Tips voor het maken van een energiezuinig lichtplan

Tips voor het maken van een energiezuinig lichtplan

Goede verlichting is van essentieel belang in huis. Maar al dat licht brengt ook een hoge energierekening met zich mee. Met een goed lichtplan kan je gemakkelijk het energiegebruik verlagen zonder dat dit ten kosten gaat van de kwaliteit of sfeer van de verlichting. Je draagt zo een steentje bij aan het milieu en je eigen portemonnee. En door een lichtplan te maken, denk je bewust na over de sfeer in je interieur, wat de uitstraling van je woning echt ten goede zal komen.

Energiezuinige verlichting

Voor een duurzaam verlichtingsplan is het verstandig om gebruik te maken van LED verlichting. Een LED-lamp is namelijk wel 90% zuiniger dan een gloeilamp en 85% zuiniger dan een halogeenlamp. En zelfs spaarlampen zijn niet meer het meest duurzaam van het moment.

Waarom LED-verlichting?

We begrijpen dat het best een investering is, maar we weten ook dat je er op de lange termijn heel veel voordelen uithaalt. Hieronder zetten we ze voor je op een rij:

  • LED verlichting is goed voor je portemonnee. LED's gebruiken minder energie = lagere energiekosten. Dit scheelt €10,- (!) per lamp per jaar. Dat tikt snel aan voor bijv. 20 lampen.

  • LED verlichting is goed voor het milieu. LED's gebruiken minder energie = minder CO2 uitstoot. Door oude lampen te vervangen bespaar je veel stroom. Voor een gemiddeld huishouden bespaar je rond de 90-109 kilo CO2 per jaar. Dit staat gelijk aan ruim vijf bomen.

  • De nieuwste ultra efficiënte Philips LED-lamp gaat zelfs 3,5 keer langer mee dan de gemiddelde LED-lamp, namelijk tot wel 50 jaar = 50.000 branduren in totaal*

  • Maar LED lampen, die zijn toch ongezellig? Nee, want moderne LED-lampen geven net zo’n mooi, warm sfeerlicht als gloeilampen, vaak zelfs nog mooier.

*Levensduur van 50.000 uur is gebaseerd op gebruik van 3 uur per dag

Stap 1. Teken een plattegrond van de ruimtes op schaal

Geef duidelijk op de plattegrond aan waar de ramen, deuren zitten en de meubels staan. Teken de grootte van de meubels zo goed mogelijk op schaal. Geef op de plattegrond ook aan waar de stopcontacten, aansluitpunten en schakelaars zitten. Heb je al inbouwspotjes? Teken deze er ook in.

Stap 2. Markeer op de plattegrond welke activiteiten waar plaatsvinden in de ruimte

De bank gebruik je bijvoorbeeld om te lezen en televisie te kijken en de eettafel om te eten. Werk je ook op de plek waar je eet? Dan is het bijvoorbeeld belangrijk dat je de verlichting kan dimmen zodat je tijdens het werk fellere verlichting hebt en tijdens het eten een sfeervolle verlichting. De Philips LED lampen met WarmGlow-dimfunctie werken net zoals traditionele gloeilampen. Hoe meer je het licht dimt, hoe warmer de tint waarmee ze schijnen. Dit bepaal je dus per activiteit in de verschillende ruimtes. Op deze manier kan je bepalen welke soort verlichting er nodig is.

Stap 3. Kies de basisverlichting

Basisverlichting (ook wel functionele verlichting) zorgt ervoor dat de gehele ruimte goed wordt verlicht, vanaf een centrale plek en op meerdere plaatsen in de ruimte. Als je inbouwmogelijkheden in het plafond hebt kan je kiezen voor inbouwspots. Als het niet mogelijk is om verlichting in te bouwen kan je ook kiezen voor opbouwspots. Het mooiste is om spotjes te nemen die dimbaar zijn. Zo kan je zelf de sfeer bepalen en de verlichting zachter en feller laten branden, afhankelijk van de situatie.

Tip:

Philips heeft zijn meest energiezuinige LED-lamp ooit ontwikkeld. Deze gaat tot 50 jaar mee, is van hoge kwaliteit en verlicht je uitgaven, huis en toekomst.

Stap 4. Kies de sfeerverlichting

Deze verlichting heeft niet perse een functie om de ruimte te verlichten, maar zorgt wel voor heel veel sfeer, kleedt de ruimte aan en is decoratief. De Philips Vintage LED lampen voegen een retro-look toe aan je huiskamer. Door de zichtbare gloeispiraal geeft de lamp niet alleen prachtig licht, ook als ze niet branden zijn ze een lust voor het oog. Het is goed om je verlichting op verschillende hoogtes te plaatsen. Dit zorgt voor een mooie verdeling in licht. Vergeet ook niet te kijken naar de vorm van de lampen die je kiest. Een lamp van touw geeft bijvoorbeeld een decoratief lichteffect op je plafond. Zo kun je spelen met verschillende vormen van licht. Daarnaast kan je ook kiezen voor accentverlichting. Daarmee bedoelen we een mooi object zoals een kast, een plant of bijzettafeltje in de spotlights zetten met sfeervolle verlichting. Genoeg mooie opties dus om rekening mee te houden!

Stap 5. Het plan uitvoeren

Je weet wat voor soort lamp(en) je nodig hebt en kan de positie ervan aangeven op de plattegrond. Dan is het tijd om de verlichting aan te brengen. Kijk naar lampen die jij mooi vindt en die passen in het plan dat jij hebt gemaakt. Er zijn verschillende stijlen verlichting. Probeer de lampen met elkaar te matchen door bijvoorbeeld veel zwart of messing te gebruiken als basiskleur. Je kunt dan spelen met vorm maar zorgt er wel voor dat de lampen qua uitstraling een mooi geheel vormen. We hebben in ieder geval inspiratie genoeg voor je! Hou daarnaast ook rekening met verschillende wattages.

Shop sfeervolle & energiezuinige LED verlichting:

Geschreven door:

Karwei inspiratieteam

Het Karwei inspiratieteam blogt wekelijks over de nieuwste woontrends en inspiratie voor in en rondom het huis.

Volg ons en mis niets!