stappenplan

Hoe onderhoud ik mijn houten tuinmeubelen?

Hoe onderhoud je het beste je houten tuinmeubelen? In dit stappenplan van Karwei staat duidelijk beschreven hoe je tuinmeubels twee keer per jaar goed schoonmaakt, zodat je er jaren plezier van hebt in de tuin of op het balkon.

stap 1

Reinig de nieuwe tuinmeubelen

Maak je nieuwe tuinmeubelen schoon met een sopje van vloeibare zeep of tuinmeubelreiniger en een zachte borstel. Door de zachte borstel beschadig je de natuurlijke waslaag van het hout niet.

Tip!

Je kunt ook de tuinmeubels gedurende één maand buiten laten staan, zodat de regen het hout ontvet en de poriën opent.

stap 2

Spoel de tuinmeubelen af

Spoel het overtollige reinigingsmiddel op het houten tuinmeubilair weg met schoon water. Laat de meubelen minstens 24 uur drogen.

Tip!

Gebruik voor nieuwe tuinmeubelen nooit een hogedrukreiniger. De krachtige waterstraal beschadigt de natuurlijke waslaag van het hout. Bij verweerde tuinmeubelen is dat geen probleem: daar is deze laag vaak al verdwenen. Karwei verkoopt ook tuinmeubelen met een white wash finish, die nog een natuurlijke beschermlaag hebben.

stap 3

Wrijf de meubels in met olie

Wrijf met een doek de tuinmeubelen in met een dikke laag tuinmeubelolie. Laat dit 15 minuten inwerken en neem de meubelen af met een droge doek.

Tip!

Tuinmeubelolie is ook verkrijgbaar in sprayvorm. Handig voor moeilijk bereikbare hoekjes of een tussentijdse behandeling. Reinig de tuinmeubelen na het eten met deze spray in plaats van met zeep.

Tip!

Zet ongebruikte tuinstoelen schuin onder de tuintafel. Zo loopt het meeste regenwater er vanaf. Of bescherm je tuinmeubels nog beter door ze na gebruik af te dekken met een plastic hoes. Karwei verkoopt hoezen in ronde, rechthoekige en ovale vorm.

stap 4

Boen verweerde meubelen met een harde borstel

Maak verweerde tuinmeubelen met een harde borstel en een sopje van vloeibare zeep of tuinmeubel-/houtreiniger. Schrob de meubelen met de harde borstel in alle richtingen. Trek huishoudhandschoenen aan als je houtreiniger gebruikt om de meubels te reinigen. Laat de reiniger 10 minuten inwerken. Doorloop vervolgens de bovenstaande stappen (spoelen en oliën) voor weer mooi meubilair.

Tip!

Gebruik een platte kwast voor het reinigen en oliën van naden en lastige hoeken.

Tip!

Hardhout krijgt het na verloop van tijd een grijze en matte kleur, soms met zwarte schimmelvlekken. Bij Karwei zijn er speciale middelen verkrijgbaar om je tuinmeubels te onderhouden. Verwijder erg hardnekkige schimmelvlekken met schuurpapier. Behandel je meubelen twee keer per jaar.

Benodigdheden

Materialen (5)

Meer klusadvies

Klusadvies - tuin - Hoe maak ik een voederhuisje? - thumbnail
Hoe maak ik een voederhuisje? stappenplan
Klusadvies - tuin - Hoe maak ik zelf een steigerhouten tafel? - thumbnail
Tafel van steigerhout maken stappenplan
Dit stappenplan komt voor in