Pluktuin: wat kun je doen in oktober?

Pluktuin: wat kun je doen in oktober?

Ben jij druk bezig geweest met jouw eigen pluktuin? Dan zul je in oktober vast zien dat je eenjarige planten een beetje gaan instorten. De koude nachten zorgen er voor dat het tempo drastisch verlaagd is waardoor er niet langer nieuwe knoppen worden gemaakt, of in een hele kleine hoeveelheid. Dat betekent dat we in deze maand afscheid gaan nemen van de bloemen, zodra de nachtvorst begint. Wanneer die komt is altijd de vraag, het kan in oktober zijn, maar ook pas half november. Pluktuinierder Judith van der Lent geeft hieronder wat tips voor het einde van het pluktuin seizoen.

Drogen van bloemen

Ik pluktuinier vooral omdat ik op die manier heel veel bloemen kan plukken die geen schade aan de natuur aanrichten, maar de natuur juist ondersteunen. Je bent daardoor gebonden aan de seizoenen, dat is logisch. In de winter heb ik geen eenjarigen waarvan ik kan plukken. Wat ik dan wél heb, is droogbloemen van mijn zomerse oogst. Die gebruik ik om winterkransen van te maken, of droogboeketten.

Drogen is vrij eenvoudig. Het enige dat je echt nodig hebt is een donkere, koele en vochtvrije plek. Daar drogen de bloemen het mooist. Dat kan een donkere zolder zijn, maar ook een schuur is vaak voldoende.

Niet alle bloemen zijn geschikt om te drogen, dus check eerst even of je er voorbeelden van kunt vinden op internet. Mooie bloemen om te drogen zijn bijvoorbeeld strobloemen of de zaaddozen van juffertjes, maar ook statice, amarant en grasjes zijn er heel geschikt voor. Drogen doe je het liefst met iets jongere oogst, dus dit is meer een klusje voor het einde van de zomer. Je hebt bloemen nodig die nét openkomen, dus vrij jong zijn. Ze rijpen namelijk nog iets door, en als je ze op hun piek wilt drogen kan het zijn dat ze juist te ver heen zijn.

Als je je bloemen goed timed, is het daarna heel eenvoudig. Hang ze in kleine bosjes bij elkaar op z’n kop op een donkere plek. Zo blijven ze mooi recht en behouden ze hun kleur. Het drogen duurt een paar weken, daarna kun je ze gaan gebruiken in droogboeketten of kransen!

Verlichting in de tuin

Met de herfst en winter in zicht is het fijn om ’s avonds ook een prettige plek te maken van je tuin. Het is al vroeg donker, en dan verlies je het zicht op de tuin. Een manier om nog steeds te genieten van je uitzicht is door verlichting op te hangen op de juiste plekken.

Een regel die we voor een ontwerp van een tuin aanhouden is dat je het einde van de tuin moet kunnen zien. Dat helpt je om je beter te oriënteren. Zo kun je dus aan het einde van de tuin een lamp tegen de schutting hangen, dan zie je waar het einde van de tuin is. Verder is een sensor lamp bij je tuinpoort of schuur prettig, en is een prikkabel boven je lounge- of zitplek óók heel knus.

Je hebt niet noodzakelijk elektra nodig in de tuin om lampen op te hangen. Je hebt ook prima Solar lampen die op zonenergie kunnen branden. Denk ook aan tijdschakelaars - in de winter willen we dieren in de tuin de rust kunnen geven om rond te scharrelen in de nacht, en dat doen ze minder prettig in fel licht. Egels en muizen bewegen zich met name in de nacht, en met een tijdschakelaar die bijvoorbeeld om tien uur ’s avonds uitgaat voorkom je dat ze zich minder durven te bewegen.

Schoonmaken van je tuin tools

De tuinscharen en andere tools die we gebruiken in de tuin kunnen nu wel zo’n beetje de schuur in, maar voor je stopt met ze wekelijks te gebruiken is het handig om ze nog schoon te maken. Als er roest op je schaar zit kun je de schaar een nachtje laten weken in azijn met citroensap voor je de volgende stappen doet. Zorg dat je je scharen niet besmet met zandkorrels die tussen het systeem komen te zitten. Borstel eerst alles weg, en maak de schaar daarna schoon met warm water en een beetje schoonmaakmiddel. Droog heel goed af, want vocht zorgt voor roest. Daarna kun je de schaar eventueel nog slijpen. Maak de schaar na het slijpen weer goed schoon en droog, en smeer eventueel nog in met een olie.

Duurzame tuintip

In de herfst, maar vooral aan het einde van de winter, is er heel wat snoeiwerk in de tuin. In de aflevering van september heb ik je al verteld over het winterklaar maken van je tuin, wat dus eigenlijk niet echt werk kost aangezien je het grootste deel van je planten in tact houdt voor insecten en vogels. Mocht je wel iets moeten snoeien, dan zijn daar mooie andere toepassingen voor. Zo kun je je wilgentakken bewaren om in het voorjaar een tipi van te maken voor je klimplanten, of een broeiplek voor insecten, en leg je al het gevallen blad tussen je borders zodat je planten beter beschermd zijn tegen vrieskou. Er hoeft niets verloren te gaan!

Geschreven door:

Judith van Lent

Pluktuinierder Judith van Lent is bekend van studio MAY & JUNE en deelt elke maand tips voor jouw eigen pluktuin of moestuin

Volg ons en mis niets!