Eigen buitenbar met latjes maken

Maak jouw eigen buitenbar met latjes

Ontdek deze DIY en zie hoe we een buitenbar maken met latjes. Stijlvol én ideaal voor onder een overkapping, waar je nog tot laat in het zomerseizoen heerlijk kunt genieten. En nu met buitenbar! Wil je de mancave of she shed – de vrouwelijke mancave – voorzien van een houten bar? Voilà, want hier vind je een gratis bouwtekening van je bar, plus de bijpassende stappen en benodigdheden. Laat je inspireren door deze tuin-DIY en ga ook je eigen buitenbar maken dit voorjaar.

Buiten een tuinbar maken

Wanneer de zon gaat schijnen zijn we niet weg te slaan buiten. We genieten van een koffie in het ochtendzonnetje, een buitenlunch tussen het thuiswerken door en een borrel met heerlijke hapjes tot laat in de zwoele zomeravonden. Daar mag een buitenbar niet ontbreken. Bekijk het zaagplan) voor alle onderdelen van je buitenkeuken, en hieronder staan alle stappen voor het maken van deze toffe DIY. Proost alvast!

Laat het hout gratis op maat zagen met je Karwei Club kaart. Nog geen lid van Club Karwei? Meld je hier aan en ontvang direct gratis 250 punten.

stap 1

Maak het voor- en achterframe

Schroef 4 staanders van 63,6 cm tussen twee liggers van 195,1 cm. Gebruik hiervoor schroeven van 4,5 mm bij 80 mm. Staanders en liggers zijn van vurenhout 44mm bij 44mm. Herhaal bovenstaande stap voor het achterframe. Bekijk hier het ontwerp van deze stap.

Let op!

De twee binnenste staanders schroef je op 59,1 cm gemeten vanuit de linkerkant en 59,1 cm vanuit de rechterkant.

stap 2

Bevestig de liggers

Verbind de twee frames - de voor- en achterzijde - met liggers van 49 cm en 8 stuks in totaal. Gebruik hiervoor schroeven van 4,5 bij 80 mm. Bekijk hier het ontwerp van deze stap.

stap 3

Monteer de poten

Schroef nu de 4 poten onder het frame op de hoeken van geïmpregneerd vurenhout 68mm bij 68 mm (4 poten van 17cm lang). Gebruik schroeven van 4,5 bij 80 mm 2 schroeven per poot. Bekijk hier het ontwerp van deze stap.

stap 4

Plaats de bodemplaat

Bevestig de bodemplaat van multiplex (56,2 cm diep en 195,1 cm breed). Teken de 8 staanders af op de plaat en zaag deze uit de plaat. Bekijk hier het ontwerp van deze stap.

stap 5

Maak de deurtjes

Bekijk eerst het ontwerp van deze stap. Neem 6 planken geïmpregneerd vurenhout (1,6 cm dik) van 73,1x96 cm (hxb) en bevestig deze op 2 horizontale planken van 56 cm. Schroef de staanders vast op de liggers met schroeven van 3,5 bij 25 mm. Zorg ervoor dat de deur haaks is gebruik hiervoor een winkelhaak.

Begin met de uiterst linker plank en daarna de uiterst rechter plank. Verdeel daarna de overige 4 planken en hanteer een tussenruimte van ongeveer 3 mm. Schroef vanaf de binnenzijde (de twee horizontale liggers) de planken vast. Op deze manier heb je aan de voorzijde geen schroefgaten.

Maak zowel de linker als de rechterdeur af en plaats deze op het frame conform tekening met pianoscharnieren. Houd 3 mm speling aan de bovenkant van het frame en de deurtjes.

stap 6

Plaats de zijkanten en middenstuk

Bekleed nu de zijkanten en de het middenstuk aan de boven en onderkant met horizontale planken, waarop je later de verticale planken vastschroeft. Meet deze op en zaag ze op maat. Plaats nu aan de voorzijde de verticale delen tussen de twee deurtjes en bekleed de zijkanten met de verticale delen. Laat overal 3 mm tussen de planken vrij. Gebruik hiervoor schroeven van 25 mm en schroef deze vanaf de binnenzijde. Bekijk hier het ontwerp van deze stap.

Let op!

Tuinhout is niet heel maatvast, leg de delen daarom eerst uit voordat u ze definitief vastschroeft. Het kan zijn dat een deel in de lengte op maat gezaagd moet worden.

stap 7

Bouw de achterwand

Bekijk hier het ontwerp van deze stap. Controleer of je vloer waterpas is ten opzichte van de achterwand, zodat naderhand het meubel en alle verticale lijnen evenwijdig lopen. Teken de bovenkant van de achterwand met een waterpas op je bestaande muur op een hoogte van 150 cm.

