Slaapkamer opknappen met InteriorJunkie | Karwei

Slaapkamer opknappen met InteriorJunkie

Mijn naam is Elisah Jacobs a.k.a. Interior Junkie, omdat wonen voor mij verslavend werkt! Karwei heeft mij gevraagd om verschillende make-overs te realiseren. Mijn Haarlemse herenhuis stamt uit 1891. Alle ornamenten zijn authentiek en zitten er dus al 1,5 eeuw in. Om onze slaapkamer een extra klassieke touch te geven, wilde ik sierlijsten aanbrengen. Het was een klusje, maar ik heb de smaak nu écht te pakken. Heb jij ook al zin gekregen om zelf ook aan de slag te gaan? Hieronder lees je het complete stappenplan.

Bepaal het patroon voor je sierlijsten
stap 1

Bepaal het patroon

Het was nog even gissen of ik één groot vlak boven en een klein onder wilde of twee grote en twee kleine. Dat laatste kwam door de keuring, omdat ik dat toch het mooiste vind. Met vier vlakken krijgt ons muurtje pas echt zo’n mooie klassieke touch. Het is dus aan jou wat je het mooiste vindt. Ik vond twee grote lijsten de ruimte groter doen ogen dan heel veel kleintjes, maar het ligt dus ook aan je smaak.

stap 2

Afmeten is weten!

Dit is echt het meest lastige klusje, want waar begin je? Ik hield als hoogte voor de bovenste sierlijsten de lijn tussen het wit en blauw aan op de schouw. Zo loopt alles mooi op één lijn. Vervolgens heb ik de totale breedte van de muur gemeten en liet ik zowel links als rechts 35 cm van de muur om te beginnen met de buitenkant van de lijsten. Dit was de ideale afmeting, want zo werden beide sierlijsten groot genoeg en hield ik nog ruimte tussen de twee over.

Sierlijsten schilderen
stap 3

Likje verf

Voordat ik ging zagen, verfde ik de sierlijsten in een kleur naar keuze. Dit omdat ik de muur al blauw had. Uiteraard kun je ook eerst alles erop plakken en later verven. Ik hoefde gelukkig niet te schuren, want de sierlijsten zijn al in de grondverf gezet. Na drie laagjes was het mooi dekkend en kon ik verder met stap vier van deze DIY sierlijsten.

Sierlijsten zagen
stap 4

Zagen maar

Toen ik de breedte had bepaald, pakte ik mijn eerste sierlijst erbij en legde deze in de verstekbak. In zo’n bak kun je van alles in verstek zagen. Dit kan best een intensief klusje zijn, omdat je het met de hand zaagt. Ik zou de volgende keer dan ook een automatische zaag huren (mijn tip: de gereedschapsverhuurservice van Karwei). Dan heb je alles binnen een paar seconden gezaagd. Let goed op dat je niet spiegelbeeld zaagt. De sierlijst moet je zodanig in verstek zagen dat je een lijst krijgt die mooi in elkaar valt. Na het zagen, schuurde ik de buitenkantjes nog even goed op.

Sierlijsten op de muur plakken
stap 5

Op de muur plakken

Het meest spannende klusje! Voor deze stap pakte ik er de eerste sierlijst bij. Ook kwam de waterpas eraan te pas om ervoor te zorgen dat de allereerste lijst echt recht lag. Toen hij eenmaal recht was, tekende ik links en rechts de hoekjes af met een potlood. Vervolgens smeerde ik er montagekit op. Voor deze stap heb je twee handen nodig, omdat je zowel links als rechts precies op die potloodlijntjes moet staan. Eenmaal goed plakten we het direct op de muur. Let op: eenmaal vast op de muur, zit het ook echt muurvast. Eventjes goed aandrukken en je eerste sierlijst zit erop!

Sierlijsten plakken op de muur
stap 6

Herhalen

Wij begonnen van beneden naar boven, maar je kunt natuurlijk ook van boven naar beneden beginnen. Wel is het een pré om dan met de klok mee of terug te werken. Dus niet eerst de bovenste en onderste lijst doen en vervolgens de zijkanten. Dan weet je zeker dat het een rechte lijst wordt. Stap 2 t/m 5 herhaalden we ook voor de andere drie stijllijsten. Pak er bij elke sierlijst wel de waterpas bij. Je muur kan bijvoorbeeld scheef lopen (zoals die van ons) dus met de waterpas zorg je ervoor dat de lijst in ieder geval waterpas is.

Sierlijsten bijwerken met verf
stap 7

Bijwerken

De sierlijsten zitten erop, wat wordt het mooi! Nu is het tijd om de hoekjes bij te werken met verf. Na meerdere likjes verf ziet de stijllijst er helemaal perfect uit. Mooi, he?

Het eindresultaat

Bij deze DIY is goed afmeten en alles waterpas maken cruciaal, anders komt de lijst scheef te hangen of sluiten de sierlijsten niet goed aan elkaar. Ik tip dan ook om een extra sierlijst te kopen voor als je eens een keer verkeerd rekent. Scheelt weer een tripje naar de bouwmarkt. Deze DIY kunnen de pro’s onder ons wellicht in hun eentje doen, maar ik was blij dat we het met z’n tweetjes deden.

Deze DIY sierlijsten smaakte zeker naar meer. Ik wil het al tijden in onze woonkamer doen, alleen heeft mijn man nog zo zijn bedenkingen. Toch weten we nu precies hoe we het moeten doen, dus wie weet binnenkort weer een DIY sierlijsten, maar dan voor in de woonkamer… Of thuiswerkplek. Ook heel mooi, toch?

De finishing touch: Een goed lichtplan

Nu was onze slaapkamer bijna af na deze DIY sierlijsten. Ik wilde alleen nog een goed lichtplan hebben, want deze ruimte had voorheen maar één hanglamp. Niet ideaal voor als ik nog wat wil lezen in bed. Het licht was te slecht. Tijd dus voor een goed lichtplan.

In een ruimte heb je altijd te maken met basisverlichting (het licht wat je direct aan doet als je binnenkomt), functionele verlichting (voor plekken waar je echt licht nodig hebt om te eten of te lezen) en sfeerverlichting (voor extra gezelligheid). Als basisverlichting had ik de hanglamp hangen, maar aan de rest ontbrak nog veel. Als functioneel licht koos ik voor twee Nordin wandlampen als nachtlampje. Het gouden jasje steekt mooi af tegen het nachtblauwe op de muur en ons bed van denim. Tot slot plaatste ik als sfeerverlichting tafellamp Finn op een tafelstandaard op de grond naast het dressoir, omdat dit voorheen zo’n donker hoekje was. Nu is onze slaapkamer echt goed voorheen van licht en het staat zoveel mooier. Ik kon niet wachten tot het donker was.

Ga jij ook aan de slag?

Laat je even weten als je zelf aan de slag gaat? Dan ben ik uiteraard super benieuwd naar het eindresultaat. Houd de wooninspiratie van Karwei in de gaten want ik ga bij twee leuke instagrammers binnenkort ook klussen…

Shop de look:

KARWEI Wandlamp Nordin 25 procent korting rood
25 procent korting rood
(99)
49.
49
65.99
Voordeelpashouders
Aanbieding alleen vandaag nog geldig
KARWEI Tafellamp Finn 25 procent korting rood
25 procent korting rood
(35)
44.
96
59.95
Voordeelpashouders
Aanbieding alleen vandaag nog geldig

Geschreven door:

Karwei inspiratieteam

Het Karwei inspiratieteam blogt wekelijks over de nieuwste woontrends en inspiratie voor in en rondom het huis.

Volg ons en mis niets!