DIY: Zo maak je een kleurrijke blokjesmuur

DIY: Zo maak je een kleurrijke blokjesmuur

Eind 2022 hebben we vanuit Karwei alle klussers in Nederland uitgedaagd met de Witte Muur Challenge 2023. Iedereen heeft wel een witte muur die een flinke make-over kan gebruiken. Dus dachten we: tijd om de kleurloze, grauwe en nietszeggende wanden in je huis aan te pakken. Weg met die saaie muur, en kom maar door met kleur en toffe ideeën. Met trots laten we in deze DIY zien hoe jij dé winnende muur - een kleurrijke mozaïek blokjes-muur - kunt maken met de daarbij behorende stappen en gebruikte benodigdheden. Laat je betoveren en inspireren door deze terechte winnares!

De Witte Muur Challenge 2023 is gewonnen

...door Margriet Jansen! De inschrijvingen voor de Witte Muur Challenge win-actie kwamen met grote aantallen binnen en het was een grote uitdaging om tussen alle originele ideeën de finalisten te bepalen. Ook Margriet ging de strijd aan om de mooiste gepimpte witte muur van Nederland te creëren en er met de felbegeerde Karwei make-over van €1.500 vandoor te gaan. En dat is haar gelukt! Nogmaals van harte gefeliciteerd Margriet namens heel Karwei!

Zie hieronder hoe Margriet haar winnende witte muur heeft aangepakt, zodat jij dit muur-idee ook kunt maken. Bekijk alle stappen en tips van deze toffe make-over DIY en wie weet ga jij binnenkort ook puzzelen met blokjes.

Kartonnen mal voor muuridee blokjes
stap 1

Maak eerst een kartonnen mal

Omdat op onze wand al diverse niet-verwijderbare voorwerpen zaten - zoals de lichtknopjes, een stopcontact en het verwarmingspaneel - besloten we de blokjeswand hier precies omheen te maken. Om dit precies uit te meten hebben we deze eerst op een groot karton overgetrokken en dit hierna op de achterplaat gelegd en overgenomen. Met een decoupeerzaag maakten we vervolgens de gaten op maat in de achterplaat. Ook de blokjes zijn precies op maat (en afgerond) gemaakt naast deze voorwerpen. Om de bolling goed in de blokjes te krijgen hebben we een elektrische figuurzaag en houtvijlen gebruikt.

Achterplaat op maat maken muurdecoratie
stap 2

Maak de achterplaat op maat

Meet de achterplaat op en maak deze op maat met bijvoorbeeld een inval-zaag. Zeker als het een muurtje wordt zoals bij ons is het fijn dit direct te doen, zodat je ziet wat het effect wordt.

Blokjes op muur plakken reliëf-idee
stap 3

Zaag de blokjes

Zaag met de afkortzaag de blokjes uit het vuren geschaafde hout. Om een mooi effect bij de muur te creëren maakten wij blokjes met een hoek van 5, 10, 15 en 20 graden. Elke keer zaag je een schuine kant en dan weer een rechte kant, zodat alle blokjes een vierkante onderkant hebben. Voor het speelse effect is het leuk als alle blokjes variëren in dikte. Wij zelf wisselden af tussen 0,5 en 4 cm hoogte.

Blokjes schuren wand-idee met kleur en reliëf
stap 4

Schuur de blokjes

Schuur - als je genoeg blokjes hebt gezaagd voor je project (onze muur was 107 x 227 cm, hier hebben we 1048 blokjes voor gebruikt) - met een schuurspons of schuurpapier alle splinters van de blokjes.

Houten blokjes op de muur plakken
stap 5

Leg de blokjes op de onderplaat

Leg de blokjes klaar los op de onderplaat, waarbij je goed let op dat ze goed verdeeld zijn qua hoogtes en hoeken. Het mooiste is als er geen even patronen te ontdekken zijn.

stap 6

Bepaal hoeveel blokjes van welke kleuren

Bepaal hoeveel blokjes van welke kleuren je nodig hebt. Op onze muur zijn 6 kleuren gebruikt, waarbij de blokjes niet evenredig qua kleur zijn verdeeld. De lichte blauw, de houtbeits en het donkere blauw hebben meer blokjes dan de roze, lila en donker paarse blokjes. Eerlijk gezegd had ik een heel patroon uitgetekend met daarbij precies het aantal blokjes wat ik voor elke kleur nodig had uitgerekend. Pas toen de blokjes op kleur waren en ik het patroon neer ging leggen bleek dat ik het helemaal niet mooi vond in het echt en ben ik op gevoel de blokjes neer gaan leggen.

Schilderen van mozaïek houten blokjesmuur
stap 7

Schilder de blokjes

Verf alle blokjes. Omdat ik het mooi vind om de houtnerf nog te kunnen zien, heb ik de verf verdund met een ratio van ongeveer 1 op 1. Houd jij meer van een gedekter resultaat, dan is dit natuurlijk helemaal niet nodig. Van alle blokjes schilder je de 4 zijkanten en de bovenkant. Aangezien je de rechte onderkant op de plaat plakt hoeft deze niet geschilderd te worden. Zelf heb ik alle blokjes met de hand geschilderd, maar mocht je een verfspuit bij de hand hebben is dit natuurlijk ook een handige optie.

