Houten kerstkaartenstandaard tegen witte muur

Kerstkaarten ophangen met een zelfgemaakte kerstkaartenstandaard

Kerstkaarten ophangen op een originele manier, dat kan met dit leuke DIY-idee voor kerst! Want echte post ontvangen is toch veel leuker? Helaas is dit iets wat steeds minder vaak gebeurt. Behalve in december, dan loopt Nederland gelukkig nog massaal naar de brievenbus om hun dierbaren een warme wintergroet en de beste wensen voor het nieuwe jaar toe te sturen. Maar waar laat je al deze mooie kaarten? Door het maken van deze houten kaartenstandaard kun je de kerstkaarten ophangen en krijgen ze een mooi ereplekje in je zelfgemaakte kerstboom! Volg het stappenplan hieronder om ook zelf aan de slag te gaan met deze decoratieve kerstkaartenstandaard.

Houten kerstkaartenstandaard benodigdheden
stap 1

Zaag de latten op maat

Zie hieronder alle benodigdheden voor deze kerst DIY. Zaag als eerste de latten op maat. Je hebt twee latten van 150cm nodig en een lat van 100cm.

Vorm een houten driehoek
stap 2

Vorm een driehoek

De drie latten moeten straks de abstracte vorm van een kerstboom gaan vormen. Leg de kleinste lat onder en plaats de andere twee latten hier tegenaan zodat er een grote driehoek ontstaat. Teken nu op de onderste lat de hoeken die uitgezaagd kunnen worden. Hierdoor vallen de delen straks mooi in elkaar.

Houten latten in een punt geplaatst
stap 3

Zaag de bovenste latten

De bovenste twee latten worden straks in verstek gezaagd. Je krijgt dus twee schuine zijden die in een punt onder elkaar geplaatst worden.

Gaten boren in houten lat
stap 4

Boor de gaatjes voor het touw

Nu de hoeken uitgezaagd zijn, kan de boom in elkaar gezet worden. Maar voordat we dit gaan doen, is het handig eerst de gaatjes te boren waar straks het touw doorheen getrokken wordt. Bepaal zelf de hoeveelheid gaatjes die je wil. Hierbij geldt: hoe meer gaatjes, hoe meer touw er straks door de boom gespannen kan worden. In dit voorbeeld hanteer ik ongeveer 10cm tussen de gaatjes.

Kerstkaartenstandaard in elkaar zetten
stap 5

Zet de boom in elkaar

Nu de gaatjes geboord zijn, kunnen we de boom echt in elkaar gaan zetten. Plaats het gezaagde deel tegen de andere lat en zet deze vast met een schroef. Let er hierbij op dat de schroef zo geplaatst wordt dat beide zijden goed aan elkaar vast komen te zitten.

Onderkant kerstkaartenstandaard in elkaar zetten
stap 6

Herhaal de vorige stap

Herhaal de vorige stap voor de onderkant van de boom.

Tip!

Personaliseer de kerststandaard door deze te schilderen in jouw favoriete kerstkleur of maak gebruik van verschillende materialen!

Touw kerstkaartenstandaard rijgen
stap 7

Rijg het touw

Zo, de boom zit in elkaar! Nu kun je het touw door de gaatjes rijgen. Speel hierbij met de afstanden van het touw voor een speels effect.

Tip!

zorg ervoor dat het touw strak gespannen zit, zodat de kaarten goed bevestigd kunnen worden.

Kerstkaarten ophangen

De kerstkaartenhouder zit in elkaar! Nu is het tijd om de kerstkaarten op te hangen. Hang de kaarten aan het touw met kleine houten knijpers. Speel met de posities van de kaarten totdat je de perfecte manier hebt gevonden om je kerstkaarten te tonen.

Benodigdheden

Materialen (4)
Gereedschappen (2)

Kerst DIY-ideeën

En klaar is de kaartenstandaard! Hopelijk ontvang je veel post in december en kun je alle kerstkaarten ophangen aan je DIY kerstkaartenstandaard!

Natuurlijk zijn er nog meer leuke DIY-ideeën voor kerst. Bekijk bijvoorbeeld deze DIY voor mooie houten sterren of ontdek hoe je zelf een persoonlijke adventskalender met cadeautjes maakt!

Geschreven door:

Anouk ten Have

Hi! Ik ben Anouk ten Have, stylist, creatief brein en altijd bezig met het spotten van nieuwe trends! Ik geef jullie graag een kijkje in mijn werkzaamheden en neem jullie daarbij mee in mijn styling en klusavonturen.

Volg ons en mis niets!