stappenplan

Hoe plaats ik een schutting?

Een schutting plaatsen is de ideale klus voor met z’n tweeën. Wel zo gezellig! Voor het plaatsen van een tuinschutting moet je echt even de tijd nemen, maar als de schuttingpalen eenmaal op hun plaatsen staan is het einde bijna in zicht. Hieronder hebben we alle stappen voor het plaatsen van jouw schutting voor je opgesomd. Jij trots en de buren zeker zo blij!

Tip!

Maak eerst de grond goed schoon en volledig vlak, voordat je start met de bouw van de schutting.

stap 1

Meet de totale lengte op

Meet met een landmeter de totale lengte op waar je de schutting komt, om te bepalen hoeveel schuttingsdelen (180 cm breed) en palen je nodig hebt. Deel de opgemeten lengte door 180 cm plus de paaldikte. Houd ook 1 cm extra over voor een beetje speling.

Tip!

Komt de schutting op een erfgrens? Overleg dan altijd met je buren.

bevestigen paal schutting
stap 2

Plaats de eerste paal

Bevestig een paal van 185 cm tegen de muur. Gebruik voor de andere palen een paal van 240 cm, die minimaal 60 cm in de grond gaat. Houd de paal tegen de muur en zorg dat deze waterpas is als je aftekent op de muur. Boor twee gaten in de paal, plaats de paal tegen de muur en boor door de gaten in de muur. Boor vervolgens de gaten zonder paal door in de muur. Schroef de paal met pluggen stevig aan de muur.

Tip!

Loopt je tuin een beetje af? Gebruik dan langere schuttingpalen. De schutting zet je namelijk altijd waterpas, ook als de grond schuin afloopt.

lijn schutting bepalen
stap 3

Bepaal de schutting

Span een touwtje van het beginpunt van de schutting tot het eindpunt. Plaats straks de palen tegen de gespannen draad, zodat ze mooi in lijn staan.

Tip!

Voorboren met een dun boortje zorgt dat het hout niet splijt.

grondboor karwei schutting
stap 4

Maak de grondgaten voor de palen

Zaag een hulp-lat van 180 cm af en leg deze tegen de eerste paal, om te weten waar het boorgat voor de tweede paal moet komen. Maak de paalgaten 50 tot 60 cm diep. Boor met een grondboor het boorgat voor de paal.

Tip!

Bescherm je houten schuttingpalen tegen houtrot door ze vooraf te behandelen met zwarte teer. Laat de teer goed drogen voordat je deze in de grond zet.

paal beton plaatsen
stap 5

Plaats een paal

Plaats een paal van 240 cm in het boorgat met de bovenkant van de paal precies 180 cm boven het gespannen touwtje. Veranker de schuttingpaal met snelbeton NoMix. Strooi het NoMix beton rondom de paal en vul het gat met leidingwater. Gebruik hierbij rubberen handschoenen.

Tip!

Houd de paal tijdens het drogen in de gaten, zodat hij niet scheef gaat hangen.

schuttingssteunen plaatsen
stap 6

Bevestig schuttingsteunen aan de paal

Boor op 5 cm en 175 cm vanaf de bovenkant gemeten een gaatje van 5 mm middenin de paal. Schroef de L-vormige schuttingsteunen in deze gaten van de paal vast. Doe dit meteen bij alle palen, zodat je straks de schuttingsdelen steeds direct aan de paal vast kunt maken.

Tip!

Plaats de eerste en de laatste schuttingpaal. Span een touwtje aan de bovenkant of ze waterpas staan. Of meet per paal met een laserwaterpas.

schuttingsdelen monteren
stap 7

Monteer de schuttingdelen

Plaats een tijdelijke baksteen waarop het schuttingsdeel tijdens het monteren kan steunen. Plaats nu één voor één alle schuttingsdelen. Is de afstand tussen de laatste twee palen korter dan 180 cm? Zaag het laatste schuttingdeel dan op maat.

Paalbeschermers schutting plaatsen
stap 8

Werk de schutting af

Stamp de grond rondom de palen aan als alles staat. Plaats eventueel zinken paalbeschermers op de palen voor een betere bescherm tegen heftige weersomstandigheden, en je schutting ziet er ook netjes afgewerkt uit.

Tip!

Maak de schutting helemaal af door deze te beitsen. En plantengaas is ook leuk voor klimplanten!

Meer klusadvies

Advies - Tuin ­- Bestrating - Siergrind en ­split - thumbnail
Siergrind en -split stappenplan
Regenton aansluiten - thumbnail
Hoe sluit ik een regenton aan? stappenplan
Klusadvies - tuin - Hoe plaats ik een buitenkraan? - thumbnail
Hoe plaats ik een buitenkraan? stappenplan
Klusadvies - tuin - Hoe ontwerp ik zelf mijn tuin? - thumbnail
Zelf je tuin aanleggen met deze tips stappenplan
Dit stappenplan komt voor in