DIY met Interior Junkie: een buitenkeuken

DIY met Interior Junkie: een buitenkeuken

Samen met Karwei is Interior Junkie, ook wel bekend als Elisah Jacobs, druk met haar XXL tuin make-over en deze wordt steeds mooier. Zo is ze al aan de slag geweest met het inrichten van haar kleine maar fijne balkon en heeft ze ook haar tuin een romantische look gegeven met deze tuinverlichting-tips. In deze blog maakt ze een toffe buitenkeuken, de ideale barbecue corner in de tuin. Bekijk alle DIY-stappen en laat je inspireren!

Ideale barbecue corner in een handomdraai

Onze XXL tuin make-over lag eventjes stil, omdat ik er maar niet uitkwam welke buitenkeuken we in de tuin moesten nemen. Na lang wikken en wegen kwam ik ineens op een heel simpel, maar gaaf DIY-idee. Dus sjouwde ik me samen met mijn man een ongeluk met betonnen U-elementen (à 30 kilo per stuk) en houten planken, en maakte ik een DIY buitenkeuken - dé ideale barbecue corner in de tuin - om je vingers bij af te likken.

Stap 1: de betonnen basis

Het maken van de basis voor deze buitenkeuken is ook direct de zwaarste stap van deze DIY, aangezien de U-elementen flink wat wegen. Een rolkarretje is de oplossing, want zo kun je de U-elementen gemakkelijk één voor één naar de klus-plek in de tuin rollen. Scheelt je een boel gesjouw, en ook beter voor je rug. Bij deze DIY heb ik ervoor gekozen om rechts vier U-elementen te stapelen en links twee, maar de verdeling kun je geheel naar eigen smaak bepalen.

Start bij de onderste laag eerst met rechts twee U-elementen en links eentje. Zorg ervoor, omdat de U-elementen 40 cm breed zijn en de plank 180 cm, dat je het element links zo plaats dat de houten plank (zie stap 2) precies past. Zo hoef je niet te zagen. Slim, toch?

Tip!

Teken het eerst allemaal uit, zodat je niet ter plekke met alle zware U-elementen schuift om de juiste basis te bepalen.

Voordat je met stap 2 begint, is het belangrijk dat je in de bovenste twee U-elementen een versterkingshoek monteert (bij beiden in de rechterhoek). In deze hoek op het werkblad komt straks de barbecue te staan, dus dan is extra versteviging wel handig. Kies je voor grotere U-elementen? Dan heb je deze versteviging niet nodig, omdat de barbecue direct rust op de U-elementen. In deze DIY steekt het blad iets uit, vandaar. Het bovenste blad rust hier op. Met een betonboortje op je normale boormachine, boor je een gat in het U-element. Na deze stap kochten we bij Karwei toch een nieuwe klopboormachine die beter door het beton boort (wij hebben nu de Black + Decker klopboormachine BEH850K-QS). Houd er wel rekening mee dat deze klopboormachine veel herrie maakt, dus doe voor de zekerheid even oordopjes in.

Tot slot boor je in het meest rechter U-element nog vier gaten. Hierin komen de haakjes te hangen waar je je barbecue tools aan ophangt, bijvoorbeeld de zwarte dubbele haakjes Tess

Stap 2: de planken

De U-elementen zijn 30 cm diep, dus je kunt ervoor kiezen om twee planken te gebruiken. Om de barbecue met een diameter van 60 cm meer ruimte te geven, heb ik voor drie planken gekozen. Vandaar dat de versterkingshoeken. Nu steekt het werkblad, net als een aanrecht, iets uit en zo kun je er meer op plaatsen. En de BBQ staat ook een stuk veiliger. Vind je dit minder mooi, dan kun je natuurlijk kiezen voor twee planken en een kleinere barbecue. Of je gaat voor grotere U-elementen, want die zijn er in verschillende formaten.

Tip!

Spuit de koppelplaten, verstekingshoek en hoekankers zwart voor een stoere look.

