stappenplan

Hoe maak ik zelf plantenbakken?

Je wilt je tuin of balkon aankleden met houten plantenbakken. Maar hoe maak je plantenbakken? Bekijk het stappenplan van Karwei en ontdek hoe je zelf plantenbakken maakt van verschillende houtsoorten en deze duurzaam maakt.

Tip!

Hout over na je klus? Bij Karwei kun je gewoon al het ongebruikte materiaal in de originele verpakking of staat binnen 30 dagen retourneren met de aankoopbon.

stap 1

Maak een ontwerp met afmetingen

Maak een eenvoudig ontwerp met afmetingen van je houten plantenbakken. Zo weet je precies hoeveel materiaal je nodig hebt.

Tip!

Laat je houten plaatmateriaal bij Karwei gratis op maat zagen met je Karwei-kaart.

stap 2

Schuur onbehandeld hout

Wanneer je onbehandeld hout gebruikt voor je houten plantenbakken moet je deze eerst schuren. Gebruik hiervoor een schuurmachine.

Tip!

Het is aan te raden om het hout van tevoren te lakken of te beitsen.

hout bodemplaat plantenbak
stap 3

Leg de bodemplaat van de plantenbak

Leg de bodemplaat op de grond. Als bodemplaat kun je een watervast multiplex plaat gebruiken. Vervolgens leg je vier planken om de bodemplaat.

stap 4

Schroef de bodemplaat vast

Boor de schroefgaten voor met een houtboor (3 mm) en maak deze iets ruimer met een verzinkboor, waardoor de schroeven dieper in het hout vallen. Schroef de vier planken vast aan de bodemplaat.

hoeksteunen bloembak schroeven
stap 5

Plaats de hoeksteunen in de bloembak

Plaats een balk in elke hoek op de bodemplaat als hoeksteun. Boor de schroefgaten voor met een houtboor (3 mm) en verruim deze met een verzinkboor. Schroef de planken vast aan de steunen.

houten plantenbak bouwen
stap 6

Bouw de houten plantenbak verder op

Nu de bodem en hoeksteunen zijn geplaatst, kun je de houten plantenbak eenvoudig opbouwen naar boven. Laat de planken op de hoeken per rij verspringen, zoals je op de afbeelding kunt zien.

voetsteunen onder plantenbak
stap 7

Maak voetsteunen onder de plantenbak

Plaats de plantenbak iets boven de grond of bestrating, zodat water makkelijk kan weglopen onder de bak. Maak van twee op elkaar gelijmde watervaste multiplex plaatjes de voetjes voor onder de bloembak.

voetjes schroeven bloembak
stap 8

Schroef de voetsteunen vast

Leg de plantenbak op zijn zij of zet deze op zijn kop. Schroef de voetjes in elke hoek op de onderkant vast aan de bodem van de plantenbak.

extra steunbalk plantenbak
stap 9

Plaats extra balkjes in de plantenbak

Plaats een balkje in het midden van elke zijkant van de plantenbak voor extra stevigheid. Boor schroefgaten voor met een houtboor (3 mm) en maak deze iets ruimer met een verzinkboor, waardoor de schroeven dieper in het hout vallen. Schroef de vier balkjes vast aan de houten planken.

Tip!

Voor een goede afwatering is het niet alleen belangrijk dat je onder je plantenbak iets ruimte hebt, maar ook dat het water goed uit de bodem kan lopen.

gaten boren bodemplaat
stap 10

Boor gaten in de bodemplaat

Zet de plantenbak op zijn kop. Teken vanuit een hoek om elke 10 cm een punt af met behulp van een rolbandmaat op de bodemplaat. Boor vervolgens deze punten door met een speedboor.

houten plantenbak afwerken
stap 11

Werk de houten plantenbak af

Schuur de plantenbak met een schuurmachine. Vul alle schroefgaten met kneedbaar hout en laat deze uitharden voordat je uiteindelijk de plantenbak gaat beitsen. Beits de plantenbakken in totaal twee keer en schuur tussen de verfbeurten de bakken met de hand licht op.

stap 12

Bekleed de plantenbak met anti-worteldoek

Bekleed de binnenkant met anti-worteldoek, ademend en waterdoorlatend materiaal wat wortels tegenhoudt.

Tip!

Zet de plantenbakken op de gewenste plekken in je tuin of op het balkon, voordat je deze vult met potgrond en prachtige planten.

Benodigdheden

Meer klusadvies

Klusadvies - tuin - Hoe maak ik zelf een steigerhouten tafel? - thumbnail
Tafel van steigerhout maken stappenplan
Maak je eigen houten plantentrolley
Maak je eigen houten plantentrolley stappenplan
Klusadvies - tuin - Hoe maak ik een bloempot bank? - thumbnail
Hoe maak ik een bloempot bank? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in