DIY: Make-over van het speelhuisje van je kind

Make-over van het kinderspeelhuisje in de tuin

In de serie Mini Makeover van Karwei laten verschillende bloggers zien hoe je met een kleine ingreep een groot verschil kunt maken in een ruimte. Mijn naam is Desiree de Vreede en ik ben het gezicht achter @budgethome; het Instagramaccount wat jou dagelijks op de hoogte houdt van de beste koopjes op interieurgebied. Ook deel ik veel interieurinspiratie en ben ik dol op DIY’en. Karwei heeft mij gevraagd om de komende tijd ook verschillende ruimtes een Mini Makeover te geven én – zoals je van mij gewend bent – het budget hierbij niet uit het oog te verliezen.

Speelhuisje voor in de tuin

Eerder zag je hoe ik aan de slag ging met onze woonkamer en slaapkamer, maar dit keer zocht ik de uitdaging buitenshuis. We hebben een kleine stadstuin en met een jong zoontje is het soms best ingewikkeld om al onze wensen in de tuin te verwerken. We willen graag ergens kunnen relaxen, buiten kunnen eten, maar we willen ook nog genoeg ruimte overhouden zodat Jeppe kan spelen. Al tijden dachten we na over een speelhuisje, maar kwamen tot de conclusie dat onze tuin daar echt te klein voor was, totdat ik op Marktplaats een speelhuisje tegenkwam wat qua formaat perfect was. Hij zou precies in een loze hoek passen! Er moest alleen wel nog wat aan gebeuren om ‘m beter in onze tuin te laten passen. Ik besloot er mijn nieuwe project van te maken.

Tips & tricks

Zoals je ziet is het speelhuisje niet veel meer dan een vierkant hok. Een stoeltje en een krat met speelgoed zorgen ervoor dat er erg weinig speelruimte over blijft. Dat moest dus anders. Ik ontwierp een speelgoedkist voor Jeppe zijn buitenspeelgoed die ook meteen te gebruiken was als bankje. Nou kan ik best wel aardig knutselen, maar iets maken van hout was voor mij een behoorlijke uitdaging. Door het ontwerp simpel te houden en te kiezen voor makkelijk te verwerken hout, mag het resultaat er uiteindelijk zijn.

Een paar tips:
- Bij Karwei kun je je hout al op maat laten zagen (inkorten), scheelt heel veel werk!
- Ik vind het persoonlijk zonde om duur gereedschap aan te schaffen wat je niet vaak gebruikt. Wij leenden de werkbank en decoupeerzaag van vrienden, maar ook bij Karwei kun je professioneel gereedschap huren. Ideaal.
- Steigerhout is makkelijk te verwerken en doordat het hout niet helemaal perfect is valt een foutje ook wat minder op.
- Bij het verbinden van steigerhout is het belangrijk dat je de holle kanten tegen elkaar aanlegt, hierdoor krijg je tijdens het monteren de kleinste kieren. Later zal dan de werking van het hout ook naar elkaar toe zijn en niet van elkaar af.
- Om een onzichtbare verbinding te maken gebruik je een verbindingslat. Deze zet je aan de binnenkant van de hoek zodat de planken worden verbonden met elkaar. Op deze manier zijn er aan de buitenkant van de kist geen schroeven zichtbaar.
- Plaats de schroeven niet te dicht op het uiteinde van het hout om splijten te voorkomen.

Het beitsen van de speelgoedkist

Ik heb de onderdelen van de speelgoedkist en het complete speelhuisje daarna ontvet, geschuurd en in de beits gezet. We kozen voor wit (9010) en grijs (kleur IG PS-1025 van Karwei eigen merk). De verfstalen van Karwei zijn flink groot, waardoor ik het veel eenvoudiger vind om daarmee een kleur uit te kiezen. Ik liet Cetabever beits in deze Karwei-kleur mengen. Tot slot kocht ik bij Karwei nog het kussen in de vorm van een ijsbeer en hing ik kapstokhaken op waar wat leuke decoratie aan kan hangen.

Geschreven door:

Karwei inspiratieteam

Het Karwei inspiratieteam blogt wekelijks over de nieuwste woontrends en inspiratie voor in en rondom het huis.

Volg ons en mis niets!