Hoe kies ik de juiste soort barbecue?
BBQ's zijn er in alle soorten en maten. Wat zijn de voor- en nadelen van houtskool-, gas- en elektrische BBQ's? KARWEI zet ze voor je op een rij. Zo kan je beter kiezen!
Houtskool BBQ
Voor veel mensen geeft een BBQ op houtskool het ultieme BBQ gevoel. De directe gloed en hitte, knapperend houtskool en de romantiek van het vuur. Bovendien vinden veel mensen het vlees nergens zo goed als op een houtskool BBQ.
Toch heeft een houtskool BBQ ook een aantal nadelen:
- Je kunt de temperatuur alleen regelen door het rooster van de BBQ omhoog en omlaag te zetten. Hierdoor loop je het risico dat het vlees sneller aanbrand. Dit kan slecht voor je gezondheid zijn.
- Na het aansteken van een houtskool BBQ duurt het een tijd voordat de BBQ op de goede temperatuur is.
- Het schoonmaken van de BBQ kost meer tijd.
De meest voorkomende houtskool BBQ’s zijn:
- kogel BBQ
- zuil BBQ
- slagers BBQ
- tafel BBQ
Elektrische BBQ
Met elektrische BBQ’s kun je BBQ’en waar en wanneer je maar wilt. Je kunt ze zelfs in huis gebruiken. Je bent dus niet altijd afhankelijk meer van het weer. Een elektrische BBQ blijft goed op temperatuur en je krijgt het vlees goed gaar. Een schaal met water onder het rooster vangt druipend vet op en voorkomt geurtjes. Er zijn echter ook nadelen aan een elektrische BBQ:
- Ze hebben vaak een klein grilloppervlak.
- Ook bij elektrische BBQ ontbreekt de romantiek en de karakteristieke rookgeur en smaak.
- Grote elektrische BBQ’s zijn duur in het verbruik omdat ze veel stroom verbruiken.
- Het verschil met gewoon koken is met een elektrische BBQ niet meer zo groot.
Kiezen
Welke BBQ je nu moet kiezen? Dat hangt af van je voorkeur. Ga je voor het echte BBQ'en, dan kom je bij een houtskool BBQ uit. Maar ga je voor gemak, kies dan een gas- of elektrische BBQ. De keuze is aan jou!