keuzehulp

Binnen schilderen. Wat moet je weten?

Wil je binnenkort binnen gaan schilderen, dan is het belangrijk dat je goed voorbereid van start gaat. Elke klus, dus ook een schilderklus binnen, heeft het mooiste eindresultaat als alle stappen je duidelijk zijn zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Hieronder lees je alle ins en outs die je moet weten om goed aan de slag te gaan!

Voor de beginners

Wanneer je voor het eerst gaat schilderen zijn de volgende stappen erg belangrijk. Een goed begin is tenslotte het halve werk:
• Kijk welke voorbereiding de ondergrond nodig heeft: schuren, reinigen, gaten vullen, glad maken, voorstrijk etc.
• Verzamel alle materialen en gereedschappen die je nodig hebt.
• Gebruik schilderstape. Deze afplaktape heeft verschillende kleuren en ze hebben allemaal andere functies. Lees altijd even welke tape je waarvoor het best kan gebruiken.
• Hanteer de juiste kwasten en rollers. Lakkwasten zijn bijvoorbeeld anders dan muurkwasten.
• Dek de ondergrond goed af met afplakpapier, maar kranten en hergebruikte oude doeken zijn nog beter.
• Kies muurverf of lakverf voor binnen. Buitenverf heeft een andere samenstelling.

Hoe lang moet welke verf drogen?

Bij elk type verf verschilt de droogtijd, maar wel kun je gebruik maken van een gemiddelde. Kijk voor de exacte droogtijd altijd op de verpakking van de verf, zodat je weet hoe lang je geduld moet hebben.
• Verf op waterbasis: 5 uur
• Verf op terpentinebasis: 16 uur
• Muurverf: 4 uur
• Sneldrogende verf: 2 uur

Deze verschillende droogtijden heeft de verf nodig voordat jij met de tweede verflaag aan de slag kunt. Verf op waterbasis kun je sneller overschilderen dan verf op terpentinebasis. Maar verf op waterbasis heeft weer veel langer nodig voordat de laag helemaal is uitgehard, soms duurt dit wel 14 dagen. Verf op basis van terpentine is in twee dagen volledig uitgehard. Dit alles is natuurlijk ook afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid in huis, en de laagdikte

Hoeveel verf heb je nodig?

Er zijn wat rekensommetjes om uit te rekenen hoeveel verf je nodig gaat hebben voor jouw klus.

Muren: Eerst doe je de lengte muur x breedte muur = aantal m2. Daarvan trek je de oppervlakte van de eventuele ramen en deuren af. Deel dit getal door 8 en dat is het aantal liters muurverf wat je nodig hebt.

Deuren: Voor deuren is er een vaste regel. Met 2,5 liter verf kun je zes deuren schilderen met twee lagen verf.

Plinten: Bij plinten doe je lengte plint x hoogte plint : 12. Wat overblijft is het aantal liters verf.

Hoe verwijder je het beste oude verf?

Je kunt lakverf verwijderen met speciaal ‘afbijtmiddel’ of met een verfkrabber. Laat de verf niet helemaal los? Gebruik dan een föhn om de oude verflagen te verwijderen. Deze worden ook wel heteluchtpistolen, verfbranders, verfafbranders of verf föhns genoemd. Eenvoudig kun je een heteluchtpistool huren bij Karwei. Pas wel op, want ze kunnen heel heet worden en schroeiplekken op het hout veroorzaken. Lees daarom de gebruiksaanwijzing goed voordat je start met afbranden.

Hoe pak je ‘schuren’ het beste aan?

Begin nooit direct met schuren voordat je start met schilderen. Ontvet eerst de ondergrond met een ontvetter zoals St Marc of ammoniak. Als je dit namelijk niet doet, kun je het vuil in de ondergrond schuren. En dan kan de verf niet goed pakken. Afhankelijk van de ondergrond kies je voor het schuren een schuurpapier met korrel 120. Is de ondergrond al aardig strak en vlak? Ga dan voor korrel 180 schuurpapier.

Waarom moet je voorstrijken?

