stappenplan

Hoe leg ik composiet vlonderplanken?

Een terras van HKC (Hout Kunststof Composiet) is gemakkelijk gelegd. HKC is onderhoudsvriendelijk, kleurvast en heeft een natuurlijke structuur en uitstraling. HKC is niet alleen duurzaam, maar ook zeer goed recyclebaar en is daarom hét alternatief voor de moderne en bewust duurzame consument.

stap 1

Bepaal de plaats van het terras en maak deze wortelvrij

Voordat je de composiet vlonderplanken kan gaan plaatsen is het belangrijk om de plaats van het terras te bepalen. Kijk hier ook goed naar de ondergrond. Zorg dat deze wortelvrij en stevig is.

stap 2

Plaats een worteldoek

Plaats op de plek van de vlonder een worteldoek. Zo voorkom je dat onkruid door de vlonder heen gaat groeien.

onderregels composiet terras leggen
stap 3

Plaats de onderregels

De vlonderplanken zullen rusten op onderregels. Plaats HKC onderregels op onderlinge hart-op-hart afstand van max. 40 cm.

Let op!

Houd rekening met uitzetting en houd voldoende afstand (3 cm) rondom je terras en bij obstakels als muren, schuttingen, bomen, etc.

Ondersteuningsclip composiet terras
stap 4

Plaats de ondersteuningsclips

Elk einde van een HKC terrasdeel dient ondersteund en bevestigd te worden. De uiteinden van de HKC terrasdelen bij voorkeur gelijk met de onderregel. Indien dit niet mogelijk is dient de oplegging minimaal 3 cm zijn, de HKC terrasdelen mogen maximaal 5 cm oversteken.

stap 5

Schroef de begin- en eindplank vast

De begin- en eindplank(en) worden d.m.v. schroeven in de zijgroef bevestigd. Hier kan desgewenst ook een startclip voor worden gebruikt. Indien schroeven op minder dan 3 cm van de rand van het HKC terrasdeel moeten komen, adviseren wij je het schroefgat voor te boren, zodat splijten voorkomen wordt.

composiet vlonderplanken monteren
stap 6

Monteer de composiet vlonderplanken

Monteer HKC terrasdelen aan de kopse zijden nooit tegen elkaar, maar zorg voor 5 mm ruimte (dilatatie) tussen de HKC terrasdelen. Let op dat elke kopse naad (waar 2 kopse kanten bij elkaar komen) ondersteund wordt door dubbele onderegels.

Om een stabiel terras te waarborgen, adviseren wij om de HKC terrasdelen in (wild)verband te monteren, met een minimum verschil van 50 cm.

afwerkstrip composiet vlonder monteren
stap 7

Werk de vlonder af

Bevestig afwerkstrips en/of eindkapjes.

Benodigdheden

Materialen (4)

Meer klusadvies

Vlonderplank leggen - thumbnail
Hoe maak ik een terras met vlonderplanken? stappenplan
Klusadvies - tuin - Hoe plaats ik zelf een dakterras? - Thumbnail
Hoe plaats ik zelf een dakterras? stappenplan
Klusadvies - tuin - Hoe maak ik een terras met tegels? - thumbnail
Hoe maak ik een terras met tegels? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in