stappenplan

Hoe onderhoud ik mijn gazon?

Grasmaaien, verticuteren en bemesten is nodig om je gazon mooi te houden. Misschien heb je ook al de klus graszoden leggen gelezen. In deze klusinstructie leer je hoe je het gazon het best kunt onderhouden.

Hoe onderhoud ik mijn gazon?
stap 1

Regelmatig gras maaien bevordert de groei van het gras. Zo krijg je een gezond en fraai gazon. Als het gras ongeveer 5 cm lang is, moet je het maaien. Een mooie lengte is ongeveer 3 cm. Het maaiafval kan als het kort is gewoon blijven liggen. Deze mulch-laag zorgt meteen voor extra voeding. Er zijn zelfs mulch-grasmaaiers die het afgemaaide gras nog een keer extra kort snijden en een mooie mulch-laag achterlaten. De randen van het gazon maai je met de graskantschaar of elektrische strimmer (draadmaaier).

Hoe onderhoud ik mijn gazon?
stap 2

Een volgroeid gazon is diep geworteld en moet tegen een stootje en droogte kunnen. Sproei daarom niet iedere dag. De wortels worden lui en daardoor kwetsbaar. Sproei bij droogte één avond in de week overvloedig. Gebruik hiervoor een zwenk- of cirkelsproeier.

Hoe onderhoud ik mijn gazon?
stap 3

Voor een sterke grasmat is het verstandig om na de winter het gazon te bekalken. Kalk bevordert de opname van voedingsstoffen bij het bemesten met bijvoorbeeld gedroogde koemest. Koemest activeert bovendien de structuur van de bodem. Bemesten met koemest doe je om de paar maanden. Gebruik in de zomer een keer gazonmest in plaats van koemest. Hierin zitten alle essentiële voedingsstoffen.

Hoe onderhoud ik mijn gazon?
stap 4

Één of twee keer per jaar moet je het gazon verticuteren. Dit is voor het beluchten van de bodem en het verwijderen van ‘gazonvilt’. Verticuteren doe je met een zogenaamde verticuteerhark. De messen van de verticuteerhark doorsnijden het gras, waardoor lucht en water makkelijker bij de wortels kunnen komen. Met verticuteren haal je ook meteen alle mos en onkruid omhoog. Door vooral niet te diep verticuteren, krijg je het beste resultaat.

Hoe onderhoud ik mijn gazon?
stap 5

Schrik na het verticuteren niet van het resultaat. Er kunnen plotseling open plekken ontstaan. Zaai deze gewoon opnieuw in en na een paar weken zie je er niets meer van. Open plekken die ook een kuil vormen vul je eerst even op met potgrond.

Tip!

Bij KARWEI kun je ook mos- en onkruidbestrijder kopen.

Hoe onderhoud ik mijn gazon?
stap 6

Haal aan het einde van de herfst de gevallen bladeren van het gazon. Dit voorkomt schimmels en ziekten. Gebruik een gewone bladhark of een bladblazer.

Meer klusadvies

Klusadvies - tuin - Tips bij het snoeien van een hortensia - thumbnail
Tips bij het snoeien van een hortensia stappenplan
Klusadvies - tuin - Hoe maak ik een verticale kruidentuin? - thumbnail
Hoe maak ik een verticale kruidentuin? stappenplan
Graszoden leggen - thumbnail
Tips voor het leggen van graszoden stappenplan
Dit stappenplan komt voor in