stappenplan

Hoe maak ik een bloempot bank?

Combineer een tuinbank met een bloempot in dit gezellige plantenbankje. De hoofdkussens die met zeilringen aan de schutting zijn bevestigd, maken de tuinbank extra comfortabel. Leer hier hoe je zelf eenvoudig deze bloempot bank maakt.

Bekijk voor je begint de overzichtstekening

Hoe maak ik een bloempot bank?
stap 1

Je begint met het zitgedeelte van de tuinbank. Verbind twee latten (120 cm lang) met elkaar met behulp van houtlijm en lange schroeven.

Tip!

Boor de schroefgaten voor met een 3 mm houtboor. Zet hiervoor de lat vast in een workmate. Maak het gat ruimer met behulp van de verzinkboor zodat de schroeven netjes in het hout vallen.

Hoe maak ik een bloempot bank?
stap 2

Bevestig vervolgens op dezelfde manier achter deze twee latten, één voor één, de volgende drie latten. Zorg ervoor dat in de voorste lat geen schroefgaten zichtbaar zijn.

Tip!

Zorg ervoor dat er geen schroeven komen op de plek waar later het gat uitgezaagd wordt.

Hoe maak ik een bloempot bank?
stap 3

De staander van de tuinbank maak je op dezelfde manier. Schroef en lijm de vijf latten van 50.5 cm op de eerder beschreven manier aan elkaar.

Hoe maak ik een bloempot bank?
stap 4

Zaag uit het zitgedeelte van de tuinbank, op een afstand van 10 cm van de buitenzijde, een rond gat met een diameter van 39 cm.

Tip!

Schroef het uiteinde van een lat of een touwtje met één schroef vast in het centrum van het bankje, op de plek waar de plantenbak komt. De schroef komt exact op 29.5 cm van de rand. (De afstand tussen schroef en uiteinde van je lat of het touwtje moet 19.5 cm zijn). Zet je potlood tegen het andere uiteinde en draai de lat rond. Zo krijg je een perfecte cirkel van 39 cm.

Hoe maak ik een bloempot bank?
stap 5

Schuif de plantenbak tijdelijk onder het gat in de tuinbank. Plaats, aan de andere zijde van het zitgedeelte, de staander loodrecht onder het uiteinde. Verbind zitgedeelte en staander met lijm en lange schroeven.

Hoe maak ik een bloempot bank?
stap 6

Teken de contouren van de plantenbak met potlood af.

Hoe maak ik een bloempot bank?
stap 7

Draai de tuinbank om en bevestig bij elke lat in de hoek een hoekijzer. Gebruik de korte schroeven.

Hoe maak ik een bloempot bank?
stap 8

Voorkom dat de tuinbank van de plantenbak schuift. Schroef aan de achter- en beide buitenzijden van de zojuist getekende contourlijnen een korte lat van 35 cm lang en kopmaat 2.7x2.7 cm. Gebruik je de tuinbank losstaand en zet je hem dus niet tegen een schutting? Schroef dan ook aan de voorzijde een lat tegen het verschuiven.

Hoe maak ik een bloempot bank?
stap 9

Vul de plantenbak met kleikorrels (laag van 10 cm) en potgrond. Schuif de pot onder het bankje en breng de planten in de potgrond aan.

Hoe maak ik een bloempot bank?
stap 10

Leg een van de kussens op een houten ondergrond die beschadigd mag worden. In de twee bovenste hoeken sla je met behulp van de holpijp en een hamer een gat voor de zeilringen.

Hoe maak ik een bloempot bank?
stap 11

Leg het hoge deel van de zeilring op de stempelplaat. Plaats de stof over het opstaande deel. Zorg ervoor dat de mooie zijde van het kussen naar beneden ligt.

Hoe maak ik een bloempot bank?
stap 12

Leg nu de platte sluitring over het opstaande deel. Plaats de pons in het gat van de zeilring en sla met de hamer op de pons. Het opstaande deel zal omkrullen. Herhaal dit bij de andere hoek en de overige kussens.

Hoe maak ik een bloempot bank?
stap 13

Meet de afstand tussen zeilringen. Schroef boven het bankje schroefogen in de schutting. Zorg ervoor dat je je hoofd later niet tegen de schroefogen kan stoten.

Je tuinbank met bloembak is klaar voor gebruik!

Benodigdheden

Materialen (15)
Gereedschappen (12)

Meer klusadvies

Klusadvies - tuin - Hoe maak ik zelf een steigerhouten tafel? - thumbnail
Tafel van steigerhout maken stappenplan
Klusadvies - tuin - Hoe maak ik een houten pergola? - thumbnail
Hoe maak ik een houten pergola? stappenplan
Klusadvies - tuin - Hoe maak ik een voederhuisje? - thumbnail
Hoe maak ik een voederhuisje? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in