stappenplan

Houten tuinmeubelen onderhouden

Houten tuinmeubelen goed onderhouden is een must voor jaren genot van je buitenmeubilair. Planten hebben water nodig en houten meubels hebben ook liefde nodig. Hoe je het beste je houten tuintafel kunt behandelen, zoals je tuinmeubels in de olie zetten, hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet. Als je deze stappen twee keer per jaar doorloopt zul je zien hoe mooi je tuinmeubels in de tuin of op je balkon blijven.

Nieuwe tuinmeubelen reinigen

Heb je nieuwe houten tuinmeubelen gekocht? Dan is het verstandig om je nieuwe houten tuinmeubels even met een sopje van vloeibare zeep af te doen of met speciaal tuinmeubel-reiniger en een zachte borstel. Spoel het houten tuinmeubilair af met water en laat ze minstens 24 uur drogen.

Ook kun je ervoor kiezen om de nieuwe tuinset gedurende één maand buiten te laten staan zonder ze af te dekken. Op deze manier kan de regen het hout ontvetten en openen de poriën in het hout.

Tip!

Gebruik voor nieuwe tuinmeubelen nooit een hogedrukreiniger, anders beschadig je de natuurlijke waslaag van het hout. Bij verweerde tuinmeubelen kan dat wel: daar is deze laag vaak al weg.

Houten tuinmeubels behandelen met olie

Houten tuinmeubelen houden van een oliebehandeling op z'n tijd. Nadat je het tuinmeubilair hebt gereinigd en deze goed droog is, wrijf de tuinmeubelen in met een dikke laag tuinmeubelolie en een doek. Laat de olie 15 minuten inwerken en neem alles af met een droge doek. Gebruik een platte kwast voor het oliën van naden en lastige hoeken. Er is ook tuinmeubelolie in een spray, voor moeilijk bereikbare hoekjes of een tussentijdse behandeling.

Verweerde tuinmeubels schoonmaken

Sommige houten tuinmeubelen hebben al een tijdje geen sopje of olie behandeling gehad en zijn enigzins verweerd. Maak deze grondig schoon met een borstel en sop, zoals groene zeep.

Ook tuinmeubel- of houtreiniger kun je hier prima voor gebruiken. Trek wel huishoudhandschoenen aan als je met houtreiniger aan de slag gaat. Wrijf de reiniger goed in het hout en laat het spul vervolgens 10 minuten inwerken. Spoel alles af, laat het drogen en smeer het schone hout in met olie.

Zwarte schimmel op houten tuinset verwijderen

Het verwijderen van zwarte schimmelvlekken op je hardhouten tuinmeubelen vergt iets meer tijd, maar is ook eenvoudig te doen. Hier heb je schuurpapier en een sopje met groene zeep voor nodig. Schuur erg hardnekkige schimmelvlekken weg met schuurpapier en sop de rest weg met opgeloste soda of groene zeep. Daarna afspoelen, laten drogen en in de olie zetten.

Zet tuinstoelen schuin of bedek ze

De zon en de regen zijn niet de beste vrienden van houten tuinmeubelen. Maar met een geregelde sopbeurt en een olie behandeling kun je jaren genieten van je houten tuinset buiten. Naast heerlijk van je houten meubelen in de tuin genieten, is het handig als bijvoorbeeld om de tuinstoelen schuin tegen de tuintafel te zetten. Zo blijft er geen regenwater liggen op je houten tuinstoelen. Het beste bescherm je je tuinmeubels door ze na gebruik af te dekken met een waterafstotende hoes. En in de herfst en winter volledig droog te zetten.

Meer klusadvies

Klusadvies - tuin - Hoe maak ik een voederhuisje? - thumbnail
Hoe maak ik een voederhuisje? stappenplan
Klusadvies - tuin - Hoe maak ik zelf een steigerhouten tafel? - thumbnail
Tafel van steigerhout maken stappenplan
Klusadvies - tuin - Hoe ontwerp ik zelf mijn tuin? - thumbnail
Hoe ontwerp ik zelf mijn tuin? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in