stappenplan

Hoe gebruik ik een hogedrukreiniger ?

Hogedrukreinigers reinigen bijna alles: van auto tot tuinpad en kliko. Met een hogedrukreiniger bespaar je ook nog eens veel water! In deze klusinstructie lees je welke hogedrukreiniger onderdelen je gebruikt voor veelvoorkomende schoonmaakklussen.

Bekijk voor je begint de overzichtstekening

Tip!

Een hogedrukreiniger voert de lage druk van het leidingwater op tot maar liefst 150 BAR. Hierdoor maak je met veel minder water veel meer schoon.

stap 1

Hogedrukreiniger aansluiten

Sluit de aanvoerslang van hogedrukreiniger aan op de waterleiding zoals een tuinslang. Koppel het gewenste hulpstuk aan de spuitslang van de hogedrukreiniger. Vul het reservoir eventueel met een reinigingsmiddel. Draai eerst de kraan open en steek dan pas de stekker in het stopcontact. Stel de benodigde druk in met behulp van de instelknop. De hogedrukreiniger is nu klaar voor gebruik.

Tip!

Let op je veiligheid. Richt de spuitlans nooit op personen of kwetsbare producten. Test de hogedrukreiniger eerst rustig uit. Probeer ook de instelling voor de waterdruk uit. Als je bij hoge druk werkt, is een spuitafstand van 20 tot 30 cm optimaal.

auto wassen met wasborstel hogedrukspuit
stap 2

Autowassen met de wasborstel en spuitlans

Stel de hogedrukreiniger in op een lage waterdruk. Spuit de droge auto in met autoreinigingsmiddel en laat dit twee minuten inwerken. Sluit de wasborstel aan op de spuitslang en was daar de auto mee. Verhoog de waterdruk en koppel de spuitlans aan de slang. Spuit hiermee het laatste vuil weg en spoel de auto af. Eventueel kun je de auto nabehandelen met een verzorgende wax.

Tip!

Er is speciaal reinigingsmiddel verkrijgbaar om insecten te verwijderen. Ook fietsen, brommers en motoren kun je op deze manier schoonmaken. De wasborstel hoef je dan niet te gebruiken.

Terras van tuintegels schoonmaken met vuilfrees
stap 3

Terras reinigen met hogedrukspuit

Het terras spuit je schoon met een ander hulpstuk: de vuilfrees. Deze geeft een roterende puntstraal die hardnekkig vuil en mos verwijdert. Eventueel kun je een reinigingsmiddel toevoegen. Stel de hogedrukreiniger in op hoge druk en richt de straal van de vuilfrees vrijwel loodrecht op de tuintegels. Houd een spuitafstand aan van 20 tot 30 cm. Beweeg de vuilfrees langzaam heen en weer.

Terras reinigen met de terrasreiniger
Voor het schoonmaken van de tuintegels met een hogedrukreiniger kun je ook een ander hulpstuk gebruiken: de terrasreiniger. Een hulpstuk met roterende borstels. Door de hoge waterdruk gedraagt de terrasreiniger zich als een soort hoovercraft met een enorme druk. Bovendien heb je geen last van opspattend water.

Tip!

De terrasreiniger is ook heel geschikt voor het schoonmaken van gevels.

riool ontstoppen met hogedrukspuit
stap 4

Riool ontstoppen met de rioolreinigingsset

Sluit de rioolreinigsset aan op het spuitpistool van de hogedrukreiniger. Duw de slang in de verstopte afvoerbuis en knijp het spuitpistool in. Doordat de spuitmonden naar achteren gericht zijn, duwt de rioolreiniger zichzelf verder de buis in. Als je de verstopping hebt bereikt, druk je het pistool enkele malen kort in, totdat de verstopping doorgespoten is.

Tip!

Met speciale hulpstukken (zuigslang en grofvuilfilter) kun je zelfs afvalwater uit de regenton gebruiken voor je schoonmaakklus.

kliko schoonmaken met hogedrukreiniger
stap 5

Kliko schoonmaken met de spuitlans of wasborstel

Vul het reservoir met (kliko)cleaner. Spuit de kliko schoon met behulp van de spuitlans.

Benodigdheden

Materialen (14)

Meer klusadvies

Klusadvies - gereedschap - Welke soort plug kies ik voor mijn klus? Thumbnail
Welke soort plug kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Klusadvies - gereedschap - Welke schroef of bout kies ik voor mijn klus? Thumbnail
Welke schroef of bout kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Klusadvies - gereedschap - Hoe meet ik inhoud, oppervlakte en omtrek? Thumbnail
Hoe meet ik inhoud, oppervlakte en omtrek? stappenplan