Egel huisje zelf maken DIY

Zelf een egelhuisje maken van natuurlijk hout

Niet alleen wij, maar ook egels zullen zich door de winterkou heen moeten slaan. We kunnen deze egels een handje helpen door een plekje voor ze te maken waar ze zich warm en schuil kunnen houden. Hoe je een natuurlijk egelhuisje van dennenhout maakt, dat lees je hier!

Zoek jij een egelhuisje met een strakkere uitstraling? Dan is deze DIY houten schuilplaats voor egels iets voor jou.

stap 1

De bodem

Allereerst maak ik de bodem van het egelhuisje. Ik heb hier vier planken voor gebruikt. Aan de onderkant heb ik twee latjes met schroeven bevestigd, zodat de planken niet direct op de grond liggen.

Tip!

Gebruik eventueel restjes hout wat je nog hebt liggen! Belangrijk is wel dat je onbehandeld hout gebruikt, zodat het huisje geen gifstoffen bevat

stap 2

De zijkanten

Vervolgens ga ik verder met de twee zijkanten. Ik leg drie planken los naast elkaar en leg vervolgens twee planken op de opening. Ik houd een totale breedte aan van 45 cm en 25 cm hoog.

Dit effect heb ik zo gecreëerd omdat de planken waarmee ik werk (schaaldelen van dennenhout) golvende zijkanten hebben. Als ik de planken direct tegen elkaar aan zou doen dan zou dat niet aansluiten en zouden er veel kieren komen. Geen fijne beschutting voor de egel dus :)!.

stap 3

De achterkant

De achterkant van het huisje maak ik op dezelfde manier, alleen aan de bovenkant zaag ik het hout schuin in de vorm van een huisje. Hier kan straks het dak op rusten. Totale breedte 50 cm, hoogste punt 50 cm en laagste punt 25 cm. Vervolgen schroef ik de delen aan elkaar vast.

stap 4

De voorkant

De voorkant van het huisje maak ik precies zo, alleen in de middelste plank zaag ik met de decoupeerzaag een opening waar de egels doorheen kunnen. Ongeveer 14x14 cm. De voorkant zet ik vervolgens ook weer met schroeven vast aan de rest van het huisje.

stap 5

Het dak

Het dak maak ik ook weer op dezelfde manier. Afmeting: 1x 61 x47 cm en 1x 61 x 45 cm. 1 deel kleiner, omdat het ene gedeelte van het dak onder het andere gedeelte van het dak komt. Zie foto ter illustratie. Bevestig de twee delen weer met schroeven. Omdat ik met een verdikking van de planken werk, heb ik nog twee openingen op het dak. Dit kun je oplossen door bijvoorbeeld op te
vullen met klosjes hout of met lood zoals ik heb gedaan.

stap 6

De ingang

Voor de opening maak ik nog een klein ‘tunneltje’ in de vorm van een huisje zodat de egels wat meer beschermt zijn. Ik heb bijvoorbeeld een hond thuis die maar wat nieuwsgierig zijn snuit in het egelhuisje zou willen steken ;). Zet vast met houtlijm en schroeven.

Tip!

Zet het huisje op een kleine verhoging zodat het vocht niet via de bodem in het huisje trekt!

Tip!

Zet het huisje op een beschutte plek in de tuin. De ingang van het huisje niet naar het noorden of noord-oosten, zodat er geen koude wind naar binnen komt.

Geschreven door:

Tanja van Hoogdalem

Hi! Ik ben Tanja en ik ben gek op een creatief interieur. Ik houd van planten, DIY-projecten en alles wat met interieur te maken heeft. Naast interieur heb ik een passie voor fotografie en deel ik regelmatig foto’s van mijn hond Rocco. Speels, licht en groen, zo zou ik mijn huis omschrijven. Hier en op mijn blog deel ik mijn passie voor interieur en hoop ik jullie te inspireren!

Volg ons en mis niets!