Maak een bureaublad op maat met tegels

Maak je eigen bureau met tegels

Maak zelf een bureaublad op maat voor in de werkkamer met dit handige stappenplan. Je maakt het bureaublad zo groot als jij wil. En hoe maak je dit DIY bureau nóg leuker? Door het blad te betegelen! Het lijkt misschien moeilijk, maar dat valt reuze mee! Een goede voorbereiding is het halve werk. Met dit stappenplan heb je zo een eigen bureau gemaakt en wordt het een eyecatcher in de werkkamer.

Stappenplan houten frame en bureaublad

Allereerst ga je het bureaublad maken en bepaal je het onderstel van je bureau.

stap 1

Bepaal de maat van je bureaublad

Laat het blad daarna op maat zagen bij Karwei. Laat van dezelfde plaat ook een latje zagen voor aan de voorkant van het blad. Bevestig het latje met meubelhoeken aan de plaat.

Handige tip!

Laat je houten bureaublad op maat zagen bij Karwei. Met de Karwei kaart is dit gratis!

stap 2

Zet de onderkant in de grondverf

Zet de onderkant van de plaat in de grondverf. Dit is belangrijk om kromtrekken van de plaat te voorkomen.

stap 3

Bevestig het bureaublad

Bevestig het bureaublad aan de muur met de plankdragers. Je kunt er ook voor kiezen om zelf poten onder het bureau te maken of schragen als onderstel te gebruiken.

Stappenplan bureaublad betegelen

En nu gaan we aan de slag met de tegels op het bureaublad!

stap 4

Smeer het blad in met primer

Als eerste start je met de primer. Volg de instructies op de verpakking en smeer het blad goed in.

stap 5

Smeer het blad in met tegellijm

Nadat de primer gedroogd is kun je het blad insmeren met tegellijm. Gebruik hiervoor een lijmkam. Je kunt kiezen voor kant-en-klare tegellijm. Plaats nu de tegeltjes op de lijm. Smeer steeds kleine stukjes van het blad in en plaats er dan wat tegels op. Je kunt gebruik maken van voegkruisjes, dan weet je precies welke afstand je tussen de tegels moet aanhouden.

stap 6

Betegel het blad

Dit blad is betegeld in halfsteensverband. De tegeltjes kun je met een tegelzaagmachine op maat maken. Heb je deze niet, dan kun je er een huren bij Karwei of iemand in je omgeving vragen! Er hoeven namelijk maar een klein aantal tegeltjes doormidden.

stap 7

Maak de randen af

Laat de tegeltjes bij de laatste rij iets uitsteken zodat je de tegels op het voorste latje er netjes onder kunt tegelen. Je kunt de tegels ook in verstek zagen, maar in dit voorbeeld is ervoor gekozen om ze zo te houden. Je kunt het voorste randje van de tegels een likje verf geven of het licht met voegsel insmeren.

stap 8

Voeg de tegels

Na het drogen van de tegellijm kun je gaan voegen. Volg de instructies op de verpakking voor het aanmaken van het voegsel. Veeg het voegmiddel met een rubberen spaan over de tegels. Verwijder restanten met een vochtige spons. Nadat de voegen droog zijn kun je de witte waas met een doek verwijderen. Voegmiddel hard snel uit, dus je moet flink doorwerken!

Klaar is jouw betegelde bureaublad op maat!

Wat vinden jullie van het resultaat? Heb jij nu ook inspiratie om een bureau op maat te betegelen? Het hoeft natuurlijk niet per se een bureau te zijn. Je kunt ook andere meubels betegelen. Bijvoorbeeld een tuintafel of een wandmeubel!

Geschreven door:

Tanja van Hoogdalem

Hi! Ik ben Tanja en ik ben gek op een creatief interieur. Ik houd van planten, DIY-projecten en alles wat met interieur te maken heeft. Naast interieur heb ik een passie voor fotografie en deel ik regelmatig foto’s van mijn hond Rocco. Speels, licht en groen, zo zou ik mijn huis omschrijven. Hier en op mijn blog deel ik mijn passie voor interieur en hoop ik jullie te inspireren!

Volg ons en mis niets!