stappenplan

Tips voor het schoonmaken van tuinmeubelen

Vergeten je tuinmeubelen na de zomer droog en schoon op te bergen? Geen nood! Maak je kunststof, houten of stenen tuintafels en tuinstoelen eenvoudig schoon met de tips van Karwei.

Hardhouten tuinmeubelen

Tuinmeubelen van hardhout kunnen zelfs zonder behandeling jaren buiten blijven staan. Toch ontstaan er soms vlekken door vocht en schimmels. Verwijder deze met water, zeep en een zachte borstel. Gebruik bij nieuwe tuinmeubels geen harde borstel of schuurmiddel vanwege het risico op krassen. Bij erg verweerde tuinmeubelen is de natuurlijke beschermlaag al verdwenen. Spuit ze dan ook gerust schoon met een hogedrukreiniger. Doe dit niet bij nieuwe meubels want de krachtige waterstraal beschadigt de natuurlijke waslaag.

Tip!

Hardhout, teak en rotan vergrijzen. Een ‘ontgrijzer’ brengt de mooie ‘blonde’ kleur van het hout terug. Even sprayen en de originele kleur komt direct terug. Spoel de tuinmeubelen alleen nog even af met water.

Kleurherstel

Kunststof tuinstoelen en tafels gaan niet rotten, maar ze worden wel aangetast door het gebruik en de weersinvloeden. Bij Karwei vind je een ruime selectie tuinmeubelreinigers en opfrissers. Kunststoftuinmeubelvernieuwer geeft je kunststof tuinset een tweede leven. Voor rotan, teak en hardhout verkoopt Karwei soortgelijke producten. Zij herstellen de natuurlijke kleur van de meubels en zorgen voor een slijtvaste toplaag. Deze producten hebben bovendien een uv-werende werking, zodat de tuinset beschermd is tegen zon en wind.

Tip!

Zet tuinstoelen schuin onder de tafel als ze in de zomer buiten blijven staan. Het regenwater blijft dan niet op de vlakke delen staan. Een plastic hoes is ook een idee, en deze verkopen we in verschillende vormen en maten. Let wel op: als je de hoes er te lang overheen laat zitten, heb je kans op condensvorming. En condens kan schimmels veroorzaken.

Stenen tuinmeubelen

Stenen tuinmeubelen zijn gevoelig voor water-, olie- of vetvlekken. Maak ze eenvoudig schoon met water, groene zeep en soda.

Staal en ijzer

Stalen of ijzeren meubels hebben weinig onderhoud nodig. Hou ze in optimale staat door ze één keer per jaar (na het schoonmaken) meteen te behandelen met een autowax of cleaner.

Weerplekken

Weerplekken (zwarte puntjes) in een (hard)houten of rotan tuinset kunnen leiden tot houtrot. Snel aanpakken dus voordat de houtrot doordringt tot een nieuwe laag. Weerplekkenreiniger voor hout en rotan biedt de oplossing.

Tip!

Tuinmeubelolie is ook verkrijgbaar in een spray. Handig voor moeilijke hoekjes of een snelle tussentijdse behandeling. En veel gemakkelijker dan alles helemaal opnieuw in de lak zetten.

Meer klusadvies

Klusadvies - tuin - Hoe maak ik zelf een steigerhouten tafel? - thumbnail
Tafel van steigerhout maken stappenplan
Houten tuinmeubelen onderhouden - thumbnail
Houten tuinmeubelen onderhouden stappenplan
Klusadvies - tuin - Hoe onderhoud ik mijn wicker of textileen tuinmeubelen? - thumbnail
Hoe onderhoud ik mijn wicker of textileen tuinmeubelen? stappenplan
Advies - Tuin ­- Bestrating - Siergrind en ­split - thumbnail
Siergrind en -split stappenplan
Dit stappenplan komt voor in