Interieur kleurenpalet in 5 stappen

Interieur kleurenpalet in 5 stappen!

Je huis zegt iets over jezelf; waar je je goed bij voelt, wat je inspireert, mooi en belangrijk vindt. Het kleuren van een muur is daarom meer dan schilderen. Het is soms alleen best lastig om de juiste verf kleuren of kleurencombinaties te vinden. Een kleurpalet samenstellen voor je interieur kan daarom handig zijn. Het is geen must, maar kan je wel houvast geven tijdens het maken van keuzes. Maar hoe ga je aan de slag met een persoonlijk kleurenpalet?

1. Onderzoek wat voor kleuren de ruimte nodig heeft

Heb je te maken met een wat kleinere ruimte? Dan kan een lichte kleur voor een wat ruimtelijker effect zorgen. Daarnaast is lichtinval ook heel belangrijk. Op elk moment van de dag verandert het licht. Kijk dus eens goed in jouw huis op de verschillende tijdstippen van de dag het licht in de ruimte. Het is ook belangrijk om te anticiperen op de richting van waaruit het licht naar binnen valt. Ruimtes met licht vanuit het noorden kunnen bijvoorbeeld heel goed een warme kleur gebruiken zoals rood, paars of bruin. Ruimtes met licht vanuit het zuiden kunnen eigenlijk alle kleuren goed hebben. Dit kun je al basis gebruiken voor je kleurenpalet.

2. Bedenk de kleuren die jou persoonlijk aantrekken

Al die tips, allemaal leuk en aardig! Maar wat is nou een kleur die jij echt mooi vindt? Wat wil jij uitstralen en wat zegt je gevoel? Je hoeft nu nog even niet na te denken of de kleuren die jij mooi vindt ook echt mooi bij elkaar passen. Neem ze mee in je moodboard voor je kleurenpalet.

3. Haal je kleureninspiratie uit vakantiefoto's, favoriete hotspots of de natuur

Oké, je weet nu al een beetje wat voor kleuren jouw ruimtes nodig hebben en wat voor kleuren jij echt mooi vindt. Hieromheen kan je een kleurenpalet gaan samenstellen. Je hebt waarschijnlijk al op Pinterest rondgekeken, maar heb je wel eens gekeken wat voor prachtige kleuren inspiratie er om jou heen te vinden is? Inspiratie is namelijk echt overal. Ga er eens een dag op uit en maak foto’s van alles wat je mooi vindt. Of bekijk (vakantie)foto’s van mooie gebouwen, de natuur of misschien wel kunst. Bekijk vervolgens welke kleuren uit deze foto’s jou het meeste aanspreken. Houd je bijvoorbeeld van de zee? Dan is het misschien een idee om zandbeige, zachtgroen en donkerblauw als basis te nemen.

4. Gebruik de 60-30-10 regel voor een goed balans

De kleurinspiratie is klaar. Je gaat je kleurenpalet nu echt samenstellen. Een handige tip hiervoor is de 60-30-10 regel. Deze regel is makkelijk toe te passen in iedere ruimte. Je kiest drie kleuren die samen een goed balans vormen. De basiskleur gebruik je voor 60% van de kamer, de tweede voor 30% en de derde voor 10%. Die 10% is de accentkleur, een meer opvallende kleur die de toon zet. Dit is een kleur die een beetje tegengesteld is aan je 2 basiskleuren. Laat vervolgens de accentkleur terugkomen in bijvoorbeeld kleine meubeltjes of de accessoires. Zo zorg je ervoor dat je interieur niet te druk wordt, en deze kun je in de loop van de jaren wat makkelijker wisselen. Het is trouwens helemaal niet verkeerd om bewust te kiezen voor lekker veel kleur in je interieur.

Handige tip:

Wij helpen graag om jouw eigen kleurkeuzes te maken. Kleuren die jouw persoonlijkheid en stijl weerspiegelen. Om jou op weg te helpen in de wereld van kleur heeft Histor bijvoorbeeld een inspirationeel kleurenpalet samengesteld. Met dit palet kun je eindeloos combineren. Gebruik het handige 60-30-10 principe om tot jouw eigen palet te komen.

5. Test je kleurenpalet uit

Last but not least: testen! In ieder huis kunnen kleuren anders uitvallen. Je weet inmiddels dat je rekening moet houden met verschillende lichtinvallen, maar dit geldt ook voor het gebruik van verlichting. Met Histor kleurtesters kan je heel makkelijk een aantal verschillende kleuren testen. Je plakt ze gewoon op de muur en zo kan je de gekozen kleuren op verschillende momenten van de dag bekijken. Met Histor MY color kies je voor intens levendige kleuren.

6. En dan is het een kwestie van gewoon doen!

Je hebt alle keuzes voor je kleurenpalet nu heel bewust gemaakt. En door het echt te gaan doen weet je pas of het echt zo uitpakt als je gehoopt had. En onthoud! Een interieur hoeft niet in één keer af te zijn, een interieur wat echt bij je past, dat moet groeien.

Shop een van jouw favoriete Histor My Color verf kleuren:

Geschreven door:

Karwei inspiratieteam

Het Karwei inspiratieteam blogt wekelijks over de nieuwste woontrends en inspiratie voor in en rondom het huis.

Volg ons en mis niets!