Bank op een vlonder in de tuin met palletkussens

Tuin onderhoud voor de kleinste bewoners

Maak een insectvriendelijke tuin en help de natuur een handje. Met deze tips kun je jouw tuin aantrekkelijk maken voor insecten. Zo wordt je tuin of balkon bijzonder voor bijen en andere insecten. Deze kleine bewoners zijn namelijk onmisbaar. Hoe meer insecten, hoe meer bloemen. Daarnaast helpen sommige insecten bij het bestrijden van bladluis. Win-win, toch? Met deze ideeën creëer jij een insectvriendelijke omgeving en kun je meer bijen en vlinders in de tuin verwelkomen.

Een insectentuin met meer groen

Hoe kun jij de bijen en insecten helpen? Allereerst door veel groen te plaatsen. Maak van jouw tuin of balkon een groenrijk paradijs. Zorg ervoor dat er dus zo min mogelijk bestrating ligt en ga voor gras met veel bloemen en planten. Kies dan met name voor planten en bloemen met veel nectar. Dit zijn planten die insecten aantrekken zoals bijen en vlinders. Onder andere de dropplant, de vlinderstruik en de klimopplant worden bijzonder gewaardeerd door de bijen en vlinders in de tuin. Je kunt bijvoorbeeld door middel van een gaaspaneel een natuurlijke afscheiding in je tuin maken door hier klimop tegenaan te laten groeien.

Wist je dat?

Klimop kan ook goed tegen droogte! Bekijk hier alle tips voor tuinonderhoud tijdens een droge zomer.

Insectenhotel

Zorg voor plekjes in de tuin waar de bijen zich kunnen nestelen. Bijvoorbeeld in een speciaal insectenhotel. Een insectenhotel is een soort luxe verblijf voor bijen en andere insecten en speciaal geconstrueerd om een fijn nestelplekje van te maken. Het is als het ware een overlevingsplaats voor insecten. Met tuinhout kun je ook zelf een insectenhotel maken!

Insecten houden niet van netjes

Zo’n luxe verblijf is natuurlijk fantastisch voor de insecten, maar bijen hoeven niet altijd zo’n luxe vijfsterrenhotel. Ze houden ook erg van rommelhoekjes in de tuin. Laat bijvoorbeeld plantenresten liggen in een hoekje, zodat bijen en insecten zich daarin kunnen nestelen. Uitgebloeide planten kun je ook beter even laten staan tot het voorjaar.

Zo natuurlijk mogelijk

Wanneer je planten gaat zaaien, kies dan zoveel mogelijk voor biologische zaden. Deze zijn namelijk niet met gif behandeld en zijn beter voor insecten. Let ook goed op wanneer je bijvoorbeeld onkruid wil bestrijden met chemische bestrijdingsmiddelen. Er zijn namelijk enkele middelen die schadelijk zijn voor nuttige insecten. Je wil jouw insectvriendelijke tuin natuurlijk wel zo vriendelijk mogelijk houden!

Ook voor andere kleine bewoners een fijn plekje

Maak je tuin niet alleen insectvriendelijk, maar zorg ook voor een fijn plekje voor andere kleine bewoners! Dit leuke egelhuisje is perfect als slaap- of schuilplaats voor kleine egelvriendjes. Met dit handige stappenplan kun je dit huisje zelf maken!

Geschreven door:

Karwei inspiratieteam

Het Karwei inspiratieteam blogt wekelijks over de nieuwste woontrends en inspiratie voor in en rondom het huis.

Volg ons en mis niets!