Hoe ontwerp ik zelf mijn tuin?

Tegels, vlonders, vijvers, een verhoogd terras met zon of juist in de schaduw: door de ligging van je tuin te combineren met je tuinwensen kom je tot het beste resultaat. Volg deze 5 stappen en maak een compleet tuinontwerp voor jouw eigen tuin.

Verzamel de tuinwensen van het hele gezin

Een terras met een loungehoek, een grote tafel om met z’n allen aan te eten, een speelgazon of een buitenkeuken: waarschijnlijk heeft elk gezinslid andere wensen, schrijf ze allemaal op en selecteer een gezamenlijke top-5 die iedereen leuk vindt. Maak daarbij een moodboard met kleuren, materialen en tuinmeubelen die jullie aanspreken.

Bepaal je soort schutting

Een schutting is niet alleen praktisch, maar ook sfeerbepalend. Kijk wat het mooist past bij jouw persoonlijke smaak en tuin. Met kleur en
materiaal kun je een ruimtelijk effect of juist een intieme sfeer creëren.

Een schutting dient als erfafscheiding, zorgt voor privacy en maakt dat je lekker uit de wind zit. Maar een mooie schutting is veel meer dan dat! De keuze in materialen en combinaties is verrassend groot. Wilgentenen, steiger planken, bamboe, beton, staal of een combinatie van materialen: kijk wat het beste past bij jouw tuinstijl. Of je schutting moet opgaan in de omgeving of een echte blikvanger wordt, hangt natuurlijk af van je tuinplan. En last, but not least: weeg kosten, onderhoud en duurzaamheid tegen elkaar af.

Bekijk het assortiment hout beton schuttingen


Wat voor bestrating, borders en beplanting?

Een mooie tuin begint met een goede structuur. En die breng je aan met tegels, paadjes, borders en beplanting. Hou je van tuinieren? Dan kies je voor een groeiende, bloeiende oase. Ben je meer van strak en onderhoudsarm? Kies dan voor planten in bakken.

Ga naar het tuinassortiment

Bestrating

Dé tuintrend van 2018: bestrating waarin je verschillende materialen en vlakken verwerkt. Met tegelvlakken, kiezelstroken, vlonderplanken en strakke grasperken creëer je verschillende zones. Je maakt het extra stijlvol door met hoogteverschil te werken. Kies voor één kleurenpalet, dat zorgt voor visuele rust.

Borders

Bepalen waar 'groene zones' komen is net zo belangrijk voor de structuur van je tuin als het aanleggen van paden en terrassen. Voor bomen, planten, struiken en (sier)gras creëer je ruimte in bakken, perken en borders. Afhankelijk van je tuinstijl en je tuinplan kies je voor verhoogde of vlakke borders. Een verhoogde border kun je glooiend laten verlopen (mooi in een natuurlijke tuin) of afbakenen met borderrand, een afscheiding van steigerplanken, natuursteen of staal.

Bekijk alle border oplossingen

Denk meteen na over je tuinverlichting!

Voor het mooiste resultaat maak je een lichtplan vóórdat je bestrating of borders aanlegt en bedenk je per plek wat voor type verlichting je wilt. Let daarbij op bereik en lichtintensiteit. Met sfeerverlichting kun je tot in de late uurtjes loungen op je terras, maar geniet je ook van een mooi aangelichte muur of border. Functioneel licht langs paden of vlonders maakt je tuin veilig en praktisch. Houd rekening met de ligging van je tuin en de loop- en kijkrichting van diverse zones.

Bedenk wat voor verlichting je waar wilt vóórdat je bestrating aanlegt. Zo kun je indien nodig je kabels onder de grond installeren. Wil je niets installeren onder de grond dan is het Garden Lights concept een uitkomst. De kabels hoeven niet onder de grond weggewerkt te worden en je kunt eenvoudig verschillende lampen aan elkaar koppelen.

Bekijk alle verlichting

Inrichting en aankleding:

Of je tuin nu groot of klein is, met onze nieuwe tuincollectie creëer je jouw
droomplek. We hebben alles voor een grote groene tuin, voor een tuin met tropische sferen met riet, rotan en bamboe en ook alles voor die hippe hangout, waarin elk hoekje gemaakt lijkt voor #instagram.

Heb je een nieuwe tuin, gaat de bestaande tuin op de schop of heb je zin in een andere sfeer? Kies de stijl die jou het meest aanspreekt en ga aan de slag! Bedenk je ideale indeling, kies basics die bij jouw tuinstijl passen en maak het af met mooie meubelen, accessoires en DIY’s.

Welke stijl past bij jou?

Dit stappenplan komt voor in