keuzehulp

Binnen schilderen. Wat moet je weten?

Staat er binnenkort een schilderklus op de planning? Lees hier alle ins en outs die je moet weten om goed voorbereid aan de slag te gaan!

Hoe lang moet welke verf drogen?

Bij elk type verf is dit verschillend. Wel kun je gebruik maken van een gemiddelde. Kijk voor de exacte droogtijd altijd op de verpakking van de verf.

Grondverf
Grondverf is gemiddeld stofdroog na 2 uur en overschilderbaar na 16 uur.

Muurverf
Muurverf is stofdroog na 1 uur en overschilderbaar na 3 uur.

Lakverf
Lakverf op waterbasis is sneller droog dan op terpetinebasis. Bij lak is een gemiddelde afgeven erg lastig. Kijk daarom altijd op de verpakking en hou er rekening mee dat lakverf goed moet uitharden. Na één week is lakverf vaak volledig uitgehard.

Hoeveel verf heb je nodig?

Er zijn wat rekensommetjes om uit te rekenen hoeveel verf je nodig gaat hebben voor jouw klus.

Muren
Eerst doe je de lengte muur x breedte muur = aantal m2. Daarvan trek je de oppervlakte van de eventuele ramen en deuren af. Deel dit getal door 8 en dat is het aantal liters wat je nodig hebt.

Deuren
Voor deuren is er een vaste regel. Met 2,5 liter verf kun je zes deuren schilderen met twee lagen verf.

Plinten
Bij plinten doe je lengte plint x hoogte plint : 12. Wat overblijft is het aantal liter verf.

Oude verf verwijderen

Je kunt verf verwijderen met speciale ‘afbijt’ of met een verfkrabber. Laat de verf niet helemaal los? Er bestaan bepaalde föhns voor verf. Pas wel op! Deze kunnen heel heet worden en schroeiplekken veroorzaken.

Schuren
Begin voordat je gaat schilderen nooit direct met schuren. Ontvet de ondergrond eerst met een ontvetter zoals St Marc of ammoniak. Als je dit niet doet, zou je het vuil in de ondergrond kunnen schuren. De verf zal dan niet goed pakken. Afhankelijk van de ondergrond kies je voor het schuren een korrel 120. Is de ondergrond al aardig strak en vlak? Ga dan voor korrel 180.

Voorstrijken
Met voorstrijk voorkom je dat jouw onbewerkte muur de verf ‘opzuigt’. Muren van gips, beton of pleisterwerk hebben vaak een sterk onregelmatige zuigende werking. Het gebruik van voorstrijk zorgt er voor dat je egale banen kan schilderen.

Je verfbenodigdheden schoonmaken

Kwasten en rollers met verf op waterbasis
Je kunt deze schoonmaken met water en zeep. Mocht een kwast hard zijn geworden, gebruik dan een schuurspons. Bij een roller kun je de dikke verflaag van de roller afschrapen met een houten roerstaaf.

Kwasten en rollers met verf op terpentinebasis
Deze kun je schoonmaken met terpentine. Als de verf al is opgedroogd, kun je afbijtmiddel gebruiken of een speciale kwastenreiniger. Als je de kwasten gereinigd hebt, zet ze dan niet neer op de haren, maar hand ze op of leg ze neer. Zo blijven de haren rechtop staan.

Verfresten bewaren of weggooien

Zorg ervoor dat als je oude verf wilt bewaren, je de verpakking goed afsluit en in een koele ruimte bewaard. Verf kan op deze manier 3 tot 6 jaar goed blijven. Mocht je verf weg willen gooien, gooi dit dan absoluut niet door de gootsteen of bij het gewone huisvuil. Natte verfresten gelden als Klein Chemisch Afval (kca) en moet je inleveren bij een milieustraat bij jou in de buurt. Opgedroogde verf is geen chemisch afval en deze kun je dus wel weggooien bij het huisvuil.

Schimmel verwijderen
Schimmel is slecht voor de gezondheid. Doe daarom voordat je schimmel gaat verwijderen eerst een mondkapje voor en trek handschoenen aan. Los dan 6 gram soda in 1 liter water op en gebruik een hard borstel om de schimmel weg te poetsen. Spoel de behandelde ruimte dan na met schoon water. Blijf je de schimmel zien? Herhaal dit dat nog een keer.

Is de schimmel erg hardnekkig? Gebruik dan bleekmiddel. Los 25 ml bleekmiddel op in 1 liter water. Dep hiermee de schimmelplekken met een spons of spuit ze in met een platenspuit. Zit het er de volgende dag nog? Herhaal de behandeling dan met iets meer bleekmiddel. Is de schimmel erg hardnekkig? Dan is het "isoleren" van de schimmel je tweede optie. Na deze behandeling kun je het oppervlakte weer schilderen. Gebruik hiervoor schimmelbestendige verf. De schimmel kan hierdoor niet terugkomen.

Meer klusadvies

Klusadvies - verf - Hoe schilder ik een muur? - thumbnail
Hoe schilder ik een muur? stappenplan
Klusadvies - verf - Hoe kit ik naden of kieren dicht? - thumbnail
Hoe kit ik naden of kieren dicht? stappenplan
Klusadvies - verf - Hoe schilder ik het houtwerk in mijn huis? - thumbnail
Hoe schilder ik het houtwerk in mijn huis? stappenplan
Deze keuzehulp komt voor in