Tuin make-over: zo maak je een Ibiza-tuin

De tuin make-over van Klaas (@dutchguy84)

Wil jij je tuin opnieuw inrichten? Neem een kijkje bij de tuin make-over van Klaas. In dit artikel vertelt hij hoe hij van zijn tuin een Ibiza-tuin heeft gemaakt. Na jaren met zijn interieur bezig te zijn geweest, vindt Klaas (@dutchguy84) het namelijk tijd om zijn tuin aan te pakken. Zijn grootste wens: de bohemian sfeer van binnen doortrekken naar buiten. “Zo’n heerlijke Ibiza-sfeer met lichte kleuren en naturel hout zou hier perfect passen.” Ibiza is één van zijn favoriete bestemmingen – die sfeer voert hij daarom, samen met Karwei, door in zijn tuin. De Ibiza tuin van Klaas krijgt twee terrassen, een pergola van bamboe en tuinmeubels die perfect passen in deze tuin vol Ibiza vibes.

Fase 1: Leeghalen en opruimen

We gaan van start met de Ibiza-tuin make-over! Sinds ik in dit huis ben komen wonen, heb ik zo goed als niets aan de tuin gedaan. Behalve hier en daar een klein plantje toegevoegd. Maar daar gaat vanaf deze week verandering in komen. Na twee dagen puinruimen is er al duidelijk verschil zichtbaar; de grote struiken zijn weg, de boom een stuk ingekort en de hangplanten zijn ook flink aangepakt.

De tuin was voor mij nooit een prioriteit, omdat interieur altijd mijn passie is geweest. Daar komt nu eindelijk verandering in.

Fase 2: De terrassen aanleggen

De volgende stap is natuurlijk de basis: de terrassen. Ik wilde heel graag twee verschillende zitplekken creëren. Ook wilde ik graag verschillende materialen gebruiken.

Al redelijk snel viel mijn oog op de houten Karwei vlondertegels van 100x100cm. Een groot statement en toch warm van uitstraling! Daar hou ik van. Daarnaast past deze houtkleur ook helemaal in een ibiza style tuin. Deze tegels zijn bedoeld voor het terras achter in de tuin waar de banken komen te staan. Voor het andere terras heb ik gekozen voor een grote tegel van 50x50cm. Mooi strak en antraciet van kleur.

Nadat de grond geëgaliseerd was met zand, ging het aanleggen vrij makkelijk. Onder de vlonderplaten heb ik ook nog worteldoek toegevoegd, om in de toekomst minder onderhoud te hebben aan het terras. Door worteldoek toe te voegen, kan er geen onkruid doorheen groeien.

Door de aanleg van de twee terrassen zie je al heel snel resultaat en begint het te kriebelen! Ik wil het totaalplaatje graag zien. Maar we gaan nog even verder met de tuin make-over...

Ik moet nog even een paar dagen geduld hebben voordat de meubels worden geleverd en ik de tuin kan inrichten. Tijdens het shoppen van het terras heb ik ook direct twee grote, betonlook plantenbakken meegenomen die ik als groot statement in de tuin ga neerzetten. Je kunt zelf ook plantenbakken maken van beton. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je dat moet aanpakken.

Fase 3: Bouwen van pergola

In het ontwerp van de Ibiza-tuin was één onderdeel heel belangrijk: de pergola met bamboe overkapping. Ik was direct verliefd op het idee van bamboe in mijn tuin en kon letterlijk niet wachten om deze pergola te gaan bouwen. Bamboe brengt dat echte ibiza gevoel. Al helemaal in combinatie met het gebruik van de houten vlondertegels en het wit van de pergola. Mijn vader kwam wederom een dagje helpen en we hebben samen deze eyecatcher opgebouwd.

De bamboe pergola bestaat uit grote houten palen van 12 x 12 cm die met een grondboor in de grond gezet zijn. Voor de stevigheid zijn de palen in het beton gezet. Bovenop het frame van de houten palen ligt nu een mat van dikke bamboe stokken.

Het geheel geeft een Ibiza-sfeertje en ik ben superblij dat hij staat. Om de pergola nog meer op te laten vallen en het Ibiza-sfeertje te versterken, heb ik er voor gekozen om hem wit te lakken. Inmiddels is al duidelijk zichtbaar hoe de tuin er straks uit zal komen te zien!

Fase 4: Plaatsen van meubels

Het is zover: de meubels zijn er. Nu begint het echt iets te worden!

Het opbouwen gaat mij goed af en al snel staan de lange tafel, de hangstoel en de banken al klaar om op hun definitieve plek gezet te worden. De banken bestaan uit meerdere onderdelen met losse kussens erop. Superhandig, want zo kan je met verschillende opstellingen spelen. De hangstoel zal zeker een favoriet plekje van mij worden. Hij zit zo lekker en je kan hierin de hele tuin overzien! Door zijn afmeting is deze stoel wel een beetje het middelpunt van het terras geworden.

De stoelen die bij de lange tafel komen te staan, zijn gemaakt van donkerkleurig touw en geven een luchtige uitstraling aan het geheel. Perfect in combinatie met de houten tafel van 210cm lang en 100cm breed.

Nu wordt het tijd om het geheel af te maken! Zoals je kan zien op de foto heb ik ook een houten frame voor het oude raam in de garage gemaakt, zodat je dat minder ziet. Het heeft een shutter-uitstraling en versterkt het eilandgevoel in de tuin.

Fase 5: Het aankleden van de tuin

Tijd om alles samen te laten komen. Tijd voor de aankleding. Voor de planten in de tuin heb ik gekozen voor palmen, cactussen en aloë vera. Deze planten passen helemaal in een Spaanse tuin en brengen die echte eilandsfeer. Voor de lampen heb ik gekozen voor buitenverlichting in dezelfde natuurlijke materialen als de tuinmeubelen. Zo is alles één geheel.

Het eindresultaat: de Ibiza vibes tuin van Klaas!

Daar is hij dan! Mijn nieuwe Ibiza-tuin. Wat vinden jullie ervan? Wat een verschil met hoe het eerst was! In samenwerking met Karwei pakte ik mijn tuin de afgelopen maand helemaal aan. Alles ging eruit (op de grote boom na) en alles kreeg een flinke schoonmaakbeurt. Ik ben verliefd op de loungebanken en de mooie, grote plantenbakken.

Ben jij op zoek naar inspiratie voor een tuin make-over? Lees onze tips om zelf een Ibiza-tuin te maken van jouw tuin of balkon. Bekijk ook meer van onze trends en ideeën om je tuin opnieuw in te richten.

Geschreven door:

Karwei inspiratieteam

Het Karwei inspiratieteam blogt wekelijks over de nieuwste woontrends en inspiratie voor in en rondom het huis.

Volg ons en mis niets!