Hoofdbord slaapkamer maken

Hoofdbord slaapkamer maken

Je kunt zelf een hoofdbord maken achter je bed of boxspring, bijvoorbeeld van MDF. In dit stappenplan wordt uitgelegd hoe je te werk gaat. Ik ben Marij Hessel, stylist en het gezicht achter de blog en shop “MY ATTIC”. Ik heb ook zelf een hoofdbord in de slaapkamer gemaakt, inclusief nachtkastjes en stopcontacten. We hebben namelijk de slaapkamer en werkkamer omgewisseld en daarbij moest het bed door zijn gekraak ook echt worden vervangen voor een lekkere boxspring. Hier moest ik wel even aan wennen omdat ik niet zo’n fan ben van boxsprings. Door een hoofdbord van MDF toe te voegen achter het bed, ben ik nu gelukkig heel erg happy met deze slaapkamer! En dit nieuwe bed slaapt toch wel een stuk lekkerder moet ik eerlijk bekennen!

Hoofdbord slaapkamer DIY
stap 1

Bepaal de afmetingen van het hoofdbord

Meet in je slaapkamer op hoe groot jij jouw hoofdbord wilt maken. Je kunt ervoor kiezen om het hoofdbord even breed te maken als je bed. Je kunt er ook voor kiezen om het hoofdbord breder te maken dan je bed zodat je er eventueel nog nachtkastjes of plankjes aan toe kunt voegen. Ik koos voor het laatste.

Ook koos ik ervoor om het hoofdbord een stukje van de muur af te laten komen zodat ik bovenop het hoofdbord nog leuke accessoires kwijt kan. Je kunt het hoofdbord zo diep maken als je wilt natuurlijk, ik koos voor 12 cm.

Hoofdbord slaapkamer DIY
stap 2

Kies en zaag de MDF platen

Wanneer je weet wat (en welke maten) je nodig hebt voor het hoofdbord, ga je naar de zaag afdeling van de dichtstbijzijnde Karwei. Ik had 1 grote MDF plaat nodig voor de voor en bovenkant van het hoofdbord en twee kleine MDF platen voor de zijkanten en de nachtkastjes. Ook had ik nog wat extra planken nodig om alle onderdelen met elkaar te bevestigen aan de achterkant. MDF is vrij voordelig, de kosten voor dit hoofdbord vielen daarom best mee!

Handige tip!

Kies voor MFD met een dikte van 22 mm. MDF is perfect voor het maken van meubels die je later nog in een andere kleur gaat verven. De platen zijn namelijk mooi glad, waardoor je een strak resultaat krijgt.

stap 3

Bevestig de zijkanten aan de voorkant

Eenmaal thuis kon ik aan de slag, gelukkig met de hulp van mijn handige vriend! Eerst werden de zijkanten bevestigd aan de twee grote platen (de voorkant). Om de zijkanten aan de voorkant te bevestigen gebruikten we drie kleine blokjes MDF aan de achterkant zoals je op de foto kunt zien. Op deze manier zie je geen schroeven aan de voorkant en blijft dit mooi strak. Dit deden we aan beide kanten.

Hoofdbord slaapkamer DIY
stap 4

Maak de twee platen aan elkaar vast

Maak nu de twee grote platen aan elkaar vast door middel van een plank aan de achterkant (zie foto’s). Deze plank dient straks ook als een soort ondersteuning voor de planken die bovenop komen.

stap 5

Bevestig de bovenkant

Wanneer de twee grote platen aan elkaar zijn bevestigd kun je de planken voor de bovenkant bevestigen. Ook de bovenkant bestaat in dit geval uit twee delen omdat ook zo’n lange plank van bijna drie meter niet in mijn auto past.

stap 6

Maak twee nachtkasjes van MDF

Ik koos voor twee eenvoudige vierkante kastjes van 20x25 cm. Meet op hoe hoog de kastjes moeten komen en teken dit af aan de achterkant. Bevestig nu de nachtkastjes vanuit de achterkant, dit kun je het beste met z’n tweetjes doen anders wordt het wel erg lastig! Je kunt er ook voor kiezen om een stopcontact onder elk nachtkastje toe te voegen. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik hier gelukkig mijn vriend voor kon inschakelen. Erg fijn als je een nachtlampje op het kastje wilt zetten of natuurlijk voor het opladen van je telefoon!

