stappenplan

Hoe breng ik behang aan op mijn muur?

Behangen is hip en leuk. KARWEI laat je zien hoe je een behangklus goed aanpakt en gaan we in op het oplossen van veel voorkomende problemen bij behangen en het aanbrengen van behang.

stap 1

Voorbereiding

Veilig behangen begint met een stevige huishoudtrap. Klik het plateau goed vast. Een vlakke wand geeft het beste resultaat. Gebruik een muur of –nadenvuller om beschadigingen te repareren en schuur ze goed glad.

stap 2

Voorstrijkmiddel

Zijn je muren net gestuct? Met voorstrijkmiddel voorkom je dat de behanglijm direct in de muur wordt gezogen en de banen niet goed plakken. Verdeel het voorstrijkmiddel goed over de wand met een roller en laat het een nachtje drogen

stap 3

Batch nummer

Kies behangrollen met hetzelfde batch nummer. Dat voorkomt kleurverschillen.

Tip!

Zitten er kleurvlekken op de muur en gebruik je een dunne behangsoort? Schilder de muur dan eerst wit; zo voorkom je vlekken die doorschijnen.

stap 4

Banen knippen

Meet voor elke baan die je knipt tien centimeter méér uit, dan de muur hoog is. Dan heb je boven en onder wat speling.

stap 5

Behanglijm

Behanglijm uit een pakje? Volg dan goed de instructies op de verpakking.

stap 6

Loodlijn

Zet met hulp van een schietlood of lange waterpas een loodrechte potloodlijn op de muur. Daar komt de eerste baan tegenaan.

Tip!

Er bestaat ook kant en klare behanglijm, deze is direct klaar voor gebruik.

Tip!

Als je van het raam afwerkt, vallen de behangnaden het minste op.

stap 7

Behang insmeren

Leg twee banen ondersteboven op de behangtafel en smeer de eerste helft van de bovenste baan goed in met behanglijm. Vouw hem dubbel en smeer de andere helft in. Daarna als een harmonica opvouwen en voorzichtig wegleggen.

stap 8

Behangen

Begin bovenaan en hou zo’n vijf centimeter overlap. Plaats de baan recht langs je getekende loodlijn en veeg de baan aan met een behangborstel. Druk de onderkant aan met een behangspatel en snij het af.

Voor de bovenkant maak je een vouwlijn met je behangspatel zo knip je het behang makkelijk af! Hangt-ie recht? Dan kun je verder met de andere banen die je hier strak op aansluit.

stap 9

Luchtbellen

Veeg de grotere luchtbellen zoveel mogelijk weg of prik ze door met een stanleymes en wrijf ze glad. Kleine belletjes trekken vanzelf weg.

Tip!

Nat behang is makkelijker te knippen dan te snijden.

stap 10

Behang insmeren

Moet je behangen rondom een vensterbank of radiator, plak de baan er dan eerst in zijn geheel overheen en snijd hem daarna stukje voor stukje langs het kozijn af. Probeer dus niet in één keer de hele baan op maat te snijden.

stap 11

Afwerking

Rol losse naden strak met wat extra lijm en een nadenroller. Veeg overtollige lijm weg met een natte spons. Een perfecte snijlijn krijg je met behulp van een behang liniaal.

Heb je een stopcontact? Schakel de elektra uit en haal hem eraf en snij het overlappende behang weg.

Zo, je wand ziet er weer strak uit!

Tip!

Probeer het behang niet sneller te laten drogen door de verwarming hoger te zetten of je ramen open te zetten.

Dit stappenplan komt voor in