DIY: Kalkverf aanbrengen in de slaapkamer van Mariska Oldenburg

DIY: Kalkverf aanbrengen in de slaapkamer van Mariska Oldenburg

Mijn naam is Elisah Jacobs a.k.a. Interior Junkie, omdat wonen voor mij verslavend werkt! Karwei heeft mij gevraagd om verschillende make-overs te realiseren. Eerder ging ik aan de slag met mijn eigen slaapkamer en gaf ik deze ruimte een klassieke touch met sierlijsten. Bij deze make-over ging ik aan de slag bij instagrammer Mariska Oldenburg. Samen met haar ging ik aan de slag met een DIY kalkverf aanbrengen in de slaapkamer. Héél mooi geworden! Kan je niet wachten om zelf aan de slag te gaan? Lees hieronder het stappenplan.

Mariska woont sinds een jaar in een nieuw huis. Nog altijd in Rotterdam, maar niet meer in een droomloft. Zij en haar vriend kochten een honderd jaar oud dubbel bovenhuis met stunning glas-in-lood ramen. Omdat het huis op een hoek zit, stroomt er een zee van daglicht naar binnen. Nu werkt Mariska voornamelijk met neutrale tinten, maar in de slaapkamer waren de muren nog spierwit. Tijd om daar eens verandering in te brengen. Want ja, als Interior Junkie langs komt, dan moet er op zijn minst wel een donker kleurtje op de muur. Gelukkig was Mariska in voor een donkere grijstint. In de bouwmarkt waar we de potten gingen uitzoeken, was ze al laaiend enthousiast. En toen zat het nog niet eens op de muur. Vol goede moed gingen we samen aan de slag met deze DIY kalkverf aanbrengen.

Muur ontvetten
stap 1

Muur ontvetten

De stap die ik altijd het minst leuk vind, maar o zo belangrijk is: de muur ontvetten. Dit kun je doen met ammoniak, maar dat stinkt zo, dus ik pak er altijd een sopje bij met een verfreiniger. Een goed ontvet muurtje zorgt ervoor dat de verf beter pakt.

Verfroller roller over de muur
stap 2

Rollen maar!

Voor je begint is het natuurlijk goed om even te checken waar je rekening mee moet houden als je binnen gaat schilderen en wat voor materiaal je precies nodig hebt. Je zou denken dat je kalkverf alleen met een kwast aanbrengt, maar dat is niet zo. De eerste laag doe je met een verfroller om de ondergrond mooi egaal te maken. Je mag best wat verf erop rollen. Voor de zekerheid heb ik voor dit muurtje twee potten verf gekocht, want er gaat best wat doorheen omdat de verf wat dikker is. Juist daarom krijg je straks dat mooie ‘slordige’ effect. Heb je de eerste laag eenmaal gerold, wacht dan een uurtje. Eigenlijk moesten wij twee uur wachten, maar de kachel stond lekker te loeien, dus de eerste laag was met een uurtje al droog.

Tip!

Voor deze DIY gebruikte ik de tint Mud Grey van Le Noir & Blanc (muurverf Nuance).

Kwasten met een blokkwast voor het kalkverf effect
stap 3

Kwasten maar!

Nu komt het leukste moment: hét coole effect aanbrengen. Mariska wilde heel graag banen van boven naar beneden, maar afhankelijk van je wensen, kun je dit dus ook anders doen. Van links naar rechts bijvoorbeeld of diagonaal. Voor dit effect gebruik je dus een blokkwast omdat je zo mooie banen krijgt. Je doet dit in het wildeweg. We begonnen bijvoorbeeld links met de eerste baan ter breedte van de kwast en sloegen als het ware steeds een baan over. Nadat we alle banen gehad hadden, begonnen we de overgeslagen banen te verven. En zo krijg je dus dat typische sleetse effect. Let op: als je alle banen hebt geverfd, dan moet je niet meer her en der bijwerken, want dat zie je meteen en is niet mooi. Vervolgens laat je het weer een uurtje drogen. Spannend hoor…

Het eindresultaat
stap 4

Genieten van het eindresultaat

Het is zo mooi geworden. Na amper een uurtje zagen we het kalkverfeffect op de muur. Het televisiehoekje is ineens een stuk interessanter geworden, toch?

Tip!

Als je later je muur weer een ander kleurtje wilt geven en een andere soort verf wilt gebruiken, kun je de kalkverf het beste verwijderen met een spons en wat lauw water. Kalkverf overschilderen gaat namelijk erg moeilijk door het poreuze karakter van de verf. Kalkverf overschilderen met een andere kleur kalkverf is wel mogelijk.

De finishing touch

Nu was de slaapkamer van Mariska en haar vriend al hartstikke mooi, maar toch misten ze nog enige warmte. Ik nam dus het heerlijk wollige Sienna vloerkleed voor haar mee in een beige kleur. O zo zacht aan de voeten als ze uit bed stapt. Het maakt de ruimte meteen een stuk sfeervoller. Ook wist ik dat ze de lijstjes op de muur niet meer zo mooi vond, dus nam ik ook meteen een ingelijste illustratie en een wandhanger mee. Als extraatje stalde ik nog tafellamp Lex in het messing op haar jaloersmakende marmeren nachtkastje.

shop deze stijl:

Vloerkleed Sienna Beige Uni 160x230 cm
Uitstekend beoordeeld
53 klantreviews
Het vloerkleed Sienna voegt niet alleen elegantie aan je interieur, maar is ook akoestisch isolerend. De akoestische isolatie verbetert geluidsabsorptie in je ruimte, waardoor e... Het vloerkleed Sienna voegt niet alleen elegantie aan je interieur, maar is ook akoestisch isoler...
134.
25
179.00
Met Club Karwei
25% korting
Aanbieding nog 5 dagen geldig
Bekijk alles in vloerkleed

Geschreven door:

Elisah Jacobs

Hi, ik ben Elisah, eigenaar van interieurplatform Interior Junkie. Ik blog en vlog over alles wat met wooninspiratie te maken heeft, zoals hometours, DIY's en make-overs. Niet alleen voor ons eigen huis, maar ook voor die van anderen. Ik hou van werken met veel kleur en patronen en heb een voorliefde voor kunstig behang. Naast het inspiratiegedeelte geef ik ook online interieurstylingcursussen. Voor KARWEI maak ik regelmatig DIY’s en geef ik stylingtips voor huis en tuin.

Volg ons en mis niets!