stappenplan

Hoe hang ik een hanglamp op?

Eindelijk dé hanglamp gevonden en nu ophangen. Voordat je mooie aanwinst boven de eettafel kan schitteren, moet je deze eerst aansluiten op de stroomdraden die uit het plafond komen. Daarna stevig bevestigen aan het plafond, zodat je eyecatcher niet naar beneden komt zeilen. Lees hieronder hoe jij je lamp kunt ophangen. Vergeet je peertje niet!

stap 1

Schakel de stroom uit

Schakel de stroom uit voordat je begint met deze klus. Controleer met een spanningzoeker of er geen stroom meer op de draden staat die uit het plafond komen. Verwijder het kroonsteentje en de deksel van de centraaldoos in het plafond.

stap 2

Sluit de stroomdraden aan

Bevestig de ophangbeugel aan het plafond, waar straks de lamp aan opgehangen wordt. Sluit de draden uit je plafond aan op de lamp. Dit kan door middel van een kroonsteentje of door ze aan te sluiten op de meegeleverde aansluit-set. Bevestig vervolgens de lamp aan de ophangbeugel. Plaats de lichtbron in de lamp en schroef je de kap weer vast.

Tip!

Is het snoer van de lamp te lang? Maak het lampensnoer dan korter, zodat hij op de juiste hoogte komt te hangen.

stap 3

Monteer een dimmer

Is de lamp dimbaar? Plaats dan een dimmer, waardoor je de lichtsterkte van de lamp traploos kunt instellen. Bekijk de aanwijzing op de verpakking hoe je de draden moet aansluiten. Schakel als laatste de stroom weer in.

Tip!

Lampen met een trafo, zoals bij sommige halogeenlampen, hebben een aparte type dimmer nodig.

Komt de lamp niet recht onder de centraaldoos te hangen?

Komt de lamp bij jou op een andere plek te hangen dan recht onder de centraaldoos? Of heeft jouw lamp meerdere bevestigingspunten? In zo’n geval is het handig om de lamp aan het plafond vast te zetten met behulp van pluggen. Zorg ervoor dat je bij het boren van de gaten voor de pluggen niet door een elektra, water en/of gasleidingen boort. Gebruik hiervoor een leidingzoeker en je weet waar eventuele leidingen in het plafond zitten.

Welke pluggen gebruik je om de lamp stevig op te hangen?

Wil je een plafonnière of een lichte lamp monteren aan een hol plafond, gebruik dan gipsplaatpluggen of hollewandpluggen. Wanneer je een zwaardere lamp hebt, adviseren we je om een hollewandanker te gebruiken. Is het plafond van steen of beton? Gebruik dan de alligatorpluggen. Weet je niet uit welk materiaal jouw plafond bestaat, kies dan de universele pluggen. Dan zit jij en de hanglamp altijd goed. Om het stroomsnoer dat nu langs het plafond loopt mooi weg te werken, stop je deze draad in een kabelgoot.

Meer klusadvies

Klusadvies - energie besparen - Tips om energie te besparen in huis - Tumbnail
Stroom besparen met energiezuinig verlichten keuzehulp
Klusadvies - verlichting - Hoe maak ik zelf een verlichtingsplan voor mijn tuin? - Thumbnail
Hoe maak ik zelf een verlichtingsplan voor mijn tuin? stappenplan
Hoe maak ik een hanglamp?
Hoe maak ik een hanglamp? stappenplan
Klusadvies - energie besparen - Tips om energie te besparen in huis - Tumbnail
Stroom besparen met energiezuinig verlichten keuzehulp
Dit stappenplan komt voor in