DIY wandmeubel met hexagon tegeltjes

Een wandmeubel betegelen met hexagon tegeltjes

Heb je een wandmeubel gekocht of gemaakt, maar wil je de bovenkant meer uitstraling geven? In dit DIY stappenplan leg ik, Tanja van Hoogdalem, uit hoe je een wandmeubel een speelse en stoere uitstraling geeft door het te betegelen met hexagon (zeshoekige) tegels. Ga ook zelf aan de slag met deze combinatie van materialen en kleuren!

stap 1

Zaag het hout

Laat al het hout op maat zagen bij Karwei. Voor het kastje in dit voorbeeld zijn de volgende afmetingen gezaagd: 2x 40 x 79,3 cm, 2x 40 x 43,2 cm, 1x 79,3 x 46,8 cm en 1x 75,7 x 43,2 cm.

stap 2

Bevestig de zijkanten

Bevestig allereerst de twee zijkanten tussen de onder- en bovenzijde. Bevestig dit met houtlijm en schroeven van 35 mm. Deze combinatie geeft extra stevigheid.

stap 3

Bevestig het paneel

Bevestig vervolgens het paneel voor de achterzijde. Doe dit weer met houtlijm en schroeven.

stap 4

Bevestig de scharnieren

Bevestig nu de twee scharnieren aan het kastje en de klep. Doe dit met behulp van de kom-scharnierfrees en de bijgeleverde mal.

stap 5

Schuur het hout

Schuur het hout, vooral de kopse kanten, mooi glad. Zet vervolgens het wandmeubel eerst in de MDF grondverf en lak het kastje daarna af. Hier is gekozen voor kleurnummer IG PS – 1057.

stap 6

Herhaal de vorige stappen

Herhaal deze stappen net zo vaak als het aantal kastjes dat je naast elkaar wil hebben. In dit voorbeeld is gekozen voor vijf kastjes. Zo wordt de hele wand benut! In totaal zijn het vier dichte kastjes en één kastje zonder deurtje waar bijvoorbeeld nog tijdschriften in kunnen.

stap 7

Bevestig de multiplex platen

Bevestig voor het tegelen losse hardhout multiplex platen op het wandmeubel. Smeer deze platen allereerst aan beide kanten in met een primer om kromtrekken te voorkomen. Maak de platen met schroeven vast op het meubel.

stap 8

Leg de tegels

Leg nu de tegels op het wandmeubel om te kijken hoe je uitkomt en hoeveel tegels je moet slijpen.

stap 9

Slijp de tegeltjes op maat

Let op! Draag bij deze stap goede bescherming! Denk aan een veiligheidsbril en gehoorbescherming.

Tip!

Bevestig de tegeltjes met een lijmklem aan je workmate en gebruik een houten latje om langs te slijpen. Zo krijg je een mooie rechte lijn.

stap 10

Lijmen

Smeer nu het hout in met tegellijm. Gebruik hiervoor een lijmkam. Je kunt voor kant en klare tegellijm kiezen. Plaats nu de tegeltjes op de lijm en volg de instructies op de verpakking. Handig is om steeds kleine stukjes van het blad in te smeren en er dan wat tegels op te plaatsen.

stap 11

Zaag de hoekprofielen op maat

Zaag vervolgens de hoekprofielen op maat en bevestig deze met lijm rondom de tegels. Je kunt de hoekprofielen verstek zagen, maar als je dit te moeilijk vindt kun je ze ook gewoon recht tegen elkaar bevestigen.

stap 12

Voeg de tegels

Na het drogen van de tegellijm kun je gaan voegen. Volg de instructies op de verpakking voor het aanmaken van het voegsel. Veeg het voegmiddel met een rubberen spaan over de tegels en verwijder restanten met een vochtige spons. Nadat de voegen droog zijn, kun je de witte waas met een doek verwijderen. Voegmiddel hard snel uit, dus je moet flink doorwerken!

Handige tip:

Aangezien er rondom de tegels een hoekprofiel komt, zie je het later niet meer als je een klein foutje hebt gemaakt met het slijpen van de tegels. Een klein beetje scheef geeft dus niet!

Mix & match: een stoer effect met zwarte hexagon tegeltjes

Kies de hexagon tegels die bij jouw stijl en wandmeubel passen. Deze hexagon tegeltjes trokken gelijk mijn aandacht bij Karwei: ik was op slag verliefd! Ik zag het al helemaal voor me in huis. Aangezien ik in huis nu wat meer nude/roze tinten heb, was ik op zoek naar stoere tegenhangers. Als je zorgt dat alles goed in balans is, hoeft roze namelijk helemaal niet ‘zoetsappig’ en te vrouwelijk te zijn ;)! De zwarte hexagon tegeltjes zorgen voor een speelse en stoere uitstraling en de roze/nude tint van het wandmeubel geeft het geheel een warme touch. Ik ben blij met het effect!

En dan is het tijd voor de styling van het wandmeubel!

Aangezien mijn plafond heel hoog is, was ik voor de styling van het wandmeubel allereerst op zoek naar een grote plant als statement. Tijdens een bezoekje aan het tuincentrum viel mijn oog gelijk op deze toffe verwilderde plant, genaamd Philodendron Xanadu. Wat een mooie, hè? Een echte eyecatcher op het wandmeubel! De lijsten van Petra Lunenburg zijn ook favoriet! De tafellamp van rookglas is een mooie warme toevoeging op het meubel. Het wandmeubel loopt door tot aan de keuken. De wandbank heeft niet alleen een decoratieve functie, maar het biedt ook een heel fijne opbergfunctie! Ideaal voor mij, want ik ben toch wel een verzamelaar ;).

Geschreven door:

Tanja van Hoogdalem

Hi! Ik ben Tanja en ik ben gek op een creatief interieur. Ik houd van planten, DIY-projecten en alles wat met interieur te maken heeft. Naast interieur heb ik een passie voor fotografie en deel ik regelmatig foto’s van mijn hond Rocco. Speels, licht en groen, zo zou ik mijn huis omschrijven. Hier en op mijn blog deel ik mijn passie voor interieur en hoop ik jullie te inspireren!

Volg ons en mis niets!