Ontwerp houten mozaïek wand
stap 8

Maak je definitieve ontwerp

Zijn de blokjes op kleur en droog? Maak dan je definitieve ontwerp qua kleur. Leg neer en probeer, dat is het advies! Om de overgangen qua kleur vloeiend te maken is het goed te weten dat je de kleuren niet in rechte lijnen neer moet leggen, maar dat het mooier is om deze te laten verspringen. Van dichtbij zal dit misschien erg rommelig lijken. Maar als je deze DIY blokjesmuur van een afstand bekijkt zie je dat het een stuk mooier oogt zo.

Mozaïek muur-idee lijmen
stap 9

Lijm de blokjes op de achterplaat

Ben je helemaal tevreden over je ontwerp, dan is het tijd om de blokjes op de achterplaat te lijmen. Let hierbij erop dat je in de hoeken (en bij een grote plaat ook in het midden) een blokje niet lijmt zodat je hieronder de plaat aan de muur kunt schroeven. Ik heb de buitenste rijen wel gelijmd, maar in de tweede rij is het hoekblokje los. We hebben dit per rij gedaan. Belangrijk is om te zorgen dat de blokjes zo goed mogelijk aansluiten aan elkaar en ze steeds een rechte rij blijven vormen (ook al is een blokje plots iets kleiner dan zijn buurman).

Zijkanten op maat frezen muurdecoratie
stap 10

Werk de zijkanten bij

Zitten alle blokjes op hun plaats, dan kun je de zijkanten nog iets bijwerken. Wij hebben alle zijkanten op maat gemaakt met de bovenfrees, zodat de wand precies tussen de aanwezige wanden naast ons muurtje past. Maar de zijkanten recht maken met de invalzaag is ook een goede optie. Zorg ervoor dat je de verf die je gebruikt bewaard om na deze stap de zijkanten van de blokjes nog qua kleur bij te kunnen werken.

Houten mozaïek op de wand bevestigen
stap 11

Bevestig de plaat tegen de muur

Hang de blokjes-plaat op. Wij hebben de wand met 5 schroeven in de gaten van de blokjes die (bij stap 7) niet geschroefd zijn vastgemaakt aan de muur. Om te zorgen dat het blokjes mooi om de schroef heen kan hebben we met een grote boor een kleine inkeping in de onderkant gemaakt. De losse blokjes zitten bij ons enkel tussen hun buren geklemd en kunnen dus heel eenvoudig verwijderd worden. Als de ruimte iets groter is kun je de blokjes uiteraard ook met dubbelzijdig tape vastmaken.

Meer inspiratie voor een muur make-over

Kleuren maken ons vrolijk en blij. Ook witte muren verdienen een lekker kleurtje. Wil jij binnenkort ook een muur een make-over geven, maar kan je nog wel wat inspiratie bij gebruiken? Bekijk dan deze grote kleurvlakken op de wand of maak de kinderkamer helemaal af met huisjes van sierlijsten. Wat vind je van deze mooie combinatie van gescheurd behang en muurverf of geef je woonkamer nog meer stijl met latten op de wand. Met muren kun je alle kanten op, dus wees creatief en geef je muur een nieuwe look!

Leuke look-a-like items!

Flexa Strak op de Muur muurverf oudroze 2,5 l
Uitstekend beoordeeld
57 klantreviews
Flexa Strak op de Muur muurverf oudroze 2,5 l is een oplosmiddelvrije, matte muurverf voor binnen. Flexa Strak op de Muur heeft een goede dekking en is eenvoudig aan te brengen ... Flexa Strak op de Muur muurverf oudroze 2,5 l is een oplosmiddelvrije, matte muurverf voor binnen...
46.
49
Bekijk alles in muurverf
KARWEI muurverf zacht beige mat 2,5 liter
Uitstekend beoordeeld
151 klantreviews
Kies voor een mooi naturel tint op je muur met KARWEI muurverf zacht beige. Deze muurverf heeft een matte finish, is goed dekkend, licht afneembaar en geschikt voor het schilder... Kies voor een mooi naturel tint op je muur met KARWEI muurverf zacht beige. Deze muurverf heeft e...
33.
99
Alleen bestellen en afhalen
Bekijk alles in muurverf
Flexa Creations muurverf extra mat blueberry dream 2,5 l
45 klantreviews
Flexa Creations muurverf extra mat blueberry dream 2,5 l is een superieure kwaliteit muurverf voor muren en plafonds binnenshuis. Doordat de verf goed reinigbaar en schrobvast i... Flexa Creations muurverf extra mat blueberry dream 2,5 l is een superieure kwaliteit muurverf voo...
55.
99
Alleen bestellen en afhalen
Bekijk alles in muurverf
Teak wandbekleding Cubes charred (ca. 0,52 m²) op=opruimen op=opruimen
Met de teak wandbekleding Cubes charred kun je op een eenvoudige manier je wand een make-over geven en wordt deze een échte eyecatcher in je kamer! De massieve teakhouten panele... Met de teak wandbekleding Cubes charred kun je op een eenvoudige manier je wand een make-over gev...
24.
98 /m²
49.98 /m²
Alleen bestellen en afhalen
Bekijk alles in wandbekleding

Geschreven door:

Margriet Jansen

Margriet Jansen is de winnaar van de Witte Muur Challenge 2023. Margriet is opgeleid als meubelmaakster en ze is nu eigenaresse van enkele webshops. Haar interieur-stijl laat zich het beste omschrijven als kleurrijk Scandinavisch met een twist. Margriet houdt ervan om verrassende elementen terug te laten komen in haar interieur, zowel in vorm als in kleur.

Volg ons en mis niets!