stappenplan

Hoe maak ik een voederhuisje?

Voer in de wintermaanden de vogels bij in je zelfgemaakte voederhuisje van hout. Met het Karwei stappenplan maak je in een handomdraai je eigen houten voederhuisje. Ontdek welke vogels er allemaal bij jou in de tuin of op het balkon op dit robuuste voederhuisje afkomen.

hout zagen vogelvoederhuisje
stap 1

Zaag de staanders van het voederhuisje

Zaag vier plankjes van 20 cm lang uit de 210x18x69 mm-lat, wat de staanders zijn van het voederhuisje. Meet aan beide lange zijden van de plankjes 12,2 en 19 cm af, zoals op de afbeelding staat aangegeven. Teken tussen deze punten een schuine lijn. Doe dit telkens aan één uiteinde van alle vier de plankjes. Zaag de plankjes schuin af en schuur de zaagsneden glad met schuurpapier.

Tip!

De plankjes zijn met opzet iets te lang, je maakt ze pas op maat tijdens het schuin afzagen. Schuin afzagen tot precies in het hoekpunt is namelijk erg lastig.

houten onderdelen voederhuisje
stap 2

Zaag de houten dakdelen

Zaag uit de 201x18x119 mm-lat drie plankjes: een bodemplankje van 37 cm, een dakdeel A-plankje van 25,8 cm en een dakdeel B-plankje van 24 cm. Schuur de zaagsneden glad met schuurpapier.

stap 3

Bevestig de dakdelen aan elkaar vast

Boor met het 4 mm houtboortje op 1 cm vanaf de rand twee schroefgaten in dakdeel A. Schroef dakdeel A tegen de kopse kant van dakdeel B. Boor met een fretboor onder een hoek van 450 graden een gaatje in beide dakdelen van het voederhuisje. Draai daar twee schroefhaken in waar je vetbollen aan kunt hangen.

Tip!

Maak de schroefgaten iets ruimer met behulp van een verzinkboor. Zo vallen de schroefkoppen er netjes in en voorkom je dat het hout splijt.

vogelhuisje maken hout
stap 4

Bevestig de staanders tegen het dakje

Boor met de 4 mm houtboor op 1 cm vanaf de rand twee schroefgaten aan beide uiteinden van de staanders. Schroef de staanders aan de voor- en achterkant van het vogelhuisje tegen de rand van het dak vast.

onderkant vastschroeven voederhuisje
stap 5

Schroef de onderkant vast

Schuif het houten bodemplankje tussen de vier staanders en schroef deze vanaf de buitenkant aan de staanders vast.

ophangsysteem houten vogelvoedhuisje
stap 6

Maak een ophangsysteem

Boor een gaatje in de nok van het dak (4 mm houtboor) en draai daar het schroefoog in. Zo kun je het voederhuisje ophangen met een touwtje aan een tak of aan de stam van een boom.

Tip!

Wil je het voederhuisje aan de schutting hangen? Boor een gaatje in beide achterste staanders, draai twee schroeven in de schutting en hang het vogelhuisje daar aan op.

stap 7

Beits het voederhuisje

Zet het huisje in de beits. Breng minimaal twee lagen aan en schuur tussendoor licht op.

Meer klusadvies

Klusadvies - tuin - Hoe maak ik zelf een steigerhouten tafel? - thumbnail
Tafel van steigerhout maken stappenplan
Klusadvies - tuin - Hoe maak ik een houten pergola? - thumbnail
Hoe maak ik een houten pergola? stappenplan
Klusadvies - tuin - Hoe maak ik zelf een buitenkeuken? - thumbnail
Hoe maak ik zelf een buitenkeuken? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in