Zelfgemaakte fietsenstalling in tuin

Maak je eigen fietsenstalling van hout

Wil je een fietsenstalling van hout maken in de tuin? Goed plan, want fietsen lijden enorm door regen en andere nattigheid. Bescherm je fietsen goed als je ze opbergt in de tuin, zo heb je langer fietsplezier en hoef je geen roest te verwijderen. En een ander voordeel van een fietsenhok is dat de bikes ook mooi weggewerkt zijn in je (voor)tuin. Een fietsenstalling maken van hout doe je eenvoudig met het stappenplan en de tekening hieronder. Zet alle fietsen mooi droog, uit het zicht én ga op het houten dak los met sedum. Een groen dakje dus! Laat je inspireren door deze toffe tuin-DIY.

Een fietsenhok maken met sedum

Je bent natuurlijk vrij om je eigen dak te kiezen op de houten fietsenstalling, maar in deze DIY hebben we de bovenkant van het fietsenhok bedekt met sedum, ook wel vetkruid genaamd. Deze vetplantjes houden van droogte, vochtige periodes en de felle zon. Ideaal voor op het dak van je fietsenstalling. En het ziet er ook nog eens lekker groen uit, waardoor het houten fietshok minder opvalt in de tuin.

Bekijk hier het zaagplan van deze DIY fietsenstalling. Per stap vind je ook een tekening van het ontwerp voor de stalling.

Frame muurkant
• 2 staanders van 135 cm (2/3 gewolmaniseerd)
• 2 staanders van 126,2 cm (2/3 gewolmaniseerd)
• 2 liggers van 240 cm (2/3 gewolmaniseerd)

Voorzijde fietsenhok
• 2 staander van 135cm hoog (2/3 gewolmaniseerd)
• 2 liggers van 240 cm lang (vurenhout 44mm bij 27mm)
• 4 staanders van 126,2 cm hoog (vurenhout 44mm bij 27mm)

Frame dak
• 2 liggers van 147 cm (2/3 gewolmaniseerd)
• 2 liggers van 138,2 cm (2/3 gewolmaniseerd)

Dakrand
• 2 stukken van 147cm (kopse kant)
• 2 stukken van 126cm (voorzijde)

Wat is gewolmaniseerd hout vraag je je misschien af? Dat is hout dat door middel van een behandeling verduurzaamd is. Eigenlijk hetzelfde als geïmpregneerd hout. Men gebruikte vroeger wolman-zouten om hout te behandelen, dus een vorm van impregneren.

Tip!

Laat bij Karwei al het hout gratis op maat zagen met je Karwei Club kaart. Nog geen lid van Club Karwei? Meld je hier aan en ontvang direct gratis 250 punten.

Houten staander fietsenstalling
stap 1

Begin met de muurkant van de stalling

Bevestig de twee staanders van 135 cm aan de buitenzijdes van de twee liggers. Plaats de twee staanders van 126,2 cm tussen de twee staanders. Hanteer hier een tussenruimte tussen de staanders van 77 cm. Bekijk het ontwerp van Stap 1 voor het maken van het achterframe.

Voorzijde DIY fietsenhok tuin
stap 2

Maak de voorzijde van het hok

Bevestig de staanders tussen de liggers met schroeven van 80x4 mm. Schroef daarna de staanders van 135 cm aan de buitenzijdes vast met schroeven van 60x4 mm. Zorg voor een tussenruimte tussen de staanders van 74 cm. Bekijk het ontwerp van Stap 2 voor het maken van het frame aan de voorzijde.

Zweeds rabat plaatsen op de voorzijde van een zelfgemaakt fietsenhok
stap 3

Bekleed de voorzijde met Zweeds rabat

Plaats op de voorzijde Zweeds rabat – ook wel potdekselplanken genoemd. Begin bovenaan en zaag het onderste deel waterpas. Bevestig de rabat met schroeven van 40 mm. Bekijk het ontwerp van Stap 3 voor het bekleden van het frame aan de voorzijde.

Dak frame zelfgemaakt fietsenhok
stap 4

Bouw het frame van het dak

Leg de liggers van 240 cm neer en plaats de liggers van 147 cm aan de buitenzijde. Schroef deze vast met schroeven van 80 mm lang en 4 mm dik. Plaats nu de liggers van 138,2 cm ertussen, en hanteer een tussenruimte van 77 cm. Bekijk het ontwerp van Stap 4 voor het maken van het dakframe.

zelfgemaakte fietsenstalling frames aan elkaar monteren
stap 5

Monteer de frames

Plaats met 2 personen het frame. Begin met het frame voor de muur en zet de voorzijde neer op de afstand van het dak (147 cm). Schroef eventueel een schoor vast aan de voorzijde voor wat stabiliteit tijdens montage.

Plaats nu het dakframe en gebruik hout-/lijmklemmen om alles op zijn plaats te houden. Schroef het dakframe vast op de twee staande frames. Gebruik schroeven van 80x4,5 mm. Maak het frame aan de muurkant vast aan de muur of schutting. Gebruik hiervoor schroeven van 100x5 mm. Gebruik voor de montage aan een stenen muur pluggen. Bekijk het ontwerp van Stap 5 en zie hoe je de frames monteert.

fietsenstalling dak bekleden met planken van douglas hout
stap 6

Maak de dakbeplating

Bekleed het dak met planken van ruw Douglas hout van 2,2 cm dik en 20 cm breed (300 cm lang). Zaag de delen op maat af (248,8 cm) en schroef deze vast op het dakframe. Gebruik hiervoor schroeven van 50x4,5 mm. Bekijk het ontwerp van Stap 6 voor de beplating van het fietsenhokdak.

Dakrand op zelfgemaakte fietsenstalling plaatsen
stap 7

Maak de dakrand

Plaats de dakranden van gewolmaniseerd tuinhout (13cm hoog en 16mm dik). Laat deze 6 cm doorsteken, zodat er een bak ontstaat. Plaats een afdekzeil van 3x4 m in de gecreëerde bak en laat aan de zijkant het zeil over de randen heen hangen. Bekijk het ontwerp van Stap 7 voor het plaatsen van de dakrand.

stap 8

Plant het sedum op het dak

Plaats de sedum in de ‘dakbak’ en knip of snijd als laatste stap het overtollige zeil langs de randen af.

Ontdek nog meer tuininspiratie

Laat het zonnetje maar schijnen. De zon, de frisse lentelucht en het buitenzijn doet ons allemaal zo goed. Daarom hebben we veel leuke tuin DIY’s, zodat jij lekker kunt genieten in je tuin, op je balkon of zonnig dakterras. Ontdek wat jouw favoriete tuintrend is dit jaar en laat je inspireren door onze tuin-ideeën.

Geschreven door:

Karwei inspiratieteam

Het Karwei inspiratieteam blogt wekelijks over de nieuwste woontrends en inspiratie voor in en rondom het huis.

Volg ons en mis niets!