Lambrisering van behang maken

Lambrisering van behang maken

Behangen zien mensen vaak als een lastige klus. Vooral in je uppie behangen is best een opgave. Sta je daar eindelijk op je ladder te balanceren, plakt je strook al aan de muur voordat je überhaupt bent begonnen. Of je strook blijkt toch ineens te kort of er ontstaan kieren terwijl je toch echt dacht dat de stroken goed tegen elkaar aan zaten. Tja, het is nou niet de makkelijkste klus. Misschien is dit erg herkenbaar voor een ieder van jullie.. maar wees gerust, je bent dus niet de enige! En behangen met deze tips wordt een stuk makkelijker!

Ik heb zelf stiekem altijd mijn ouders ingeschakeld wanneer er iets behangen moest worden in huis. Als ik al zag hoeveel stress dat bij hen opleverden, wist ik zeker dat ik dat ook zo zou ervaren. Je bent familie of je bent het niet he? Toch zie ik regelmatig dat anderen deze klus wél met gemak klaren, dus werd het ook eens tijd voor mij om de handen uit de mouwen te steken en de uitdaging aan te gaan. Maar het liefste wel eentje die net even wat makkelijker is dan een normale behang klus! Ik laat je in dit artikel stap voor stap zien hoe je lambrisering van behang maakt.

Zo ga je aan de slag!

In dit voorbeeld wordt er in een kinderkamer een lambrisering gemaakt. Maar je kunt natuurlijk in elke ruimte een lambrisering van behang maken.

stap 1

Kies het behang

Ik nam het ruitjes behang, dit is erg makkelijk behang om mee te beginnen als je nog niet zo veel ervaring hebt met behangen! Door de ruitjes kun je precies zien wat je nodig hebt. In plaats van meten kun je namelijk ook de ruitjes tellen. Wat ook erg handig is aan dit behang, is dat de lijntjes als een soort van kniplijn functioneren.

stap 2

Bepaal de hoogte van de lambrisering

Het leek mij tof om het behang niet over de gehele hoogte van de muur te plakken, maar een soort lambrisering van behang te maken. Dus alleen aan de onderkant van de muur. Dit geeft een speels en modern effect en het is ook nog eens super easy! Laat die ladder dus maar lekker in de schuur staan.

stap 3

Smeer het behang in

Maak een plek vrij waar je het behang goed kan insmeren. Ik gebruikte een oud tafelblad voor deze klus. Kijk hier voor meer behangtips.

stap 4

Behang de muur

Voor mijn behang DIY gebruikte ik 12 vakjes van het behang, maak je kan natuurlijk altijd meer of minder doen. Het behang is erg fijn om mee te werken. Het patroon is natuurlijk erg makkelijk door de duidelijke horizontale strepen, er kan haast niks mis gaan. Zorg er wel voor dat je de stroken niet tegen elkaar aan plakt bij dit behang, maar net een klein gedeelte over de andere strook heen doet, dit voorkomt kieren.

stap 5

Bevestig een plint

Wanneer alles behangen is, kun je als finishing touch een plint bevestigen die als randje boven de lambrisering van behang komt. Er zit een plakrandje achter de plint, dus supersimpel om het op te plakken. Dit geeft het geheel een mooie afgewerkte look.

Benodigdheden

Styling van de kinderkamer

Na het behangen stylde de rest van deze kinderkamer af met het metalen plantenrekje. Het rekje kan wel veel meer functies hebben dan alleen voor planten. het staat ook erg leuk met favoriete kinderboekjes of knuffeltjes er in. Of ga ook zelf aan de slag met dit gezellige leesbankje.

Hopelijk heb je wat aan deze behangtips en durf je nu ook zelf de uitdaging aan! Heb je de smaak te pakken? Bekijk ook hoe je een behangpaneel kunt inzetten als roomdivider!

Geschreven door:

Mariët van der Kooij

Ik ben Mariët, interieurblogger voor Missjettle. Gek op wit, pastels, design, DIY's en een vleugje vintage. Voor Karwei hoop ik je te kunnen inspireren met mijn kijk op interieur, styling en klussen!

Volg ons en mis niets!