Houten airco ombouw zelf maken

DIY: Een airco ombouw maken

Wil je een airco ombouw maken van hout in je tuin, zodat deze stijlvol is weggewerkt? Begrijpelijk! Een airco is natuurlijk ontzettend handig voor het reguleren van de warmte en kou in je huis, maar helaas zijn het niet de mooiste apparaten. Een strakke houten ombouw met plantenbak om je airco heen is dé oplossing om het apparaat uit het zicht te halen. Bekijk de tekening van een airco ombouw en het stappenplan hieronder, en ga je eigen houten airco ombouw maken. Weggewerkt staat netjes!

Een houten ombouw voor je airco maken

Het zaagplan van alle houten onderdelen - die je nodig hebt om de ombouw te bouwen - vind je hier. Bestudeer de tekening van de airco ombouw goed voordat je aan de klus begint, zo weet je precies hoe alles er uiteindelijk uit gaat zien. De stappen in deze DIY zijn opgesplitst in drie onderdelen. Lekker praktisch en overzichtelijk:
1. het frame met latjes (onderdelen G, H, J, K, L)
2. het kastje met deurtje (onderdelen C, D, F1, F2, A2)
3. de plantenbak (onderdelen A1, B, E, M)

Frame van airco ombouw in de tuin maken
stap 1

Start met het frame maken

Leg de twee staanders 44x44 mm (G) neer op een vlakke ondergrond (maat 700 mm). Plaats de liggende balk 44x44 mm (H) ertussen (maat 797 mm). Schroef deze vast met schroeven van 5,0 bij 70 mm. Herhaal deze stappen voor het maken van de achterzijde van het frame. Verbind het voor- en achterframe aan de bovenkant met balkjes (J) van 44x44 mm (maat 274 mm) met schroeven van 5,0 bij 70 mm.

Tip!

Vergeet niet voor te boren om splijten van het hout te voorkomen.

Latten ombouw voor de airco in de tuin
stap 2

Bevestig de latjes op de voorkant

Bevestig de vuren latten (K) aan de voorzijde van 18x27 mm (maat latten 912 mm breed) en schroef deze vast met schroeven van 3,5 bij 40 mm. Boor ook hier eerst de gaten voor. Laat de latten aan de linkerzijde 27 mm doorsteken. Houd een tussenafstand aan van 30 mm.

stap 3

Monteer de latjes op de zijkant

Monteer op de zijkant van het frame de vuren latten (L) van 18x27 mm (maat latten 389 mm breed) met schroeven van 3,5 bij 40 mm. Houd ook hier een tussenafstand aan van 30 mm.

Houten airco ombouw buiten met kastje
stap 4

Maak het kastje met deur

Schroef de achterzijde van het kastje (4x C) aan elkaar met 2 liggers (F1) van 300 x 96 mm. Gebruik hiervoor schroeven van 3,5 bij 25 mm. Maak de linkerwand (3x C) en de rechterwand (3x C) van het kastje aan elkaar met 2 liggers (F2) van 200 x 96 mm. Bevestig de twee zijkanten aan de achterwand door middel van schroeven van 3,5 bij 40 mm.

stap 5

Bouw het deurtje

Maak het deurtje van het kastje (4x D) die bestaat uit planken van 690 x 96 mm. Verbind de planken met liggers (F1) van 300 x 96mm. Gebruik hiervoor schroeven van 3,5 bij 25 mm.

stap 6

Schroef de scharnieren vast

Bevestig de scharnieren aan de rechterzijde op de hoogte van de horizontale planken. Gebruik schroeven van 3,0 bij 25 mm.

stap 7

Zaag de plankdragers

Zaag 2 plankdragers van het resthout en plaats deze op de door jou gewenste hoogte. Zaag van het restant van de betonplex een plank (A2) en plaats deze op de plankdragers.

stap 8

Plaats de deurgrendel

Bevestig de grendel op de deur met schroeven van 3,5 bij 25 mm.

DIY Plantenbak op airco ombouw
stap 9

Maak de plantenbak

Schroef de lange zijdes (B) van 1200 mm van de plantenbak vast aan de korte zijdes (E) van 384 mm. Gebruik hiervoor schroeven van 3,5mm bij 40 mm.

stap 10

Zaag de betonplex plaat

Maak de betonplex (A1) plaat van 1168 x 384 mm op maat en plaats deze aan de binnenkant op de bodem. Schroef de bodem aan de onderzijde vast aan de planken met schroeven van 3,5 bij 40 mm.

stap 11

Plaats de staanders

Plaats in de 4 hoeken en in het midden 2 staanders (M) van 170 mm hoog. Gebruik hiervoor schroeven van 3,0 bij 25 mm. Schroef de bovenste planken vast aan de staanders (twee lange zijden en twee zijkanten).

stap 12

Boor gaten voor de waterafvoer

Zorg ervoor dat overtollig regenwater kan weglopen van de airco ombouw. Boor aan de achterkant een paar gaten voor de afvoer van het regenwater.

Zelf een airco ombouw maken DIY
stap 13

Bevestig alle drie de elementen aan elkaar

Verbind het kastje aan het latten-frame met schroeven van 4,0 bij 50 mm. Schroef vervolgens de plantenbak vast aan het onderstel met schroeven van 4,0 bij 50 mm. Plaats plastic folie aan de binnenzijde van de plantenbak.

Eindresultaat zelf airco ombouw in de tuin maken
stap 14

Verf de airco ombouw

Plamuur de schroefgaten dicht met houtplamuur. Schuur de airco ombouw, als de plamuur droog is, licht op met fijn schuurpapier. Schilder de airco-ombouw met grondverf. Schuur deze licht op en lak de ombouw van je airco af in 2x in je favoriete kleur.

Meer DIY's voor buiten

Maak het mooier, zowel binnen als buiten. Kijk wat je in je tuin kunt oppakken met deze toffe DIY's voor buiten en maak de mooiste creaties. Van een praktische fietsenstalling met sedum op het dak tot je eigen buitenbioscoop met een projectiescherm aan de tuinmuur. Zoek je voor op je dakterras, op het balkon of in je tuin leuke tuin inspiratie en ideeën? We hebben de laatste tuintrends en de nieuwste tuinmeubelen voor je op een rij gezet. Geniet van het buitenleven en ontdek alles voor jouw buiten!

Geschreven door:

Karwei inspiratieteam

Het Karwei inspiratieteam blogt wekelijks over de nieuwste woontrends en inspiratie voor in en rondom het huis.

Volg ons en mis niets!