keuzehulp

Hoe kies ik de beste robotmaaier?

Je bent op zoek naar een robotmaaier, maar hoe kies je de beste? De robotgrasmaaier zie je steeds meer in tuinen hun werk doen. Ze zijn populair en we begrijpen dat! Als je geen omkijken meer wilt hebben naar het maaien van je gras is een robotmaaier een super goed alternatief.

Maar welke robotmaaier moet je kopen? Waar moet je op letten bij de aanschaf van zo'n automatische grasmaaier? Daar hebben wij de oplossing voor, want we hebben het denkwerk al voor je gedaan. Bekijk de video en de belangrijkste aandachtspunten voor de keuze van de beste robormaaier voor een strakke grasmat.

Hoe groot is je tuin?

Je hebt tuinen en tuintjes. Meet jouw gazon daarom eerst op, want belangrijk in de keuze voor een robotmaaier is de grootte van je gazon. De oppervlakte die een robot grasmaaier kan maaien is afhankelijk van drie factoren: de accu, de maaibreedte en de software in de robotmaaier. De accu gaat over de kracht en de duur van het maaien. De maaibreedte over de breedte die hij kan maaien en de software gaat over de persoonlijke instellingen van je tuin.

Bereken je grasoppervlak
Meet de afstand tussen de twee uiterste punten van de lengte van je gazon. Hetzelfde doe je voor de breedte. Deze uitkomsten vermenigvuldig je met elkaar, en dit is het maaioppervlak. Heb je twee losstaande oppervlaktes? Bereken deze apart en tel je ze bij elkaar op. We hebben hieronder verschillende robotmaaiers ingedeeld op grasoppervlakte:

Hoe werkt een robotmaaier?

Met het handige begrenzingsdraad - dat meegeleverd wordt bij de robotmaaier - geef je het werkgebied van de slimme maaier aan in je tuin. Zo maait de robot alleen de gebieden binnen de draden. En komt hij te dicht in de buurt van het begrenzingsdraad, dan draait hij om en maait hij verder. Ook weet de robotmaaier waar hij al heeft gemaaid, dus hij zal altijd het gras gelijkmatig maaien. Leg de draad ongeveer 30 cm vanaf de rand op het gras en tik deze in het gazon met kunststof haringen.

Bij de grastrimmer zit ook een begeleidingskabel waarmee je hem het tuinpad laat oversteken naar het tweede gazon of de maairobot naar het laadstation kunt leiden. Want hij laadt zichzelf op door simpelweg op het laadstation te rijden. Wist je dat er slimme robotmaaiers zijn die je met een app kunt bedienen? Hoe slim wil je 'm hebben!

Hoe onderhoud je een robotmaaier?

Maak de maaischijf aan de onderkant geregeld schoon voor jaren maaiplezier. Verwijder resterend gras en bladeren, en houd ook het laadstation van de robotmaaier lekker schoon.

Houd ook de kwaliteit van de maaimessen goed in de gaten. De levensduur van de messen is afhankelijk van het gebruik en het soort gras, en van objecten die in het gras liggen zoals stukjes steen. Een robotgrasmaaier wil simpelweg niets op z'n grasmat hebben liggen of staan, dus zorg ervoor dat de robotmaaier vrij kan maaien zonder obstakels. Ze kunnen veel, maar niet alles!

Bekijk alle robotmaaiers

Meer klusadvies

Philips Hue lichtbronnen - thumbnail
Hoe sluit ik Philips Hue Outdoor aan? stappenplan
Regenton aansluiten - thumbnail
Hoe sluit ik een regenton aan? stappenplan
Klusadvies - tuin - Hoe onderhoud ik mijn gazon? - thumbnail
Gras onderhouden stappenplan
Klusadvies - gereedschap - Welk tuingereedschap kies ik voor mijn klus? - Thumbnail
Welke tuingereedschap kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Deze keuzehulp komt voor in