Pluktuin: wat kun je doen in september? | Karwei

Pluktuin: wat kun je doen in september?

In september gaan we zaden oogsten en blikken we alvast vooruit naar de start van een nieuw seizoen, want dat komt sneller dan je denkt! De herfst staat voor de deur en dat is het moment om na te denken over wat er goed en minder goed is gegaan in je tuin - welke soorten eenjarigen deden het fantastisch? Welke vond je het allermooist? Wil je misschien volgend jaar andere soorten proberen? En misschien is je tuin ook wel toe aan een update. Daar is de herfst perfect voor! Als je nu al je plannen maakt voor volgend seizoen heb je in de herfst en winter de tijd om ze uit te voeren. Judith van Lent legt je uit wat je kan doen!

Bloemen schikken

Als ik een bos bloemen pluk kijk ik altijd naar de samenstelling als een toneelspel: ik heb hoofdrolspe-lers nodig (grote bloemen zoals dahlia’s, zonnebloemen, rozen of tulpen in het voorjaar), bijrollen (kleinere bloemen zoals korenbloemen, zinnia’s, cosmea) en figuranten (grassen, pluimen en ander groen). Als je de kleuren vervolgens op elkaar afstemt krijg je een boeket uit de tuin dat mooi in balans is. Het schikken van zo’n bos is dan ook helemaal niet zo moeilijk meer omdat de soorten al mooi matchen met elkaar. Vergeet vooral die figuranten niet, die zijn de puntjes op de i en o zo belangrijk!


Karwei heeft allerlei mooie vazen in het assortiment die perfect zijn voor een mooie bos uit de tuin. Zorg voor een wat bredere opening en een goede hoogte van ongeveer 20 cm, dan komen lange stelen goed uit de verf.

Bodemconditie

De herfst is ook een mooi moment om te kijken naar de conditie van de bodem waar je mee werkt. Deden je planten het goed en zagen ze er gezond uit? Dan was je bodem goed gevoed. Als je planten wat karig bleven wijst dat op een te arme grond. Niet alle eenjarigen willen een rijke bodem overigens, cosmea, korenbloem en zonnebloem heeft veel liever ‘schrale’ grond zonder veel voeding, anders maken ze vooral blad en geen bloemen. De meeste soorten willen wél een lekker gevoede bodem, dus daar gaan we even vanuit.


Dan is er ook nog het probleem van onkruid. De ouderwetse methode van onkruid weg schoffelen is eigenlijk niet heel goed voor de bodem. Je maakt de grond namelijk voortdurend los waardoor het zaad van onkruid soorten juist wakker worden. Door schoffelen krijg je dus méér onkruid.


Met de ‘no dig’ (niet graven) methode voorkom je dat onkruid opkomt en je dus moet schoffelen om het weg te krijgen. Door een laag bruin karton op de bodem te leggen en daar bovenop een dikke laag compost (of bemeste tuinaarde) van 15 centimeter sterft het onkruid in de winter af en verteert het karton. Als je dit in de herfst doet kun je tegen april en mei gewoon weer een gat maken om een plantje er in te zetten, het karton is dan (vrijwel helemaal) weg. Omdat het onkruid geen zaad heeft kunnen maken komt er dus bijna niets meer op en hoef je niet te schoffelen! Dit werkt voornamelijk in de pluktuin en moestuin, niet perse op de stukken waar je vaste planten staan.

Tip: Let er op dat je karton gebruikt dat geen verf- of taperesten bevat.

Zaden oogsten

Elke bloem maakt zaden aan. Deze kun je oogsten om zelf weer te zaaien! Dit werkt alleen bij de klassieke soorten, niet bij de zogenaamde ‘hybride’ soorten, die zijn zo gekweekt dat je ze niet kunt herkweken.


Om je żaden te oogsten hang je een papieren of stoffen zakje rondom de zaadhoofden. Door te wrijven of schudden vallen de zaden er af. Bij sommige bloemen moet je zelf de zaaddozen open maken. Droog ze daarna op een dienblad een dag of twee op een donkere plek en bewaar ze daarna in een papieren zakje of in een doosje waar geen vocht bij kan. Nog leuker en handiger! Bewaar alle doosjes of zakjes met zaden in een zadenkistje. Deze kan je heel makkelijk zelf maken met het stappenplan van Tanja.

Tip: Als je een zaaddoos schudt en iets hoort rammelen weet je dat ze klaar zijn om te oogsten!

Duurzame tip

De tuin winterklaar maken is een heel standaard moment aan het einde van de herfst, maar wist je dat dat hartstikke jammer is voor het leven in de tuin? Vogels en insecten hebben heel veel aan ingedroogde planten. Ze verstoppen zich in de holle stegels, eten van de zaden, en gebruiken de restjes voor een nest. Knip alles wat mooi indroogt pas aan het einde van de winter weg, als de bloembollen weer opkomen. Zo blijft er van alles te zien in je tuin en geef je de beestjes een fijn thuis in de koude winter.

Shoptips:

Talen Tools bloemenschaar
2 klantreviews
Deze Talen Tools bloemenschaar is geschikt voor het snoeien van takken tot 6 millimeter dik. De messen van de rozenschaar zijn gemaakt van Sk5 koolstofstaal van hoge kwaliteit. ... Deze Talen Tools bloemenschaar is geschikt voor het snoeien van takken tot 6 millimeter dik. De m...
19.
49
Bekijk alles in snoeischaar
Talen Tools spade epoxy 85 cm
22 klantreviews
De Talen Tools spade epoxy 85 cm is een handige dulspade, welk uitermate geschikt is voor lichte verplantwerkzaamheden. De steel van de dulspade is gemaakt van gewaxt essenhout,... De Talen Tools spade epoxy 85 cm is een handige dulspade, welk uitermate geschikt is voor lichte ...
16.
49
Bekijk alles in dulspade

Geschreven door:

Judith van Lent

Pluktuinierder Judith van Lent is bekend van studio MAY & JUNE en deelt elke maand tips voor jouw eigen pluktuin of moestuin

Volg ons en mis niets!