stappenplan

Houten tuinmeubelen onderhouden

Houten tuinmeubelen goed onderhouden is een must voor jaren genot van je buitenmeubilair. Planten hebben water nodig en houten meubels hebben ook liefde nodig. Hoe je het beste je houten tuinmeubelen onderhoudt hebben we hieronder voor je op een rij gezet. Doorloop deze stappen twee keer per jaar en zie hoe mooi je tuinmeubels in de tuin of op je balkon blijven.

stap 1

Reinig de nieuwe tuinmeubelen

Maak je nieuwe tuinmeubelen schoon met een sopje van vloeibare zeep of tuinmeubelreiniger en een zachte borstel. Of laat de nieuwe tuinmeubels gedurende één maand buiten staan, zodat de regen het hout ontvet en de poriën opent.

stap 2

Spoel de tuinmeubelen af

Spoel het houten tuinmeubilair af met water en laat ze minstens 24 uur drogen. Gebruik voor nieuwe tuinmeubelen nooit een hogedrukreiniger, anders beschadig je de natuurlijke waslaag van het hout. Bij verweerde tuinmeubelen kan dat wel: daar is deze laag vaak al weg.

stap 3

Olie de tuinmeubels

Wrijf de tuinmeubelen in met een dikke laag tuinmeubelolie en een doek. Laat 15 minuten inwerken en neem alles af met een droge doek. Gebruik een platte kwast voor het reinigen en oliën van naden en lastige hoeken. Tuinmeubelolie is er ook in een spray, voor moeilijk bereikbare hoekjes of een tussentijdse behandeling.

stap 4

Borstel verweerde meubelen met sop

Maak verweerde tuinmeubelen schoon met een borstel en zeep of tuinmeubel-/houtreiniger. Gebruik je houtreiniger? Trek huishoudhandschoenen aan en laat het spul 10 minuten inwerken. Spoel en olie daarna de meubels.

stap 5

Haal zwarte schimmel weg

Verwijder zwarte schimmelvlekken van je hardhouten meubelen met speciale middelen die we in ons assortiment hebben. Schuur erg hardnekkige schimmelvlekken weg met schuurpapier.

stap 6

Zet tuinstoelen schuin of bedek ze

Voorkom dat er regenwater blijft liggen op je houten tuinstoelen en zet deze schuin tegen de tuintafel als je ze niet gebruikt. Bescherm je tuinmeubels nog beter en dek ze na gebruik af met een waterafstotende hoes.

Meer klusadvies

Klusadvies - tuin - Hoe maak ik een voederhuisje? - thumbnail
Hoe maak ik een voederhuisje? stappenplan
Klusadvies - tuin - Hoe maak ik zelf een steigerhouten tafel? - thumbnail
Tafel van steigerhout maken stappenplan
Klusadvies - tuin - Hoe ontwerp ik zelf mijn tuin? - thumbnail
Hoe ontwerp ik zelf mijn tuin? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in