Een mooie oppottafel maak je zelf! | Karwei

Een mooie oppottafel maak je zelf!

Deel twee van de serie Pluk je Geluk! De eerste aflevering ging over voorzaaien en daarin maakte ik een koude kas. In deze tweede aflevering hebben we het over de grote verhuizing van de zaailingen van kleine zaaitray naar een diepere pot. Zo krijgen ze kans om dieper te groeien en dus betere wortels aan te maken en sterker te worden voordat we ze buiten kunnen uitplanten. Die verhuizing naar een grotere pot noem je verspenen. Hiervoor maakte ik een oppottafel, ideaal om aan te werken in de tuin!

DIY oppottafel voor in de tuin

Een oppottafel is ideaal om lekker aan te werken in de tuin, planten te verpotten en om bijvoorbeeld te gebruiken voor het verspenen van de zaailingen van de vorige aflevering. Ik heb ook twee bakken voor de oppottafel gemaakt. Deze zijn handig om bijvoorbeeld je potgrond in te bewaren. Aan de zijkant heb ik ook nog een haak bevestigd om wat tuingereedschap aan te kunnen hangen.

Materialen voor de oppottafel
stap 1

De materialen voor het bovenblad

Voor het bovenblad heb ik drie planken gebruikt. Twee van 150 cm en één van 140 cm. De makkelijkste manier om de drie planken aan elkaar te maken is doormiddel van een latje onder de planken. Maar je hoeft natuurlijk niet altijd voor de makkelijkste weg te gaan ;). Ik wil liever geen kopse kanten zien en daarom heb ik aan de zijkanten twee latjes van 5 cm bevestigd.

Bovenblad aan elkaar vastmaken voor de stevige oppottafek
stap 2

Bevestig de planken aan elkaar

Deze latjes heb ik aan allebei de kanten in verstek gezaagd. Leg het latje op de planken en teken het latje af. Zie foto voor voorbeeld. Zaag wat je hebt uitgetekend uit met een decoupeerzaag. Het latje kun je vervolgens met RVS schroeven bevestigen aan de planken. Het blad voor je oppottafel is nu klaar.

Onderkant maken met latjes
stap 3

Aan de slag met de onderkant van de oppottafel

Aan de binnenkant heb ik aan de zijkanten latten bevestigd waar ik de planken mee kan verbinden. De latjes dienen gelijk als plankdragers. Zie foto ter illustratie. Een voordeel hiervan is dat je ze makkelijk vast kunt schroeven zonder aan de buitenkant schroefgaten te zien.

stap 4

De tussenplanken

De tussenplanken zijn 140 cm breed. Belangrijk is dat je eerst voorboort voordat je gaat schroeven anders gaat het hout splijten. Een ander voordeel als je voorboort is dat je met de schroef ook beter de twee delen hout aan elkaar vast trekt.

Zijwanden bevestigen stevige oppottafel
stap 5

De zijwanden bevestigen

Om de zijkanten optisch wat op te dikken heb ik nog twee stroken van 10 cm bevestigd. Ook deze heb ik door middel van een lat aan de binnenkant vastgezet.

stap 6

De achterwand bevestigen

De achterwand bevestig je aan de zijwanden eveneens door middel van de latjes aan de binnenkant. Zie foto.

Deurtjes voor je oppottafel
stap 7

Optioneel: deurtjes voor je oppottafel

Optioneel kun je nog twee deurtjes aan de onderkant van je oppottafel bevestigen. De buitenrand van de deur heb ik gemaakt van stroken van 6 cm. In de onder en boven dorpel heb ik een sponning gefreesd van 12 mm breed. De buitenrand heb ik in verstek gezaagd en met houtlijm en schroeven aan elkaar bevestigd. Eén kant laat je open zodat je de latjes ertussen kunt schuiven en met houtlijm kunt bevestigen. Zie foto ter illustratie. Ik heb zelf elke keer een stukje hout ertussen gezet om een gelijke afstand te bepalen. Als alle latjes erin zitten kun je de laatste zijkant bevestigen. Bevestig de scharnieren aan de deuren en de zijwanden.

Houten bakken maken voor oppottafel
stap 8

Houten bakken voor je oppottafel maken

Daarnaast heb ik ook nog twee extra bakken gemaakt voor de oppottafel. Hiervoor heb ik de zijkanten van de planken in verstek gezaagd en aan elkaar bevestigd met houtlijm en schroeven. Aan de voorkant heb ik een uitsparing gemaakt voor een speels effect en zodat je de potgrond makkelijk uit de bakken kunt scheppen.

Talen tools gereeschap
stap 9

Oppottafel beitsen

Tot slot kun je de oppottafel in een kleur naar keuze beitsen. Ik heb gekozen voor de kleur steengrijs van CetaBever.

Wat vinden jullie van het resultaat?

Liefs,
Tanja

Geschreven door:

Tanja van Hoogdalem

Hi! Ik ben Tanja en ik ben gek op een creatief interieur. Ik houd van planten, DIY-projecten en alles wat met interieur te maken heeft. Naast interieur heb ik een passie voor fotografie en deel ik regelmatig foto’s van mijn hond Rocco. Speels, licht en groen, zo zou ik mijn huis omschrijven. Hier en op mijn blog deel ik mijn passie voor interieur en hoop ik jullie te inspireren!

Volg ons en mis niets!