DIY wandmeubel met hexagon tegeltjes

Een wandmeubel betegelen met hexagon tegeltjes

Een nieuwe DIY in mijn nieuwe huis! In mijn vorige huis ging ik al aan de slag met een bureau van tegels. Dit was de eerste keer dat ik met tegels heb gewerkt en ik vond het direct een heel leuk klusje! Dat er in mijn nieuwe huis weer een DIY met tegels moest komen stond voor mij daarom ook gelijk vast :). Ik ging aan de slag met een toffe mix & match combinatie van materialen en kleuren. Lees en kijk je mee?

stap 1

Hout zagen

Laat al het hout op maat zagen in de bouwmarkt. Voor één kastje heb ik de volgende afmetingen laten zagen: 2x 40 x 79,3 cm, 2x 40 x 43,2 cm, 1x 79,3 x 46,8 cm en 1x 75,7 x 43,2 cm.

stap 2

Bevestig de zijkanten

Bevestig allereerst de twee zijkanten tussen de onder- en bovenzijde. Bevestig dit met houtlijm en schroeven van 35 mm. Deze combinatie geeft extra stevigheid.

stap 3

Bevestig het paneel

Bevestig vervolgens het paneel voor de achterzijde. Doe dit weer met houtlijm en schroeven.

stap 4

Bevestig de scharnieren

Bevestig nu de twee scharnieren aan het kastje en de klep. Doe dit met behulp van de kom-scharnierfrees en de bijgeleverde mal.

stap 5

Schuren

Schuur het hout, vooral de kopse kanten, mooi glad. Zet vervolgens het wandmeubel eerst in de MDF grondverf en lak het kastje daarna af. Ik heb gekozen voor kleurnummer IG PS – 1057.

stap 6

Herhaal deze stappen

Herhaal deze stappen net zo vaak als het aantal kastjes dat je naast elkaar wilt hebben. Ik heb gekozen voor vijf kastjes, aangezien ik de hele wand wilde benutten! In totaal vier dichte kastjes en één kastje zonder deurtje zodat ik er bijvoorbeeld nog wat tijdschriften in kan leggen.

stap 7

Multiplex platen bevestigen

Voordat ik begon met tegelen heb ik losse hardhout multiplex platen op het wandmeubel bevestigd. Allereerst heb ik deze platen aan beide kanten ingesmeerd met een primer. Dit heb ik gedaan aan allebei de kanten om kromtrekken te voorkomen. Met schroeven heb ik de platen vastgemaakt op het meubel

stap 8

Tegels

Leg nu de tegels op het wandmeubel om te kijken hoe je uitkomt en hoeveel tegels je moet slijpen.

stap 9

Slijp de tegeltjes op maat

LET OP: draag goede bescherming! Denk aan een veiligheidsbril en gehoorbescherming. Ik heb de tegeltjes met een lijmklem aan mijn workmate bevestigd en een hout latje gebruikt om langs te slijpen. Zo krijg je een mooie rechte lijn.

stap 10

Lijmen

Smeer nu het hout in met tegellijm. Gebruik hiervoor een lijmkam. Ik heb gekozen voor kant en klare tegellijm. Plaats nu de tegeltjes op de lijm. Volg de instructies op de verpakking. Ik smeer steeds kleine stukjes van mijn blad in en plaats er dan wat tegels op.

stap 11

Hoekprofielen op maat zagen

Zaag vervolgens de hoekprofielen op maat en bevestig deze met lijm rondom de tegels. Ik heb de hoekprofielen verstek gezaagd, maar als je dit te moeilijk vindt kun je ze ook gewoon recht tegen elkaar bevestigen!

stap 12

Voegen

Na het drogen van de tegellijm kun je gaan voegen. Volg de instructies op de verpakking voor het aanmaken van het voegsel. Veeg het voegmiddel met een rubberen spaan over de tegels. Verwijder restanten met een vochtige spons. Nadat de voegen droog zijn kun je de witte waas met een doek verwijderen. Voegmiddel hard snel uit, dus je moet flink doorwerken!

Handige tip:

Aangezien er rondom de tegels een hoekprofiel komt, zie je straks niet meer als je een klein foutje hebt gemaakt met het slijpen van de tegels. Een klein beetje scheef geeft dus niet :)!

Mix & match: een stoer effect met zwarte hexagon tegeltjes

Deze hexagoon tegeltjes trokken gelijk mijn aandacht in de KARWEI: ik was op slag verliefd! Ik zag het al helemaal voor me in huis. Aangezien ik in huis nu wat meer nude/roze tinten heb was ik op zoek naar stoere tegenhangers. Roze hoeft op deze manier namelijk helemaal niet te ‘zoetsappig’ en te vrouwelijk te zijn ;)! Als je maar zorgt dat alles goed in balans is. De zwarte hexagon tegeltjes zorgen voor een speelse en stoere uitstraling en de roze/nude tint van het wandmeubel geeft het geheel een warme touch. Ik ben blij met het effect!

STYLING VAN HET WANDMEUBEL

Aangezien mijn plafond heel hoog is, was ik voor de styling van het wandmeubel allereerst op zoek naar een grote plant als statement. Tijdens een bezoekje aan het tuincentrum viel mijn oog gelijk op deze toffe verwilderde plant, genaamd Philodendron Xanadu. Wat een mooie he? Een echte eyecatcher op het wandmeubel! De lijsten van Petra Lunenburg zijn ook favoriet! De tafellamp van rookglas is een mooie warme toevoeging op het meubel. Het wandmeubel loopt door tot aan de keuken. Aan de andere kant van het wandmeubel staat mijn eettafel en dat gedeelte deel ik in een volgende blogpost :)! Naast dat de wandbank een decoratieve functie heeft, heeft het ook een hele fijne opbergfunctie! Ideaal voor mij, want ik ben toch wel een verzamelaar ;).

Wat vinden jullie van het resultaat? Mix & match zelf ook eens met verschillende materialen en kleuren voor een verrassend en persoonlijk interieur :).

Liefs,

Tanja

Volg ons en mis niets!

Geschreven door:

Tanja van Hoogdalem

Hi! Ik ben Tanja en ik ben gek op een creatief interieur. Ik houd van planten, DIY-projecten en alles wat met interieur te maken heeft. Naast interieur heb ik een passie voor fotografie en deel ik regelmatig foto’s van mijn hond Rocco. Speels, licht en groen, zo zou ik mijn huis omschrijven. Hier en op mijn blog deel ik mijn passie voor interieur en hoop ik jullie te inspireren!