stappenplan

Hoe maak ik een halfronde pergola?

Wil je een halfronde pergola maken voor in je tuin? Karwei heeft een handig stappenplan gemaakt zodat jij zelf deze houten pergola in een dag kunt maken. Daarnaast vind je alle materialen en gereedschappen die je bij deze klus nodig hebt.

steun houten pergola
stap 1

Maak een houten steun

Zaag een houten plank van minimaal 8 cm breed en 1,6 cm hoog in 3 verschillende lengtes: 20 cm, 16 cm en 12 cm. Lijm en schroef deze plankjes op elkaar, zodat er een trapvorm ontstaat.

steunpaal pergola maken
stap 2

Steunpaal maken

Zaag van één van de zes palen een lengte van 4,8 cm af. Schroef het trapvormige blok boven op de kop van deze paal, met behulp van lange schroeven (10 cm). Deze paal dient als achterste, centrale steunpaal.

Tip!

Schroeven houden veel beter in kops hout als je het gat voorboort en voorziet van een bijpassende plug.

zagen dragers pergola
stap 3

Maak de dragers

Zaag de 4 tuinplanken (1,6 x 14 x 240 cm) in de lengte doormidden, met behulp van een zaagtafel. Zo krijg je 8 planken van 1,6 x 7 x 240 cm. Lijm en schroef vervolgens de planken twee aan twee op elkaar, zodat je latten krijgt met een kopmaat van 3,2 x 7 cm. Nu heb je de 4 dragers.

Tip!

In de Karwei bouwmarkt kan je het houtmateriaal op maat laten zagen. Zo weet je zeker dat al het hout perfect in elke gewenste hoek is gezaagd.

scharnieren liggers pergola
stap 4

Verbind de liggers

Verbind de 7 planken van 210 cm lang en kopmaat 44x67 mm met elkaar aan de uiteindes met behulp van scharnieren. Zo ontstaat er een houten waaier van 7 planken. Deze planken, ook wel regels genaamd, zijn de liggers op de pergola.

halfronde pergola liggers
stap 5

Verbonden liggers in halve cirkel

Leg de liggers die allemaal met elkaar zijn verbonden op een vlakke ondergrond, in een halve cirkel van 180 graden. Zorg dat de hoek tussen de liggers onderling overal 30 graden is.

dragers liggers verbinden
stap 6

Dragers op maat zagen

Leg vanaf de linkerkant een drager op de eerste en tweede ligger, op 10 cm vanaf de uiteinden van de liggers. Leg vervolgens een tweede drager op de derde en vierde ligger, eveneens op 10 cm van de rand. Laat beide dragers elkaar overlappen, halverwege tussen de tweede en derde ligger, zodanig dat hun onderlinge hoek 45 graden is. Teken het overlappende deel af en zaag beide dragers in die hoek af.

Tip!

De pergola heeft zes palen waarop hij steunt: een centrale paal achteraan en vijf palen aan de voorzijde (onder linker en rechter ligger en drie palen waar twee dragers elkaar ontmoeten).

halfronde frame pergola
stap 7

Dragers en liggers verbinden

Herhaal stap 6 voor de twee overige dragers, en werk nu vanaf de rechterkant. Leg alle op maat gezaagde dragers op hun plek en schroef ze aan de liggers vast.

Tip!

Boor de schroefgaten voor en verzink deze met een verzinkboor. Zo vallen de schroeven netjes in het hout.

Aftekenen inkepingen pergola
stap 8

Bepaal inkepingen palen

Voorzie vijf palen, voor aan de voorzijde, van een afgetekende inkeping waar de dragers in gaan vallen. Leg een papier van 70 x 70 mm (kopmaat van de paal) onder het kruispunt van de dragers, teken de hoek af, knip het papiertje uit en neem de vorm over op de kop van de betreffende paal.

Tip!

De hoeken tussen de dragers zullen ongetwijfeld onderling iets verschillen. Maak daarom voor elke paal een eigen mal en geef deze een nummer. Noteer dat nummer op de bijbehorende paal en de dragers.

inkepingen zagen palen
stap 9

Zaag inkepingen

Zaag de palen langs de afgetekende lijnen 7 cm diep in en steek het hout weg met een beitel. Schuur de inkeping waar de dragers precies in passen licht bij.

Tip!

Kap het hout niet in een keer uit, maar werk in laagjes. Anders kan het hout scheuren.

Hoe maak ik een halfronde pergola?
stap 10

Paalpunthouder plaatsen

Leg de bovenkant van de pergola, de verbonden dragers en liggers, op de plaats van bestemming. Markeer de positie van de zes palen op de grond. Haal de bovenkant weg en sla op de gemarkeerde plaatsen een paalpunthouder in de grond, met behulp van een houten hamer. Controleer met een lange lat en waterpas of deze allemaal even diep zitten.

Tip!

Voorkom dat je de paalpunthouders beschadigt met hameren door er een plankje op te leggen.

waterpas palen paalpunthouders
stap 11

Plaats palen in de paalpunthouders

Steek de achterste, centrale paal in de paalpunthouder. Plaats vervolgens de overige palen en let daarbij op de juiste volgorde (nummering). Controleer met behulp van de waterpas of de bovenkant van alle palen exact op dezelfde hoogte ligt. Schroef de palen vast aan de houders als ze allemaal goed staan.

pergola op palen
stap 12

Plaats palen onder de pergola

Til de bovenkant van de pergola met twee personen op en leg deze op de palen met de dragers naar beneden wijzend. Zorg dat de dragers in de inkepingen vallen.

Tip!

Voor extra stevigheid kan je houtlijm of schroeven gebruiken om de dragers in de inkepingen meer kracht te geven.

Meer klusadvies

Klusadvies - tuin - Hoe maak ik zelf een steigerhouten tafel? - thumbnail
Tafel van steigerhout maken stappenplan
Klusadvies - tuin - Hoe maak ik een houten pergola? - thumbnail
Hoe maak ik een houten pergola? stappenplan
Klusadvies - tuin - Hoe maak ik een voederhuisje? - thumbnail
Hoe maak ik een voederhuisje? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in