Houten opbergkast voor tuinslang maken

DIY: Een tuinkastje voor de tuinslang maken

Ben je op zoek naar een tuinkastje om de tuinslang en losse tuinitems in op te bergen? In deze DIY hebben we een handig tuinkastje om de buitenkraan heen gemaakt, zodat de tuinslang en ook ander tuingereedschap mooi opgeborgen zijn achter houten deurtjes. Alles praktisch bij elkaar en stijlvol weggewerkt in een houten kast met deurtjes. Bekijk alle tekeningen van deze DIY voor het maken van je eigen tuinkastje en volg de stappen hieronder. Maak het mooier en opgeruimder buiten!

Het zaagplan van het tuinkastje

Een opgeruimde tuin geeft rust en het maken van een ombouw voor de tuinslang geeft energie. Een dankbare klus dus! Bestudeer tekening 1 en tekening 2 van het ontwerp van de houten tuinkast voor een goede start. Laat het zaagplan op maat zagen bij Karwei met je Karwei Club Kaart, en je kunt beginnen.

Achterwand van ombouw buitenkraan tuinkastje
stap 1

Start met de achterwand maken

Plaats de verticale latten voor de achterwand op een vlakke ondergrond in de volgorde: D, C, B, A, A, B, C, D. Hanteer een tussenruimte van +/- 9 mm tussen de latten. Plaats de horizontale latten (G,H) op de aangegeven hoogte. Schroef deze vast met schroeven van 3,5 bij 25 mm.

stap 2

Zaag de ronding

Teken de ronding af met behulp van een potlood, een spijker en een touwtje. Plaats de spijker in het hart van de achterwand en maak een lus in het touwtje voor het potlood. Zorg ervoor dat de afstand van het touw 41,4 cm is (radius 41,4 cm). Zaag de ronding af met decoupeerzaag en schuur de gezaagde kanten.

DIY zelf ombouw buitenkraan maken
stap 3

Maak de zijkanten

Bekijk de tekeningen en maak de twee zijkanten: 3x plank J en 2x plank K voor de linkerzijde en 3x plank J en 2x plank K voor de rechterzijde. Gebruik hierbij schroeven van 3,5 bij 25 mm.

Let op!

De J planken moet je uitlijnen met de achterste verticale lat, en hanteer een tussenruimte van 9 mm.

Deurtjes voor tuinkastje DIY
stap 4

Maak de deurtjes

Plaats de planken (D,C,B, A,E,F) op een vlakke ondergrond, waar de twee deurtjes van worden gemaakt. Zet de deurtjes in elkaar zoals op de tekening aangegeven staat. Leg de deurtjes vervolgens op de achterwand en neem de ronding over op de twee deurtjes. Zaag de rondingen af en schuur het gezaagde gedeelte licht op.

Let op!

De horizontale latten (E,F) moeten minimaal 16 mm verspringen ten opzichte van de zijkanten.

Tekeningen tuinkast ombouw tuinkraan DIY
stap 5

Bevestig de zijkanten aan de deurtjes

Schroef de twee zijkanten aan de twee deuren met schroeven van 4,0 bij 50 mm. Vergeet niet voor te boren om splijten van het hout te voorkomen. Schroef zowel aan de voorzijde als aan de zijkant.

stap 6

Plaats de achterwand tegen de muur

Bevestig de achterwand op de gewenste plek tegen de muur, iets van de grond zodat de deuren vrij kunnen draaien. Zorg dat de achterwand waterpas hangt. Bevestig de achterwand met pluggen en schroeven in de muur. Wij hebben de achterwand over de buitenkraan geplaatst, maar hier ben je helemaal vrij in. En misschien is dit niet eens mogelijk in je tuin.

stap 7

Bevestig de deurtjes met zijkanten aan de achterwand

Plaats de 4 scharnieren op de achterwand tegen de verticale latten (2 scharnieren links, 2 scharnieren rechts). Gebruik hiervoor schroeven van 4,0 bij 30 mm. Monteer de twee zijkanten aan de achterwand op de scharnierpunten. Bevestig de grendel op de twee deuren met schroeven van 3,5 bij 25 mm.

Tip!

Het is handig om de deuren uit te vullen aan de onderzijde zodat de onderkant van de deuren gelijk is met de achterwand. Dit scheelt je tillen en is handiger bij het vastschroeven van de deuren. Gebruik hiervoor resthout.

stap 8

Richt je tuinkastje in

Schroef haken of schroeven aan de binnenzijde van het kastje om tuingereedschap op te kunnen hangen. Bevestig een tuinslang houder op de achterwand waar je de tuinslang handig kunt ophangen.

Volop DIY inspiratie voor de tuin

Als we eenmaal aan het klussen zijn geslagen, zijn we vaak niet meer te stoppen. De echte klusser vindt klussen leuk en krijgt er energie van. Maar ook de beginnende klusser heeft snel de smaak te pakken. Denk maar aan zelf een buitenbar maken, een fietsenstalling maken of een airco ombouw maken in je tuin: deze DIY's geven je echt voldoening. Ontdek nog meer toffe DIY's voor buiten en maak je tuin helemaal af met je unieke creaties. Ook voor binnen hebben we leuke DIY's. Bekijk de DIY's allemaal!

Geschreven door:

Karwei inspiratieteam

Het Karwei inspiratieteam blogt wekelijks over de nieuwste woontrends en inspiratie voor in en rondom het huis.

Volg ons en mis niets!