Schroef 20 planken van 60 cm verticaal op twee horizontale liggers van 198,3 cm en schroef ze tegen de achterwand. Zaag nu 3 planken van 150 cm en schroef hierop drie horizontale liggers van 29,4 cm. Herhaal deze stap nogmaals voor de andere zijde van de keuken.

Plaats de delen links en rechts van het middendeel tegen de muur met schroeven en of constructiekit. Zorg voor een tussenruimte van 3 mm, zoals alle verticale delen hebben.

stap 8

Zet de buitenbar op z’n plek

Bekijk het ontwerp van de laatste drie stappen van de buitenbar. Plaats de buitenbar waar je deze wilt hebben en zorg dat deze waterpas staat. Los eventuele ongelijkheden op onder de poten.

stap 9

Leg het werkblad erop

Plaats de compactplaat (201,5 x 59,4 cm) door deze te verlijmen met constructiekit aan het frame. Let op: Als je de plaat gaat inmeten en zagen ná het maken van het meubel kun je eventuele maatverschillen ondervangen en aanpassen.

stap 10

Schroef de kastgreepjes vast

Zaag nu twee strookjes hout van 10 cm lang en 2,5 cm breed uit de restplanken van 16 x 96 mm en bevestig deze op de deurtjes als deurgreepjes. Schroef deze vanuit de binnenkant vast met schroeven van 25 mm.

Volop inspiratie met deze tuin-ideeën

Ruik de frisse lentelucht, voel de zon op je gezicht en geniet van de vogels, insecten en alle kleine beestjes buiten. De lente en de zomer zijn zó fijn! Daarom hebben we veel leuke tuin DIY’s, zodat jij van jouw buiten een heerlijke plek kunt maken. Of je nu een tuin, een balkon of een zonnig dakterras hebt. Ontdek de nieuwste tuintrends van deze zomer en kies jouw favoriet. Bekijk onze tuin-ideeën en geef je tuin een toffe make-over. Haal alles uit je tuin en maak het buitenzijn fantastisch!

Shop deze look!

Stoel Romee Zwart
5 klantreviews
De Romee tuinstoel in een diepzwarte tint is een onmisbaar item voor je balkon of tuin door haar simpele design. De stoel is gemaakt van hoogwaardig aluminium dat gecoat is met ... De Romee tuinstoel in een diepzwarte tint is een onmisbaar item voor je balkon of tuin door haar ...
62.
99
Alleen bestellen en afhalen
Bekijk alles in eettafelstoel
Keramische BBQ Marwin 54,5cm
Uitstekend beoordeeld
59 klantreviews
Op zoek naar een stevige barbecue die zorgt voor een stuk mals vlees? Ga dan voor de keramische barbecue Marwin 54,5cm. De zwarte, eivormige barbecue is gemaakt van keramiek, ee... Op zoek naar een stevige barbecue die zorgt voor een stuk mals vlees? Ga dan voor de keramische b...
899.
00
Alleen in de bouwmarkt te koop
Bekijk alles in houtskool barbecue
Tuinplank geschaafd ca. 1,6x9,6 cm, lengte 240 cm
7 klantreviews
Duurzaam tuinhout bij KARWEI Bij KARWEI vind je een uitgebreid assortiment tuinhout zoals tuinpalen, tuinplanken en schuttingen in alle gangbare houtsoorten zoals geïmpregneerd ... Duurzaam tuinhout bij KARWEI Bij KARWEI vind je een uitgebreid assortiment tuinhout zoals tuinpal...
6.
09
Bekijk alles in plank
Keramische BBQ Marwin 45,5cm
Uitstekend beoordeeld
32 klantreviews
Op zoek naar een stevige barbecue die zorgt voor een stuk mals vlees? Ga dan voor de Kamado 45,5cm. De zwarte, eivormige barbecue is gemaakt van keramiek, een materiaal dat hitt... Op zoek naar een stevige barbecue die zorgt voor een stuk mals vlees? Ga dan voor de Kamado 45,5c...
729.
00
Bekijk alles in houtskool barbecue
Hardhout multiplex voor binnen 122x61cm 15mm sticker sticker
Op zoek naar een constructieplaat voor het grotere werk? Ga dan voor multiplex pure 122x61 cm 15 mm. Deze plaat is gemaakt van hardhout multiplex, een materiaal dat is opgebouwd... Op zoek naar een constructieplaat voor het grotere werk? Ga dan voor multiplex pure 122x61 cm 15 ...
21.
99
Bekijk alles in powerplex pure

Geschreven door:

Karwei inspiratieteam

Het Karwei inspiratieteam blogt wekelijks over de nieuwste woontrends en inspiratie voor in en rondom het huis.

Volg ons en mis niets!