stappenplan

Hoe plaats ik zelf een dakterras?

Een terras op balkon of dak? Maak met vlonderplanken je balkon gezellig en het platte dak van bijvoorbeeld de keukenuitbouw beloopbaar.

Bekijk voor je begint de overzichtstekening

Tip!

Koop liever te ruim in dan te krap. Ongebruikte materialen in originele verpakking kun je met de aankoopbon binnen 30 dagen retourneren.

Hoe plaats ik zelf een dakterras?
stap 1

Controleer via een expert of de constructie van het dak geschikt is. Gebruik bij werken op hoogte altijd deugdelijk klimmateriaal, goede schoenen en zorg er altijd voor dat je gezekerd bent tegen een val.

Hoe plaats ik zelf een dakterras?
stap 2

Veeg het balkon of dak grondig schoon.

Hoe plaats ik zelf een dakterras?
stap 3

Maak een aantal regels waar de vlonderplanken op kunnen rusten. Leg de regels uit op het balkon of het platte dak, in de richting van de kant waar zich de waterafvoer bevindt. Leg de regels evenwijdig aan elkaar met een tussenruimte van 30-40 cm.

Tip!

Om de bedekking van je platte dak of balkon te beschermen, kun je de regels laten rusten op rubberen tegeldragers. Dit zorgt voor een optimale waterafvoer.

Hoe plaats ik zelf een dakterras?
stap 4

Leg de eerste vlonderplank neer, dwars op de regels. Richt de regels met behulp van een winkelhaak zodanig dat de vlonderplank er netjes haaks op ligt. Schroef de vlonderplank vast.

Tip!

Boor de schroefgaten voor (3 mm houtboor). Ruim de gaten met de verzinkboor, dan vallen de schroeven netjes in het hout.

Hoe plaats ik zelf een dakterras?
stap 5

Leg de volgende vlonderplank op de regels, op 1 cm afstand van de eerste plank. Controleer nogmaals met een winkelhaak of de regels haaks op de vlonderplanken staan en richt ze zonodig bij. Schroef de plank vast. Schroef op dezelfde manier de overige vlonderplanken vast. Laat tussen de planken steeds een kier van 1 cm open.

Tip!

Gebruik een houten lat van 1 cm dik om de ruimte tussen de vlonderplanken te bepalen. Dat scheelt veel meetwerk en voorkomt meetfouten.

Hoe plaats ik zelf een dakterras?
stap 6

Zaag de contouren van de afvoer uit, zodat de originele afvoer weer bereikbaar wordt. Voorzie de afvoer van een bolrooster. Met dit rooster voorkom je een verstopte afvoer. Je terras op het balkon of dak is nu klaar!

Benodigdheden

Materialen (4)

Meer klusadvies

Klusadvies - tuin - Hoe plaats ik zelf een dakterras? - thumbnail
Hoe plaats ik zelf een dakterras? stappenplan
Klusadvies - tuin - Hoe maak ik een terras met tegels? - thumbnail
Hoe maak ik een terras met tegels? stappenplan
Hoe maak ik een terras met composiet planken?
Hoe maak ik een terras met composiet planken? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in