DIY behangpaneel

Behangpaneel maken

Ook zo dol op behang, maar wil je niet aan een printje vastzitten? Behangen op een wandpaneel is de oplossing! Als groot wandschilderij aan de muur, als roomdivider of zelfs als lambrisering; je kunt er alle kanten mee op. Ik besloot te kiezen voor een los ‘rechtopstaand’ model. Hierdoor hoef je namelijk geen gaten in de muur te boren. Ook biedt dit de mogelijkheid om het paneel aan beide kanten met een ander dessin te behangen, waardoor je in een handomdraai een andere interieurstijl creëert.

Woonstijl Green House

Voor Karwei ging ik thuis aan de slag met de woonstijl ‘Green House’. Zo kreeg onze woonkamer een ‘groene’ makeover met veel natuurlijke materialen zoals wol, rotan en zeegras en uiteraard gecombineerd met lekker veel ‘groen’. Echter, bij de woonstijl ‘Green House’ kan een goede botanische print natuurlijk niet ontbreken! De keuze voor het eerste behang was dan ook snel gemaakt: fotobehangPalmen’ van Graham & Brown. Een geweldige print en door het dessin ook zeer geschikt voor een behangpaneel. Daar deze print wel vrij druk is, besloot ik om de andere kant te behangen met een rustiger motief. Het behang ‘Ratan’ – eveneens van Graham & Brown – sluit feilloos aan bij de natuurlijke look & feel van de ‘Green House’ woonstijl, oogt rustiger door het terugkerende patroon en geeft veel sfeer. Benieuwd naar het resultaat van de ‘groene’ make over van onze woonkamer? Lees hier het volledige stappenplan en bekijk het resultaat.

Paneel op maat bij Karwei

Er is veel keuze aan materiaal en afhankelijk van je doeleinde kun je je daar bij Karwei goed over laten adviseren. Ik koos voor een Multiplex hardhouten plaat van 15mm dik, omdat deze niet kromtrekt en weinig vocht opneemt in verband met behangen. Aangezien ik het wandpaneel op meerdere plekken in ons huis wil gebruiken, stemde ik de lengte- en breedtemaat af op een maat die thuis in alle kamers past (220cm lang bij 100cm breed). Gelukkig kunnen de medewerkers van Karwei het paneel op maat zagen en is dat met een klantenpas ook nog eens kosteloos. Eenmaal thuis kan de DIY dan echt beginnen!

Schuren-wandpaneel-Blondhout-1-of-1-800x1120
stap 1

Schuur de zijkanten van het paneel

Mocht je niet in het bezit zijn van een schuurmachine, gebruik dan voor het gemak een houten blokje met daaromheen schuurpapier gewikkeld.

Grondverf-wandpaneel-Blondhout-1-of-1-800x1120
stap 2

Zet het paneel in de grondverf

Aangezien het paneel wordt behangen, is het goed om het paneel eerst in de grondverf te zetten. Laat dit goed opdrogen voordat je met behangen begint.

behanglijm-wandpaneel-Blondhout-1-of-1-800x1120
stap 3

Breng behanglijm aan

Smeer het bord in met lijm. Doe dit zeker niet te dik, maar wees ook niet te zuinig.

Behangen-Wandpaneel-DIY-Blondhout-1-of-1-800x1120
stap 4

Plaats het behang

Plaats het behang en strijk met een behangspatel het behang glad. Verwijder overtollig lijm met een nat sponsje.

Handige tip!

Stem de maat van jouw paneel af op de breedtemaat van het door jou gekozen behang. Dit zorgt ervoor dat je behang precies op maat is, waardoor je aan de zijkanten niets hoeft af te snijden.

behang-snijden-wandpaneel-Blondhout-1-of-1-800x1120
stap 5

Snij het behang met een stanleymesje

Tevreden over het eindresultaat? Snij dan nu met een stanleymesje het behang. Door het mesje tegen het paneel aan te houden, snij je hem perfect op maat.

 randen-verf-Wandpaneel-DIY-Blondhout-1-of-1-800x1120
stap 6

Verf de zijkanten

Wil je de zijkanten laten opvallen of juist zoveel mogelijk laten overgaan in de kleur van het behang? De kleine muurtesters van Flexa zijn met het rolsysteem en miniformaat een ideale en kostenbesparende oplossing om dit kleine oppervlak een kleurtje te geven.

Ik ben heel benieuwd wat jullie favoriet is: de palmen of het ‘rotan’ dessin? Deel ook vooral jouw behanginspiratie via Instagram met #Karwei.

Geschreven door:

Stefanie van der Kleij

Hi! Ik ben Stef (32) en ik woon samen met manlief, zoon Sepp (3) en dochter Zoë (1) in een heerlijke lichte hoekwoning in Haarlem. Mijn hart gaat sneller kloppen van alles wat te maken heeft met interieur. Van het speuren naar unieke kringloopvondsten tot het opstropen van mijn mouwen voor een uitdagend DIY project, ik word er blij van! Deze geluksmomentjes en nog veel meer wooninspiratie deel ik via mijn Instagramaccount @blondhout en als blogger voor Karwei, lees je mee?

Volg ons en mis niets!