stappenplan

Tips bij het snoeien van een hortensia

Hortensia's zijn dankbare planten, zowel in de woonkamer als in de tuin. Hun grote bloemen zijn een lust voor het oog en kunnen nog geruime tijd als droogbloemen dienst doen. Een hortensia planten of een hortensia snoeien? Lees er alles over in deze klusinstructie.

Bloempot op schoteltje overlopend met water
stap 1

Water geven

Ga je een hortensia planten als kamerplant, dan moet hij voldoende water krijgen. De grond moet permanent vochtig aanvoelen, maar hortensia's mogen niet met hun 'voeten' in het water staan. Anders sterven de wortels af en gaan de bloemen en bladeren slap hangen.

Tip!

Is hij 'verdronken', dan moet je de hortensia snoeien. Knip de bloemen en de twee onderliggende bladeren af en zet de plant op een koele, schaduwrijke plaats. Geeft de plant na verloop van tijd weer spaarzaam water.

Hortensia struik beschermen tegen de felle zon met een parasol
stap 2

Ga je de hortensia planten als tuinplant? Ook dan heeft hij veel water nodig. Na een zonnige dag kunnen de bladeren van hortensia's slap gaan hangen. Voelt de aarde erg droog aan, geef de hortensia dan meteen water. Hangen de bladeren slap terwijl de aarde nog voldoende vochtig aanvoelt? Dan is er sprake van een te sterke verdamping. Bescherm hortensia's in dat geval een paar dagen tegen te felle zon, bijvoorbeeld door er een parasol boven te plaatsen.

hortensia in bloempot afharden in tuin
stap 3

Van kamerplant naar vaste tuinplant

Ga je een hortensia planten vanuit de kamer naar de tuin? Laat hem dan eerst wennen aan de nieuwe omstandigheden. Dat heet 'afharden'. Doe dat in april-mei, als de kans op nachtvorst definitief voorbij is. Zet de hortensia met pot 14 dagen lang buiten in de schaduw op een beschutte en windstille plek. Geef hem regelmatig water.

hortensia in bloempot onderdompelen in emmer met water
stap 4

Kies een half beschaduwde plek, bij voorkeur in de luwte van een muur of schutting. Graaf een ruime kuil. Vul deze gedeeltelijk met een mengsel van potgrond (of tuinaarde), turf en wat koemest. Dompel de plant met pot en al onder in een emmer water tot er geen luchtbelletjes meer opstijgen.

hortensia niet boven of onder niveau van de omringende grond planten
stap 5

De kun je de hortensia planten. Haal de plant voorzichtig uit de pot en zet hem in de kuil. Zorg dat de kluit niet onder of boven het niveau van de omringende grond zit. Vul de kuil met tuinaarde en duw deze stevig aan. Bemest de plant regelmatig met gedroogde koemest of hortensiamest.

hortensia in bloempot
stap 6

Van kamerplant naar kuipplant

Wil je de hortensia planten vanuit de kamer naar een kuip? Laat hem dan eerst 'afharden'. Dompel de hortensia met pot en al onder in een emmer water tot er geen luchtbelletjes meer opstijgen. Plant hem in een kuip, gevuld met een laag potgrond, vermengd met turf en wat gedroogde koemest. Opvullen met tuinaarde, tot 2 cm onder de rand, en de aarde stevig aandrukken. Zet de kuip op een beschutte plek. Niet in de felle zon.

Tip!

Kies een pot of kuip met een gat in de bodem, zodat overtollig water weg kan lopen en de hortensia niet verdrinkt.

Tips bij het snoeien van een hortensia
stap 7

Verplanten veroorzaakt altijd enige beschadiging van het wortelstelsel. Zolang de plant nog niet is uitgelopen hoeven de wortels nog niet op volle kracht water op te nemen. Daarom zijn maart en april de beste maanden om een hortensia te verplaatsen. Bovendien is dan de kans op strenge vorst minimaal.
Hou de hortensia de eerste tijd goed in de gaten en geef hem zonodig extra water.

Tips bij het snoeien van een hortensia
stap 8

Hortensia snoeien? Het hoeft niet maar het mag wel. De beste tijd daarvoor is tussen september en april. Een zeer volle plant kan prima uitgedund worden. Knip een aantal takken vlak boven de grond af.

Tip!

Een hortensia snoeien betekent: volgend jaar minder bloemen. De bloemknoppen voor het volgende jaar zitten namelijk direct onder de huidige bloemen.

hortensia snoeien
stap 9

Bij een hortensia snoeien bestaat de kans dat hij snel en onregelmatig zal uitgroeien omdat het wortelstelsel te uitgebreid is. Daarom is het verstandig om een hortensia niet alleen bovengronds maar ook ondergronds te snoeien door rondom wortels af te steken. Hoe dichter bij de stam, hoe sterker de groei wordt afgeremd. Ondergronds een hortensia snoeien kan het best in de maanden maart en april gebeuren.

Tip!

Van de uitgebloeide bloemen kun je nog lang plezier hebben als droogbloemen. Alleen bloemen van hortensia's in de volle grond lenen zich daarvoor. De bloemen van kamerplanten dus niet.

hortensia bemesten met kalk
stap 10

Omdat de bloemkleur sterk afhankelijk is van de samenstelling van de bodem, treedt bij het verplanten naar de tuin vaak kleurverandering op. Je kunt de bloemkleur ook zelf beïnvloeden. Wil je roze bloemen? Geef de plant dan kalkrijke mest. Begiet ze met leidingwater en niet met kalkarm water uit de regenton.

Tip!

Vind je de bloemkleur erg belangrijk, kies dan een speciaal op kleur gekweekte soort. De Hovaria Hobella kleurt altijd roze, ongeacht de samenstelling van de bodem. De Hovaria Homigo daarentegen zal alleen blauwe bloemen krijgen.

hortensia bemesten met aluminiumsulfaat en regenwater
stap 11

Een zuurdere bodem leidt tot blauwe bloemen. Dat bereik je door te bemesten met kalialuin of meststof die veel aluminiumsulfaat bevat. Er bestaat overigens ook speciale mest voor blauwe hortensia's. Begiet de plant bij voorkeur met regenwater; dat bevat weinig kalk.

Meer klusadvies

Klusadvies - tuin - Hoe maak ik een verticale kruidentuin? - thumbnail
Hoe maak ik een verticale kruidentuin? stappenplan
Klusadvies - tuin - Tips bij het snoeien van bomen - thumbnail
Tips bij het snoeien van bomen stappenplan
Klusadvies - tuin - Tips bij het snoeien van rozen - thumbnail
Tips bij het snoeien van rozen stappenplan
Dit stappenplan komt voor in