stappenplan

Hoe maak ik een voederhuisje?

Met dit robuuste vogelhuis hebben vogels in alle seizoenen een dak boven hun hoofd. En in de winter hoeven ze zelfs de ‘deur’ niet meer uit. Aan de handige schroefogen kun je namelijk voedzame vetbollen hangen! Hang het voederhuisje op aan een tak van een boom of bevestig hem aan de schutting.

Hoe maak ik een voederhuisje? - stap 1
stap 1

Zaag vier plankjes van 20 cm uit de 69 mm-lat. Dit worden de staanders van het voederhuisje. Meet aan beide lange zijden van de plankjes 12.2 en 19 cm af. Teken tussen deze punten een schuine lijn. Doe dit telkens aan één uiteinde van alle vier de plankjes. Zaag de plankjes vervolgens schuin af en schuur de zaagsneden glad.

Tip!

De plankjes zijn met opzet iets te lang, je maakt ze pas op maat tijdens het schuin afzagen. Schuin afzagen tot precies in het hoekpunt is namelijk erg lastig.

Hoe maak ik een voederhuisje?
stap 2

Hoe maak ik een voederhuisje?

Zaag uit de 18x119 mm-lat één plankje van 37 cm (bodem), één van 25.8 cm (dakdeel A) en één van 24 cm (dakdeel B). Schuur de zaagsneden glad.

Hoe maak ik een voederhuisje?
stap 3

Hoe maak ik een voederhuisje?

Boor met de 4 mm houtboor op 1 cm vanaf de rand twee schroefgaten in dakdeel A. Schroef dakdeel A tegen de kopse kant van dakdeel B. Boor met een fretboor onder een hoek van 450 een gaatje in beide dakdelen van het voederhuisje. Draai daar de schroefhaken in voor de vetbollen.

Tip!

Maak de schroefgaten iets ruimer met behulp van een verzinkboor. Zo vallen de schroefkoppen er netjes in en voorkom je dat het hout splijt.

Hoe maak ik een voederhuisje?
stap 4

Boor met de 4 mm houtboor op 1 cm vanaf de rand twee schroefgaten aan beide uiteinden van de staanders. Schroef de staanders aan de voor- en achterkant van het vogelhuisje tegen de rand van het dak.

Hoe maak ik een voederhuisje?
stap 5

Schuif de bodem tussen de vier staanders en schroef hem daaraan vast.

Hoe maak ik een voederhuisje?
stap 6

Boor een gaatje in de nok van het dak (4 mm houtboor) en draai daar het schroefoog in.

stap 7

Zet het huisje in de beits. Breng minimaal twee lagen aan en schuur tussendoor licht op. Nu is je voederhuisje klaar!

Tip!

Wil je het voederhuisje aan de schutting hangen? Boor een gaatje in beide achterste staanders, draai twee schroeven in de schutting en hang het vogelhuisje daar aan.

Benodigdheden

Materialen (5)
  • Vurenhouten lat, kopmaat 18x69 mm: 1 lat van 210 cm lang
  • Vurenhouten lat, kopmaat 18x119 mm: 1 lat van 210 cm lang
  • 18 schroeven (unischroef 4x40 mm, roestvrij staal)
  • Schroefhaak (50 mm, verzinkt) (2)
  • Schroefoog (30x12 mm) (1)
Gereedschappen (7)
Dit stappenplan komt voor in