenschot tegen de achterzijde en vloer (steekschroeven).

stap

Aan de voorzijde komen rondom afwerklatten. Hierdoor worden zijkanten en tussenschot eveneens met elkaar verbonden. Ook tegen de kopse kant van het tussenschot plaats je een afwerklat.

stap

Bevestig in het rechterdeel van de kast, tegen de zijkant, een tweede plankensteun op dezelfde hoogte als eerder geplaatste plankensteun van het tussenschot. In het linker deel komen 2x 2 plankensteunen (afhankelijk van de hoogte van jouw spullen). Bevestig de latten voor de kastplanken. Ook hier weer een tussenruimte bewaren.

stap

Plamuur alle schroefgaten dicht. Schuur de kast en zet hem 2x in de dekkend buitenbeits.

stap

Sla met golfplaatnagels het bitumen dak op de kast. Let erop dat je de nagel op de golf slaat. Sluit het plastic kapje om er zeker van te zijn dat er geen lekkage ontstaat.

stap

Bevestig de scharnieren tegen de zijkanten. Plaats het beslag en hang de deur af.