Zelf een kattenmandje met latjes maken

Zelf een kattenmandje met latjes maken

We zijn gek op katten, en dan verdienen ze ook een mooi kattenhuisje binnen. In deze DIY hebben we een stijlvol kattenhuis met latjes gemaakt die perfect past in een modern interieur. De kat blij, jij ook erg blij. Tussen de houten verticale latjes komt er genoeg frisse lucht en licht in de kattenmand, maar is het voldoende beschut. Zo kan je kat heerlijk slapen en zich terugtrekken als hij daar zin in heeft. Bekijk de stappen en maak ook voor jouw kat zo’n modern kattenmandje met latten op pootjes.

Een kattenhuisje met latjes maken

Maak de ouderwetse kattenmand onderdeel van je interieur, maar dan in een nieuw jasje. Een houten jasje op pootjes. Voordat we alle onderdelen op maat gaan zagen is het handig eerst deze tekening van het kattenhuisje aandachtig te bekijken, zodat je een goed beeld hebt van deze DIY. Heb je de klus helder? Top, dan gaan we nu aan de slag met de stappen van een nieuw kattenhuis!

stap 1

Zaag een plaat van 48 x 38,5 cm

Zaag een plaat van 48 cm bij 38,5 cm en teken hier de rondingen af zoals aangegeven op de tekening (radius 50 mm). Gebruik een passer bij het aftekenen van de rondingen. Zaag alles op maat.

stap 2

Zaag een plaat van 41,4 x 31,9 cm

Zaag een plaat van 41,4 cm bij 31,9 cm en teken de rondingen af zoals aangegeven op de tekening (radius 17 mm). Gebruik een passer bij het aftekenen van deze rondingen. Zaag vervolgens de rondingen op de plaat.

stap 3

Maak vier poten op lengte

Zaag 4 staanders met een lengte van 42,5 cm. Dit zijn de poten van het kattenhuis.

stap 4

Zaag de latjes

Teken 24 latjes af op een lengte van 34,5 cm en zaag deze op maat.

stap 5

Schuur alles licht op

Gebruik fijn schuurpapier (korrel 180) om alle gezaagde onderdelen licht op te schuren.

stap 6

Teken de latjes af op de plaat

Markeer de positie van de latjes af op de kleine plaat, conform de maten op de tekening.

stap 7

Monteer de staanders

Plaats de staanders op de bodemplaat met schroeven. Laat deze 8 cm doorsteken aan de onderkant. Boor eerst voor.

stap 8

Bevestig de bovenplaat

Plaats nu de bovenplaat op de 4 staanders en schroef deze vanaf de bovenzijde vast. Boor ook hier eerst voor. Zorg dat de latjes mooi haaks op de plaat staan. Gebruik hiervoor een winkelhaak.

stap 9

Schroef de overige latjes vast

Plaats de overige latjes zoals aangegeven op de tekening met een tussenruimte van 3 cm. Voorkom dat het hout gaat splijten tijdens het schroeven, dus boor eerst voor.

stap 10

Vul de gaten op

Gebruik kneedbaar hout om de schroefgaten te vullen. Mooi weggewerkt!

stap 11

Schuur en lak het kattenhuisje

Is het kneedbaar hout droog? Schuur alles licht op en lak of beits jouw kattenhuis in de gewenste kleur. In deze DIY hebben we het kattenhuisje met latjes de gebeitst met wengé beits 08140.

Nog meer DIY’s voor lieve beestjes

Ook de dieren in de tuin worden blij van een eigen huisje, zoals de egel met dit toffe houten egelhuis of vele insecten met hun eigen stenen insectenhotel. En de vrolijke koolmees gaat nog harder fluiten in zijn eigen vogelhuisje van duurzaam ecolat. Bekijk alle inspirerende DIY’s en maak een ander of jezelf blij met één van deze gave creaties.

Geschreven door:

Karwei inspiratieteam

Het Karwei inspiratieteam blogt wekelijks over de nieuwste woontrends en inspiratie voor in en rondom het huis.

Volg ons en mis niets!