DIY waterbaan van hout en dakgoot

Waterbaan maken

Een tuin idee voor de kinderen: maak zelf een waterbaan. Met dit DIY-idee kunnen kinderen lekker buiten spelen. En het ideale aan deze waterbaan voor kinderen is dat hij niet per se binnen gezet hoeft te worden, maar door de natuurlijke materialen gewoon tegen een stootje of regenbui bestand is. In dit stappenplan zie je hoe je zelf een waterbaan in de tuin kunt bouwen.

stap 1

Start met de voorbehandeling van het hout

De waterbaan zal voornamelijk buiten gebruikt worden. Om ervoor te zorgen dat deze tegen een stootje kan, is het belangrijk het hout goed voor te behandelen. Zet de hardhouten plaat daarom eerst in de blanke buitenbeits en laat dit +/- 4 uur drogen.

stap 2

Zaag de buis in vier gelijke delen

In de tussentijd kunnen alvast de dakgoot onderdelen worden opgemeten en worden uitgezaagd. Om een gelijk verloop te creëren in de waterbaan zaag ik de buis in vier gelijke delen van 40 cm. Na het zagen blijven er wat scherpe randjes over die je gemakkelijk met een grof schuurpapiertje glas kunt schuren.

stap 3

Bevestig de buizen aan het hout

Om de buizen aan de houten plaat te kunnen bevestigen, boor je zowel de gaten in de buizen als in de houten plaat even voor. Schroef de buis vast. Door de buis vast te zetten met één schroef kun je nog wat spelen in de helling van de baan. Dit is handig om te checken of het water ook daadwerkelijk door de baan heen loopt of dat het parcours nog iets moet worden bijgesteld.

stap 4

Maak de baan compleet met accessoires

Maak de baan compleet met een emmertje om het water op te vangen en een gieter of leuke flessen waarmee de kids water in de baan kunnen doen.

Handige tip!

Maak de waterbaan persoonlijk door leuke figuurtjes uit isolatieband te knippen. Bijvoorbeeld druppels of andere leuke figuren. Plak dit op de waterbaan. Dit tape is er in allerlei leuke kleurtjes, dus je kunt het zo gek maken als je zelf wil!

Meer DIY tuin ideeën

Geen zin in een waterspektakel in de tuin? De baan kan ook als knikkerbaan worden gebruikt! Dit is niet het enige DIY-idee voor de tuin, we hebben er nog veel meer tuin ideeën. Wat dacht je van dit speelhuisje met krijtbord en zandbak? Buiten spelen wordt zo een stuk leuker!

Geschreven door:

Anouk ten Have

Hi! Ik ben Anouk ten Have, stylist, creatief brein en altijd bezig met het spotten van nieuwe trends! Ik geef jullie graag een kijkje in mijn werkzaamheden en neem jullie daarbij mee in mijn styling en klusavonturen.

Volg ons en mis niets!