stappenplan

Hoe plaats ik een schutting?

Een schutting plaatsen is de ideale klus voor met z’n tweeën. Wel zo gezellig! Voor het plaatsen van een tuinschutting moet je echt even de tijd nemen, maar als de schuttingpalen eenmaal op hun plaatsen staan is het einde bijna in zicht. Hieronder hebben we alle stappen voor het plaatsen van jouw schutting voor je opgesomd. Jij trots en de buren zeker zo blij!

Tip!

Maak eerst de grond goed schoon en volledig vlak, voordat je start met de bouw van de schutting.

stap 1

Opmeten van de totale lengte

Meet met behulp van een landmeter de totale lengte op van het deel van de tuin waar je de schutting wilt plaatsen. Zo weet je hoeveel schuttingsdelen (180 cm breed) en palen je nodig hebt voor de schutting. Deel de opgemeten lengte door 180 cm plus de paaldikte. Houd ook 1 centimeter extra over, zodat je een beetje speling hebt.

Tip!

Komt de schutting op een erfgrens? Overleg dan altijd met je buren.

bevestigen paal schutting
stap 2

De eerste paal

Begin met een paal van 185 centimeter die je tegen de muur bevestigt. Gebruik voor de andere palen een paal van 240 cm, die minimaal 60 cm in de grond gaat. Houd de paal tegen de muur en zorg dat deze waterpas is als je aftekent op de muur. Boor twee gaten in de paal, plaats de paal tegen de muur en boor door de gaten in de muur. Boor vervolgens de gaten zonder paal door in de muur. Schroef de paal met pluggen stevig aan de muur.

lijn schutting bepalen
stap 3

Lijn schutting bepalen

Span een touwtje van het beginpunt van de schutting tot het eindpunt. Door de palen straks tegen de gespannen draad te plaatsten, komen ze precies in lijn.

Tip!

Voorboren met een dun boortje zorgt dat het hout niet splijt.

grondboor karwei schutting
stap 4

Grondgaten voor de palen

Zaag een hulp-lat van 180 cm af en leg deze hulp-lat tegen de eerste paal, dan weet je waar het boorgat voor de tweede paal moet komen. De paalgaten moeten 50 tot 60 cm diep worden. Maak met een grondboor het boorgat voor de paal.

Tip!

Loopt je tuin een beetje af? Gebruik dan langere schuttingpalen. De schutting zet je namelijk altijd waterpas, ook als de grond schuin afloopt.

paal beton plaatsen
stap 5

Paal plaatsen

Plaats een paal van 240 cm in het boorgat. De bovenkant van de paal moet precies 180 cm boven het gespannen touwtje komen. Veranker de schuttingpaal met snelbeton NoMix. Strooi het NoMix beton rondom de paal en vul het gat met leidingwater totdat het helemaal
Gebruik rubberen handschoenen, want het snelbeton is agressief materiaal.

Tip!

Houd de paal tijdens het drogen in de gaten, zodat hij niet scheef gaat hangen.

schuttingssteunen plaatsen
stap 6

Schuttingsteunen plaatsen aan paal

Boor op 5 cm en 175 cm vanaf de bovenkant gemeten een gaatje van 5 mm middenin de paal. Schroef vervolgens de L-vormige schuttingsteunen in deze gaten van de paal vast. Doe dit meteen bij alle palen, zodat je straks de schuttingsdelen steeds direct aan de paal vast kunt maken.

Tip!

Je kunt de eerste en de laatste schuttingpaal plaatsen. Om te controleren of deze waterpas staan, is het handig om een touwtje aan de bovenkant te spannen. Je kunt ook per paal meten of deze waterpas is. Dit doe je met een laserwaterpas.

schuttingsdelen monteren
stap 7

Schuttingdelen monteren

Plaats een tijdelijke baksteen waarop het schuttingsdeel tijdens het monteren kan steunen. Zo plaats je één voor één, alle schuttingsdelen. Is de afstand tussen de laatste twee palen korter dan 180 centimeter? Zaag het laatste schuttingdeel dan op maat.

Paalbeschermers schutting plaatsen
stap 8

Schutting afwerken

Stamp de grond rondom de palen aan als alles staat. Plaats eventueel nog zinken paalbeschermers op de palen: zo bescherm je je schutting niet alleen tegen heftige weersomstandigheden, maar ziet je schutting er ook netjes afgewerkt uit.

Tip!

De schutting ziet er nog mooier uit als je deze beitst. Daarnaast kun je aan de schutting ook plantengaas bevestigen, zodat er klimplanten tegenaan kunnen groeien

Meer klusadvies

Advies - Tuin ­- Bestrating - Siergrind en ­split - thumbnail
Siergrind en -split inspiratie
Inspiratie - ruimtes - Waarom een regenton in de tuin? - Header
Hoe sluit ik een regenton aan? stappenplan
Klusadvies - tuin - Hoe plaats ik een buitenkraan? - thumbnail
Hoe plaats ik een buitenkraan? stappenplan
Klusadvies - tuin - Hoe ontwerp ik zelf mijn tuin? - thumbnail
Hoe ontwerp ik zelf mijn tuin? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in