Bij deze stap van de barbecue corner pak je drie planken en deze leg je naast elkaar met het geribde patroon naar beneden. Boor de planken voor extra stevigheid aan elkaar met drie (of meer) koppelplaten. Deze heb ik zwart gespoten voor een stijlvollere look van het werkblad. Herhaal deze stap nog een keer, en dan zijn de twee werkbladen klaar. Op het bovenste werkblad heb ik een opstaande rand gemaakt, die met vier hoekankers in het bovenste werkblad vastzit. Aangezien onze barbecue corner niet droog staat en dus nat kan worden, heb ik aan beide buitenkanten een extra houten latje geplaatst. Zo voorkom je dat de planken krom trekken.

Tip!

De planken zijn geïmpregneerd, dus deze hoef je niet te behandelen. Wil je ze een kleur geven? Schilder de planken dan voordat je begint met deze DIY.

Stap 3: stapelen maar

Het eerste houten werkblad, zonder opstaande rand, leg je op de U-elementen. Vervolgens plaats je de volgende laag U-elementen erop, maar dan net andersom. Als laatste komt het werkblad met opstaande rand en klaar is jouw eigen buitenkeuken!

Stap 4: de finishing touche

De lampjes in de eethoek zijn geïnspireerd op onze Toscaanse bruiloft, en graag wilde ik de barbecue corner hier ook op inspireren. Dus mocht de keramische barbecue Marwin niet ontbreken! Wist je dat je met deze BBQ ook pizza's kunt bakken? Zó lekker. Koop hiervoor nog los een pizza steen, en bakken maar. De tafel heb ik aangekleed met een grote keramiek vaas, een kleiner vaasje en een bruine metalen vaas. In de buitenkeuken staan verschillende onderdelen van het Tabo servies, zoals borden, kopjes en schalen. Het marmeren dienblad en de marmeren kaarshouders zijn ideaal voor buiten en kun je lekker laten staan, want ze kunnen prima tegen de regen.

Bij een buiten keuken horen ook verse kruiden, en heb ik als extraatje een mini kruidenhoek gemaakt met deze zwart metalen pot, de roze grote variant en een bruine pot met pootjes. Schilder met schoolbordverf op elke pot een vlakje, laat het drogen en schrijf met een krijtje op het potje welke kruid erin zit. Voor deze potten heb ik antraciet schoolbordverf gebruikt, maar er zijn verschillende kleuren schoolbordverf verkrijgbaar.

DIY buitenkeuken: dit is het eindresultaat!

Na een avondje klussen is het laatste hoekje in onze nieuwe tuin, die ik samen met Karwei maakte, helemaal af. Ik ben zo ontzettend blij met onze toffe buiten kookplek, waar we eindelijk gezellig kunnen barbecueën. Met dit project is onze XXL tuin make-over compleet. Bekijk hieronder het toffe eindresultaat.

Shop de look!

Jamestown houtskool barbecue keramiek zwart 49x54x48 cm
16 klantreviews
Geniet van heerlijke barbecue gerechten, bereid met de Keramische Barbecue Marwin 40 Cm. Mensen die van barbecues en buitenkoken houden, zullen genieten van Jamestown-barbecues.... Geniet van heerlijke barbecue gerechten, bereid met de Keramische Barbecue Marwin 40 Cm. Mensen d...
314.
30
449.00
Met Club Karwei
30% korting
Aanbieding alleen vandaag nog geldig
Bekijk alles in houtskool barbecue
Weber accessoireset RVD 3delig
Uitstekend beoordeeld
5 klantreviews
Met het Weber accessoireset driedelig kun je klassiek barbecueën. De set bestaat uit een spatel, tang en vork welke zijn gemaakt van roestvrij staal, de handgrepen zijn gemaakt ... Met het Weber accessoireset driedelig kun je klassiek barbecueën. De set bestaat uit een spatel, ...
67.
99
Alleen bestellen en afhalen
Bekijk alles in barbecue accessoire

Geschreven door:

Elisah Jacobs

Hi, ik ben Elisah, eigenaar van interieurplatform Interior Junkie. Ik blog en vlog over alles wat met wooninspiratie te maken heeft, zoals hometours, DIY's en make-overs. Niet alleen voor ons eigen huis, maar ook voor die van anderen. Ik hou van werken met veel kleur en patronen en heb een voorliefde voor kunstig behang. Naast het inspiratiegedeelte geef ik ook online interieurstylingcursussen. Voor KARWEI maak ik regelmatig DIY’s en geef ik stylingtips voor huis en tuin.

Volg ons en mis niets!