5 tips om je tuin te beschermen tegen droogte

Tuinonderhoud tijdens de hete zomer

Hoe bescherm je jouw tuin tegen droogte? Bijna ieder jaar krijgen we te maken met een hete en droge zomer. Waarschijnlijk vind je dat zelf niet altijd even aangenaam, maar planten en dieren evenmin. In dit artikel vind je enkele tips om je tuin hittebestendig te maken en vertellen we wat je kunt doen aan tuinonderhoud tijdens een hete zomer.

Creëer een schaduwplek

Zorg voor een schaduwplek in de tuin met parasols of bijvoorbeeld met deze pergola met schaduwdoek. Zo zorg je voor een plekje in de tuin dat niet in de volle zon staat. Je kunt ook op een natuurlijke manier een schaduwplek creëren in je tuin door middel van een boom. Een boom zorgt ervoor dat de temperatuur van de grond een stuk lager wordt en er dus minder waterverlies is. Niet alleen goed voor de bodem, maar een schaduwplek in de tuin is voor jezelf tijdens een warme dag ook erg fijn.

Waterbesparende systemen

Om je planten in leven te houden tijdens de droge dagen, wil je ze het liefst besproeien. Begrijpelijk, maar maak dan gebruik van waterbesparende systemen, zodat je zuinig en duurzaam bezig bent. Met de Gardena Micro-Drip-System startset zorg je bijvoorbeeld voor waterbesparing tot 70%! Door het nauwkeurige druppelsysteem komt het water precies bij de wortels van de plant. Nog een handige tip: als je planten gaat besproeien, doe dat dan niet van bovenaf, maar laag bij de grond. Zo voorkom je schimmelvorming.

Regenton

Vang zelf water op om een watervoorraad aan te leggen, zodat je in ieder geval zuinig aan kunt doen met leidingwater. In een regenton kun je regenwater opvangen dat je kunt gebruiken voor de planten tijdens de droogte. Bij Karwei vind je diverse soorten regentonnen die ook nog eens decoratief zijn, zoals deze regenton met plantenbak.

Deze planten kunnen tegen droogte

Er zijn planten die beter tegen droogte kunnen dan andere planten, zoals: vetplanten en kruiden als tijm, rozemarijn salie. Ook klimopplanten doen het goed tijdens de hete zomer. Deze plant verdampt weinig en zorgt voor extra groen in de droge zomer. Een klimopplant kun je bijvoorbeeld tegen een gaaspaneel plaatsen en gebruiken als natuurlijke afscheiding. Klimop is overigens ook goed voor een insectvriendelijke tuin!

Het gras wordt wel weer groener

Tijdens droogte wordt je gras waarschijnlijk wat geler. Daar kun je weinig tegen doen. Maar onthoud: het gras wordt altijd weer groen. Gras herstelt namelijk ook als je niets doet. Sproei je gras dus niet wanneer het geel is, want het wordt uit zichzelf weer groen!

Bekijk ook deze tips voor tuinonderhoud voor het hele jaar door.

Shop nu:

Parasol Lombok Ecru Ø270 cm
(38 klantreviews)
De Parasol Lombok Ecru Ø270 cm is een prachtige ecrukleurige parasol. Deze parasol biedt een heerlijk plekje in de schaduw tijdens warme zomerse dagen. De parasol bestaat uit ee... De Parasol Lombok Ecru Ø270 cm is een prachtige ecrukleurige parasol. Deze parasol biedt een heer...
49.
99
Alleen in de bouwmarkt te koop
Bekijk alles in stokparasol
Pergola Silvano Antraciet met schaduwdoek 324x324cm
(2 klantreviews)
De Pergola Silvano is gemaakt van vuren houten palen van 12 cm dik. De constructie is extra stevig omdat de pergola gemaakt is met een half hout verbinding. Dit betekent dat del... De Pergola Silvano is gemaakt van vuren houten palen van 12 cm dik. De constructie is extra stevi...
1522.
09
Bekijk alles in pergola
Houten regenton eiken 225 liter met gietijzeren handpomp
(3 klantreviews)
Deze mooie natuurlijke eiken houten regenton 225 liter met gietijzeren handpomp is van een goede kwaliteit waardoor je jaren verzekerd bent van deze prachtige regenton. Door zij... Deze mooie natuurlijke eiken houten regenton 225 liter met gietijzeren handpomp is van een goede ...
339.
00
Bekijk alles in regenton

Geschreven door:

Karwei inspiratieteam

Het Karwei inspiratieteam blogt wekelijks over de nieuwste woontrends en inspiratie voor in en rondom het huis.

Volg ons en mis niets!