stap 7

Werk het hoofdbord af

Wanneer het hoofdbord in elkaar zit kun je hem netjes af gaan werken. Vul de gaatjes van de schroeven en alle kieren met MDF vuller. Houd er rekening mee dat dit zo’n twee uur droogtijd nodig heeft. Als dit goed is opgedroogd kun je het hoofdbord glad gaan schuren. Hoe minder oneffenheden je ziet, hoe strakker het hoofdbord er uit zal zien natuurlijk!

stap 8

Maak het hout schoon

Neem na het schuren het hout af met een licht vochtige doek. Let er op dat het MDF niet te nat wordt, dat kan het hout kwetsbaar maken. Als het hout goed schoon is kun je het hoofdbord in de grondverf gaan zetten.

Hoofdbord slaapkamer DIY
stap 9

Geef het hoofdbord de gewenste kleur

Aangezien de muur achter het hoofdbord voor de helft geverfd is in de kleur Okergoud, koos ik voor dezelfde kleur voor op het hoofdbord. Zo zou het mooi in elkaar overlopen. Ik gaf het hoofdbord twee lagen matte lak van Flexa Creations in de kleur Okergoud. Ik schilderde ook de stopcontacten mee zodat deze een stuk minder opvallen. De kleur Okergoud kan je laten mengen bij de Karwei verfbalie.

stap 10

Bevestig het hoofdbord aan de muur, indien nodig

Het hoofdbord is af! Wij kozen ervoor om het hoofdbord niet aan de muur te bevestigen. Wanneer we het bed er tegenaan schoven, stond hij eigenlijk al heel stevig tegen de muur. Dat scheelt toch weer gaten boren in je muur.

Het hoofdbord stond, het bed stond, nu was het dus tijd voor de afstyling! Dit is natuurlijk eigenlijk het leukste onderdeel van klussen in huis. Het resultaat is geslaagd en het stylen kan beginnen! Ik vond bij Karwei twee hele leuke tafellampjes met marmeren voet die perfect pasten op de kleine nachtkastjes op het hoofdbord. Deze lampjes geven gelijk al heel veel sfeer aan de slaapkamer.

Daarnaast kon ik gelukkig nog wat mooie accessoires kwijt bovenop het hoofdbord. Ik koos voor de mooie print “bos in mist”, een prachtige vaas met vintage look, theelichthouders en een kandelaar.

Met de kaarsjes en lampen aan, een sprei en kussens op het bed & mooie accessoires op het hoofdbord, werd ik helemaal blij van deze nieuwe look voor de slaapkamer! Wat groene accenten kunnen wat mij betreft niet ontbreken in de slaapkamer (ook nog eens heel gezond, planten in de slaapkamer!) dus kwam er nog een plantje op het hoofdbord en een hangplant aan het plafond. De plantenhanger vond ik ook bij Karwei en past helemaal in het sfeertje, vind ik.

Ook op het vintage wandmeubel kwam ook een kleine verzameling planten en een kleurrijke bos bloemen. Het okergeel van de muur en het hoofdbord komt door de vaas ook weer terug in de kamer. Het is wel duidelijk dat okergeel een favoriete kleur is van mij!

Het bed sliep al heerlijk maar door dit hoofdbord word ik ook blij van het plaatje als ik de slaapkamer in loop. En dat vind ik stiekem toch ook wel erg belangrijk!

Bijhorend assortiment

Verf
Verf
Hout
Hout
Woonaccessoires
Woonaccessoires

Geschreven door:

Marij Hessel

Hi! Ik ben Marij Hessel, stylist, verzamelaar en het gezicht achter de blog en shop “MY ATTIC”. Hier komen mijn liefde voor interieur, vintage, kleur, zelfmakers en groen samen. Bij Karwei geef ik je graag inspiratie op het gebied van wonen, klussen en DIY projecten. Enjoy!

Volg ons en mis niets!