stappenplan

Hoe breng ik behang aan op mijn muur?

Zelf behangen kan iedereen, ook jij! Ontdek hoe leuk het is om een muur te behangen, en je bent verkocht. We hebben alles voor je op een rij gezet, zodat jij strakke en rechte banen zonder bubbels in het behang op de muur hebt. Zoek een tof behangdessin uit en bekijk de klusvideo. Zie welke materialen en gereedschap je nodig hebt voor het behangen en hoe je moet behangen. Stap voor stap leer jij behangen!

beschadigingen repareren muurvuller
stap 1

Ga goed voorbereid van start

Begin met het verwijderen van oud behang. Dit doe je door het behang eerst te laten weken in behangweekmiddel om het vervolgens in banen van de muur af te trekken. Belangrijk is dat je na het verwijderen van je oude behang ook de oude behangerslijm gaat verwijderen. Behangerslijm verwijderen doe je door met een natte spons over de muur heen te vegen. Repareer ten slotte nog enige beschadigingen in de wand met muur of –nadenvuller, zodat kleine oneffenheden verdwijnen en de wand egaal is. Schuur de muurvuller goed glad.

voorstrijkmiddel aanbrengen behangen
stap 2

Gebruik een voorstrijkmiddel

Behandel een zuigende ondergrond met een voorstrijkmiddel voor een goede hechting. Verdeel de voorstrijk goed met een roller over de wand en laat het goed drogen.

Tip!

Schilder de muur eerst wit als er kleurvlekken op zitten. Zo voorkom je vlekken die later kunnen doorschijnen.

behangrollen kleurverschillen voorkomen
stap 3

Voorkom kleurverschillen

Kies behangrollen met hetzelfde batch nummer.

banen knippen behang
stap 4

Knip de behangbanen

Knip elke baan tien centimeter langer dan de muur hoog is. Daardoor heb je boven en onder wat speling.

Tip!

Heb je een behang met een patroon? Houd er bij de lengte van de banen rekening met de maat van de verspringing. Deze verspringingsmaat van het patroon staat op de rol als dit van toepassing is.

behanglijm aanbrengen karwei
stap 5

Breng de behanglijm aan

Meng de behanglijm zoals aangegeven op de verpakking. Breng de lijm op de muur aan met een roller. Smeer de behanglijm iets breder dan de breedte van je geknipte behangstrook.

Tip!

Er bestaat ook kant en klare behanglijm, deze is direct klaar voor gebruik.

loodrechte lijn tekenen
stap 6

Trek een loodrechte lijn

Zet met behulp van een lange waterpas een loodrechte potloodlijn op de muur. Daar komt straks de eerste behangbaan tegenaan.

Tip!

Begin je met behangen vanuit een hoek? Teken dan de ‘startlijn’ niet op een baan-breedte af, maar teken deze lijn af op 4-5 cm korter af om een deel van de baan door de hoek te laten lopen. Zo voorkom je scheurvorming in de hoeken. Over het doorgelopen stuk behang, plak je vervolgens een op maat gesneden baan, zodat het doorgelopen stuk niet zichtbaar is.

behang insmeren behangtafel
stap 7

Smeer het behang in met lijm

Leg twee banen ondersteboven op de behangtafel en smeer de eerste helft van de bovenste baan goed in met behanglijm. Vouw hem dubbel en smeer de andere helft in. Let er met name op dat de zijkanten van de banen goed op elkaar zitten, anders loop je het risico dat de kanten te snel drogen en het behang op de naden los gaat zitten als het op de muur zit. Vouw daarna de baan op als een harmonica en leg deze voorzichtig weg voor 10 minuten.

Tip!

Huur een behangtafel bij Karwei.

behangen behangbanen muur
stap 8

Breng de eerste baan aan

Begin bovenaan en hou zo’n vijf centimeter overlap. Plaats de eerste behangbaan recht langs de loodlijn en veeg de baan aan met een behangborstel. Laat bij de hoeken het behang een stukje doorlopen. Druk het behang aan de boven- en onderkant goed aan met de behangspatel. Gebruik een behangliniaal en een scherp stanleymes om de baan op maat te snijden. Houd hierbij het mes zo vlak mogelijk op het behang.

Tip!

Werk altijd van het raam af, dan vallen de behangnaden straks het minste op.

Tip!

Moet je behangen rondom een vensterbank of radiator, plak de baan er dan eerst in zijn geheel overheen en snijd hem daarna stukje voor stukje langs het kozijn af. Probeer niet in één keer de hele baan op maat te snijden.

Snij obstakels weg in het behang
stap 9

Snij obstakels weg in het behang

Heb je een stopcontact of lichtschakelaar? Schakel de elektra uit en haal het afdekplaatje eraf. Hang de behangbaan over het stopcontact en veeg de hoeken goed aan met je behangspatel. Snij na het behangen het overlappende behang over het stopcontact weg met een stanleymes.

Tip!

Veeg de grotere luchtbellen zoveel mogelijk weg of prik ze door met een stanleymes en wrijf ze glad. Kleine belletjes trekken vanzelf weg. Nat behang is makkelijker te knippen dan te snijden.

nadenroller behangbanen gladrollen
stap 10

Rol de naden strak

Met een nadenroller en wat extra lijm rol je de naden strak. Overtollige lijm veeg je weg met een vochtige spons.

Meer klusadvies

Klusadvies - behang - Hoe breng ik vliesbehang aan? - thumbnail
Hoe breng ik vliesbehang aan? stappenplan
Klusadvies - behang - Welke soort behang kies ik voor mijn muren? - thumbnail
Welke soort behang kies ik voor mijn muren? keuzehulp
Klusadvies - behang - Hoe verwijder ik behang? - thumbnail
Hoe verwijder ik behang? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in