stappenplan

Hoe ontwerp ik zelf mijn tuin?

Ontwerp zelf jouw eigen tuin. Vlonders, tegels, een pergola in de zon of juist in de schaduw: combineer de ligging van je tuin met je tuinwensen en kom tot het beste resultaat. Bekijk het stappenplan van Karwei en maak een eigen tuinontwerp voor jouw tuin.

stap 1

Verzamel de tuinwensen van het hele gezin

Verzamel alle wensen van elk gezinslid en bepaal een gezamenlijke top-5 die iedereen leuk vindt. Maak daarbij een moodboard met kleuren, materialen en tuinmeubelen die jullie aanspreken.

Tip!

Welke wensen heb jij: Een terras met een loungehoek, een grote tafel om met z’n allen aan te eten, een speelgazon, een vijver of een buitenkeuken? Kijk ook in andermans tuinen voor inspiratie.

stap 2

Bepaal je soort schutting

Kies een schutting die niet alleen praktisch is, maar ook sfeerbepalend is door zijn kleur en materiaal. Weeg kosten, onderhoud en duurzaamheid tegen elkaar af bij je schuttingkeuze.

Tip!

De keuze in materialen en combinaties is verrassend groot. Wilgentenen, steiger planken, bamboe, beton, staal of een combinatie van materialen.

bestrating borders beplanting
stap 3

Bepaal de bestrating

Geef je tuin structuur, door tegels, paadjes, borders en beplanting aan te brengen. Kies voor de bestrating voor tegels, vlonders, kiezels of gras in je tuin.

Tip!

Dé tuintrend: verwerk verschillende materialen en vlakken in de bestrating. Met tegelvlakken, kiezelstroken, vlonderplanken en strakke grasperken creëer je verschillende zones. Je maakt het extra stijlvol door met hoogteverschil te werken. Kies voor één kleurenpalet, dat zorgt voor visuele rust.

borders tuin plantenbakken
stap 4

Bepaal waar de borders komen

Bepaal waar de 'groene zones' komen. Creëer voor bomen, planten, struiken en (sier)gras ruimte in bakken, perken en borders. Afhankelijk van je tuinstijl en je tuinplan kies je voor verhoogde of vlakke borders. Laat een verhoogde border glooiend verlopen of baken deze af met borderrand, een afscheiding van steigerplanken, natuursteen of staal.

Tip!

Hou je van tuinieren? Ga voor een groeiende, bloeiende oase. Ben je meer van strak en onderhoudsarm? Kies dan voor planten in bakken.

stap 5

Denk na over je tuinverlichting

Maak een lichtplan voordat je bestrating of borders aanlegt. Let daarbij op bereik en lichtintensiteit. Houd rekening met de ligging van je tuin en de loop- en kijkrichting van diverse zones.

Tip!

Bedenk wat voor verlichting je waar wilt vóórdat de bestrating er ligt. Zo kun je indien nodig kabels onder de grond installeren. Wil je niets installeren onder de grond? Kies dan het Garden Lights concept, waar de kabels niet onder de grond weggewerkt hoeven te worden. En koppel eenvoudig verschillende lampen aan elkaar.

stap 6

Kies je inrichting en aankleding

Maak je tuinontwerp af met mooie tuinaccessoires en tuinmeubels. Kies uit verschillende sferen en materialen zoals riet, rotan en bamboe.

Tip!

Kies de stijl die jou het meest aanspreekt en ga aan de slag! Bedenk je ideale indeling, kies basics die bij jouw tuinstijl passen en maak het af met mooie meubelen, accessoires en DIY’s.

Meer klusadvies

Advies - Tuin ­- Bestrating - Siergrind en ­split - thumbnail
Siergrind en -split stappenplan
Regenton aansluiten - thumbnail
Hoe sluit ik een regenton aan? stappenplan
schutting plaatsen - thumbnail
Hoe plaats ik een schutting? stappenplan
Klusadvies - tuin - Hoe plaats ik een buitenkraan? - thumbnail
Hoe plaats ik een buitenkraan? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in