stappenplan

Hoe maak ik een kast voor mijn kliko?

Maak jouw tuin een stuk frisser met een weggewerkte kliko in een houten kast. Met het stappenplan van Karwei bouw je eenvoudig een kast met deksel voor de kliko (58 x 74 x 104 cm). Lees alles over het ontwerp, gereedschap en de materialen en montage.

Bekijk voor je begint de overzichtstekening

Tip!

In de Karwei bouwmarkt kan je het plaatmateriaal op maat laten zagen. Zo weet je zeker dat al het houtmateriaal perfect in een hoek van 90 graden is.

Planken zagen kast kliko
stap 1

Zaag alle onderdelen op maat

De bouw van een klikokast begint met zagen.
Verzaag de rabatdelen van 240 cm lang als volgt:

  • 18 planken van 76.7 cm (zijkanten)
  • 9 planken van 70 cm (achterwand)
  • 6 planken van 76 cm (deksel).
Tip!

Je hoeft geïmpregneerd tuinhout niet te lakken, door de natuurlijke uitstraling. Je kan ook onbehandelde rabatdelen gebruiken. Deze kun je beitsen in elke gewenste kleur.

zijkanten klikokast
stap 2

Bouw de zijkanten van de kast

Maak de zijkanten van de kliko kast door de rabatdelen van 76,7 cm vast te schroeven op twee tuinpalen. De palen komen op 1,7 cm vanaf de uiteinden van de planken. Omdat de rabatdelen dakpansgewijs over elkaar heen moeten liggen, zet je eerst de onderste plank vast en werk je door naar boven. Aan de onderzijde steken de palen nog 80 cm uit.

zijkanten kast kliko
stap 3

Schuin afzagen van zijkanten

Zaag beide zijkanten aan de bovenzijde schuin af: aan de voorzijde moeten de zijkanten twee cm lager zijn dan de achterzijde. Zo valt de deksel van de kliko kast mooier dicht en blijft er geen regenwater op de deksel liggen.

verbinden ombouw kliko
stap 4

Vastschroeven zijkanten door achterwand

Verbind nu beide zijkanten door aan de achterkant van de kast de negen planken van 70 cm tegen de palen te schroeven. Ook hier werk je dakpansgewijs van beneden naar boven.

vurenhout lat voorzijde
stap 5

Verbinding aan de voorzijde

Zaag de vurenhouten lat van 240 cm af in een lengte van 70 cm, waardoor je een lat krijgt van 18 x 44 x 70 cm. Schroef deze lat aan de voorzijde op de zijkanten van de kliko kast.

plaats kast in grond
stap 6

Tik de palen in de grond

Zet de ombouw op de gewenste plek en duw hem licht in de grond. Til vervolgens de kast op en graaf de vier afdrukken van de palen uit. De palen moeten minimaal 30 cm in de grond verzonken zijn. Zet de kliko-ombouw terug op zijn uiteindelijke plek en tik de palen de grond in met behulp van een houten hamer aan de bovenzijden van de palen. Bij een harde ondergrond kun je een stukje van de palen afzagen. Klop de grond rondom de palen stevig aan.

Tip!

Je kunt ook gebruik maken van ijzeren paalhouders die je in de grond slaat. Zaag vervolgens de palen op maat en schroef deze in de paalhouders.

deksel kliko kast
stap 7

Maak de deksel van de kast

Schroef de rabatdelen van 76 cm lang van onder naar boven dakpansgewijs op twee vurenhouten latten van 75 cm. Bevestig deze latten op 10 cm vanaf de rand en 2 cm vanaf de achterzijde van de deksel.

scharnieren deksel afvalcontainer
stap 8

Schroef de scharnieren op de deksel

Schroef beide scharnieren vast aan de binnenkant van de achterwand. Leg het deksel op zijn plaats en schroef de scharnieren van binnenuit aan de deksel vast.

handgreep houten kliko-ombouw
stap 9

Schroef de handgreep op de deksel

Schroef aan de buitenkant van de deksel een handgreep voor het openen van de kast. Bevestig aan de onderzijde van de deksel een kettinkje voorzien van een haak die om de greep van de kliko past, zodat bij het openen van het houten deksel de kliko-klep ook vanzelf mee open gaat.

Tip!

Bevestig aan beide zijden van de kliko kast een stuk plantengaas en plant daar klimplantjes.

Benodigdheden

Materialen (7)

Meer klusadvies

Klusadvies - tuin - Hoe maak ik zelf een steigerhouten tafel? - thumbnail
Tafel van steigerhout maken stappenplan
Klusadvies - tuin - Hoe maak ik een houten pergola? - thumbnail
Hoe maak ik een houten pergola? stappenplan
Klusadvies - tuin - Hoe maak ik een voederhuisje? - thumbnail
Hoe maak ik een voederhuisje? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in