Met voorstrijkmiddel of primer voorkom je dat jouw onbewerkte muur de verf onnodig ‘opzuigt’. Muren van bijvoorbeeld gips, beton of pleisterwerk hebben vaak een sterk onregelmatige zuigende werking. Het gebruik van primer of voorstrijk zorgt ervoor dat je egale banen kan schilderen. En je niet onnodig veel verf verspilt die in de wand wordt gezogen. Het is hierbij wel belangrijk dat je het middel eerst goed laat drogen voordat je begint met je muren verven. Hoe lang je primer moet laten drogen hangt af van welke soort je gebruikt. Gemiddeld is de droogtijd zo'n 6 tot 8 uur. Toch is het altijd even goed om te checken op de verpakking van de primer of voorstrijk wat de droogtijd is.

Maak je verfbenodigdheden altijd direct schoon na de klus

Kwasten, verfbakjes en rollers met verf op waterbasis
Vang alle overtollige verf uit de kwasten, rollers en het verfbakje op in de verfpot. Spoel het verfmateriaal niet af onder de kraan, want dit is heel schadelijk voor het milieu. Ook al is de verf op waterbasis, niet schoonspoelen in de gootsteen. Maar zet de kwasten en rollers in water! Zorg ervoor dat de haren helemaal onder water staan en sluit het potje luchtdicht af, met een deksel of aluminiumfolie. En ga je weer schilderen, strijk de kwast dan eerst goed af op een krant. Voor verfbakjes en emmers hebben we handige inzetbakjes die je eenvoudig kunt weggooien als de verf is opgedroogd na elke schilderbeurt.

Kwasten, verfbakjes en rollers met verf op terpentine basis
Voor het reinigen van verfmaterialen op terpentinebasis is het ook niet de bedoeling deze in de gootsteen schoon te spoelen. Vang eerst zoveel mogelijk verf van de kwasten, rollers en het verfbakje op in de verfpot. Maak vervolgens de kwasten en roller schoon met terpentine. Is alles goed gereinigd? Leg alles dan op een oude krant te drogen. Heb je kwasten en of rollers de volgende dag weer nodig, wikkel deze dan in met huishoudfolie. Ook hier adviseren we om voor een verfbakje een handig inzetbakje te gebruiken die je eenvoudig, als de verf is opgedroogd, kunt weggooien na elke schilderbeurt.

Moet je verfresten bewaren of weggooien?

Heb je nog voldoende verf over, dan is weggooien zonde. Sluit de verfverpakking altijd goed af en bewaar deze op een koele plek in huis of de schuur. Verf kan namelijk wel 3 tot 6 jaar goed blijven. Wil je de verfrest weggooien, lever deze dan – net als terpentine - in bij een milieustraat bij jou in de buurt. Gooi de verfresten nooit door de gootsteen of bij het gewone huisvuil. Natte verfresten zijn Klein Chemisch Afval (kca) en moet je inleveren. Opgedroogde verf is geen chemisch afval en deze kun je dus wel weggooien bij het huisvuil.

Hoe verwijder je schimmel op muren of hout?

Schimmel is slecht voor de muren, het hout en zeker ook voor onze gezondheid. Verwijder daarom altijd schimmel en gebruik daarbij een mondkapje en handschoenen. Het beste kun je schimmel weghalen met een mix van water en soda. Los 6 gram soda in een liter water op en gebruik een hard borstel om de schimmel weg te poetsen. Spoel alles na met schoon water. Blijf je de schimmel zien? Herhaal dit dat nog een keer. Is de schimmel erg hardnekkig? Gebruik dan bleekmiddel. Los 25 ml bleekmiddel op in een liter water. Dep hiermee de schimmelplekken met een spons of spuit ze in met een platenspuit. Zit het er de volgende dag nog? Herhaal de behandeling met iets meer bleekmiddel. Is de schimmel heel erg hardnekkig? Dan is het ‘isoleren’ van de schimmel een tweede optie. Gebruik voor het isoleren een schimmelbestendige verf, zodat de schimmel niet terug kan komen. En na deze behandeling kun je het oppervlakte weer mooi schilderen.

Meer klusadvies

Thumbnail - Afbeelding - Muur schilderen
Hoe schilder ik een muur? stappenplan
hoe-moet-je-kitten-Thumbnail
Hoe kit ik naden of kieren dicht? stappenplan
Kozijnen schilderen - thumbnail
Hoe schilder ik houten kozijnen in mijn huis? stappenplan
Klusadvies - verf - Hoe schilder je een muur met structuurverf? - thumbnail
Hoe schilder ik een muur met structuurverf? stappenplan
Deze keuzehulp komt voor in