Verticaal tuinieren

Verticaal tuinieren: Maak optimaal gebruik van jouw buitenruimte

Als je optimaal gebruik wil maken van jouw buitenruimte is verticaal tuinieren dé oplossing. Door in de hoogte te werken maak je optimaal gebruik van een klein grondoppervlak. Dit is ideaal als je bijvoorbeeld een balkon of kleine tuin hebt. Ook in een grotere tuin biedt een verticale tuin veel voordelen. Zo is het een ideale manier om een buitenmuur te vergroenen of om jouw schutting vorm te geven. Karwei geeft je inspiratie waarmee jij zelf een verticale tuin kunt maken.

Verschillende soorten verticale tuinen

Een van de leuke dingen aan verticaal tuinieren is dat je er alle kanten mee op kunt. Afhankelijk van de beschikbare ruimte en jouw wensen kun je de verticale tuin maken zoals jij wilt. Verschillende soorten planten en kruiden zijn geschikt voor in een verticale tuin. We geven je wat voorbeelden.

Een verticale kruidentuin

Een erg geliefde soort verticale tuin is de verticale kruidentuin. Niet alleen ziet zo’n verticale kruidentuin er buiten leuk uit, ook geniet je van de lekkerste verse kruiden. Zelf een verticale kruidentuin maken is bovendien erg eenvoudig. Vul de kruidentuin met al jouw favoriete kruidenplanten en geef jouw gerechten extra smaak.

Een verticale moestuin

Wil je nog een stapje verder gaan? Dan kun je ook een verticale moestuin aanleggen. Als je dit doet, geniet je straks van de lekkerste aardbeitjes, tomaten en snackkomkommers uit eigen tuin. Je kunt een verticale moestuin ook goed combineren met een verticale kruidentuin. Verticaal tuinieren is zo extra leuk.

Een verticale bloementuin

Voor wie van kleur houdt is een verticale bloementuin een geweldig idee. Diverse soorten eenjarige planten en zomerbloeiers doen het erg goed in plantenbakken. Hierdoor zijn ze ideaal voor in jouw verticale tuin. Je kunt zo’n verticale bloementuin eenvoudig creëren door wat plantenbakken aan de schutting te hangen. Of hang je buitenmuur vol met bloempotten met kleurrijke planten.

Een rustgevende groene muur

Wil jij jouw verticale tuin als schutting gebruiken? Dan is een rustgevende groene oase misschien wel wat je zoekt. Je creëert dit door niet teveel verschillende tuinplanten door elkaar te gebruiken. Vul daarom de plantenbakken die je ophangt steeds met één type groenblijvende plant. Zo geniet je het hele jaar door van jouw verticale tuin schutting.

Zelf verticaal tuinieren

Verticaal tuinieren is een leuk DIY-project. Je kunt de verticale tuin op verschillende manieren vormgeven. Afhankelijk van de beschikbare oppervlakten in jouw tuin kies je een geschikte plek. Heb je een stevige muur of schutting waar je in kunt boren? Dan is dit de geschikte plek. Houd er namelijk rekening mee dat de bloempotten behoorlijk zwaar kunnen worden. De muur of schutting moet dit wel kunnen dragen. Heb je geen geschikte muur of schutting? Dan zijn er verschillende staande systemen waarmee je alsnog verticaal kunt tuinieren.

Direct zelf aan de slag met ons DIY stappenplan

Heb je de smaak te pakken en wil je graag verticaal tuinieren? Met dit handige stappenplan kun je direct aan de slag. Voor dit eenvoudige project heb je een of meerdere tuinplanken, ijzerdraad, kunststof bloempotten, stevige haken en een boor nodig.

Tip!

In de bouwmarkt laat je de tuinplanken eenvoudig op maat zagen.

stap 1

Boor de gaatjes

Boor aan de onderkant van elke bloempot twee gaatjes en teken op de tuinplanken af waar de bloempotten moeten komen. Boor vervolgens ook in de tuinplanken gaatjes.

stap 2

Bevestig de potten met ijzerdraad

Haal het ijzerdraad door de gaten in de potten en vervolgens door de gaten in de plank. Draai het ijzerdraad aan de achterkant van de plank stevig vast.

stap 3

Bevestig een haakje aan de plank

Schroef nu een stevige haak aan de achterzijde van de plank. Gebruik bij een lange of brede plank meerdere haken. Met deze haken kun je de plank aan de muur of schutting ophangen. Wil je de plank liever tegen een muur aanzetten? Dan kun je deze stap overslaan.

stap 4

Vul de bloempotten

Als de plank aan de muur of schutting hangt, kun je de bloempotten gaan vullen met jouw favoriete planten. Zo geniet je simpel en snel van jouw zelfgemaakte verticale tuin!

Benodigdheden

Nog meer ideeën voor een kleine tuin of balkon

Niet alleen verticaal tuinieren is de oplossing voor een kleine tuin. We hebben meer inspirerende tips en ideeën voor buiten. Ga aan de slag en geniet van jouw tuin of balkon. Hoe groot deze ook is.

Geschreven door:

Karwei inspiratieteam

Het Karwei inspiratieteam blogt wekelijks over de nieuwste woontrends en inspiratie voor in en rondom het huis.

Volg ons en mis niets!