DIY koude kas maken | KARWEI

DIY koude kas maken

In deze blogpost deel ik met jullie een DIY koude kas! Erg leuk om bijvoorbeeld te gebruiken voor het voorzaaien voor je pluktuin. Lees hieronder het stappenplan of bekijk de video (vanaf minuut 2.18)! Deze video is onderdeel van de videoserie ‘Pluk je geluk’.

Oude ramen voor het dakje van de koude kas
stap 1

Materiaal voor het dakje

Allereerst ben ik op zoek gegaan naar twee oude ramen of deuren zodat ik een dakje kan maken. Dit ziet er niet alleen leuk uit maar is ook nog eens ideaal voor de lichtopvang in de koude kas.

Bevestig d.m.v. scharnieren
stap 2

Bevestig de ramen/deuren aan elkaar

Zet de twee oude ramen of deuren vast met RVS scharnieren. Je krijgt nu een hoek van 90 graden. De lengte van de ramen die je kunt vinden bepaalt de lengte van het frame van jouw koude kas. De breedte van je twee ramen samen onder een hoek van 90 graden bepaalt ook weer de maat voor de breedte van je frame.

stap 3

Aan de slag met het frame

Nu je de maten van het dakje weet kun je aan de slag met het frame voor de onderkant. Voor mijn koude kas heb ik de poten voor de zijkanten op 90 cm gezaagd in 22,5 graad.

Zaag de balken
stap 4

Zaag de balken

Vervolgens heb ik balken gezaagd om het huisje voor de twee zijkanten te maken. Deze heb ik in mijn geval op 50 cm gezaagd aan 1 kant 22,5 graad en 1 kant 45 graden. Zie de foto’s ter illustratie.

Maak de onderdelen aan elkaar
stap 5

Maak de zijkanten klaar voor bevestiging

Boor de gaten voor waar de schroeven moeten komen. Schroef de zijkant van de koude kas vervolgens vast met roestvrij stalen schroeven 5×100. Zoals de naam al zegt kun je deze goed voor buiten gebruiken.

stap 6

Bevestig de tussenbalk

Zaag de tussenbalk op maat en bevestig weer zoals stap 5. De tussenbalk is weer afhankelijk van hoe groot je ramen zijn.

stap 7

De lange balken

Zaag nu ook de lange balken op maat die je tussen de twee huisjes bevestigt.

Frame bevestigen
stap 8

Frame in elkaar zetten

Het frame heb ik vervolgens dichtgezet met houten planken. Om deze houten planken te kunnen bevestigingen heb ik eerst latjes gezaagd. Ik heb een blokje gebruikt om uit de meten waar het latje moet komen (zie foto). Bevestig het latje met schroeven of met een tacker.

Houdt ruimte tussen de bodemplanken
stap 9

Maak en bevestig de bodemplanken

Zaag nu de planken op maat zodat ze in je frame passen. Zet weer vast met een tacker of met schroeven. Zorg dat je wat ruimte houdt tussen de planken zodat het hout nog kan werken en het water ook weg kan via de bodemplanken.

Bevestig een windhaak
stap 10

Bevestig een windhaak

Om de koude kas op een kier open te kunnen zetten heb ik een windhaak bevestigd. Het kan namelijk erg warm worden in de kas en dan is het goed om de kas te kunnen luchten.

Schilder de koude kas met tuinbeits
stap 11

Schilderen maar!

Schilder de koude kas tot slot in een kleur naar keuze. Ik heb gekozen voor een zachte groene tint, Lindegroen van Cetabever!

Voorzaaien in de koude kas

Vind je het leuk om aan de slag te gaan met een eigen pluktuin? Dan is de maand maart de ideale tijd om te beginnen met voorzaaien. Doordat je gaat voorzaaien vervroeg je het proces en heb je eerder bloemen in de tuin. De koude kas is een mooie plek om voor te zaaien als je binnen weinig ruimte hebt. Door het glas wordt het overdag goed warm en licht in de kas, en als het te warm wordt kan je de kas open zetten met de windhaak. Bovendien staat de kas ook erg leuk in de tuin :). Je kunt er ook voor kiezen om later de koude kas te vullen met potgrond en de planten in de grond te zetten in plaats van in potjes.

Wat vinden jullie van het resultaat?

Liefs,

Tanja

Geschreven door:

Tanja van Hoogdalem

Hi! Ik ben Tanja en ik ben gek op een creatief interieur. Ik houd van planten, DIY-projecten en alles wat met interieur te maken heeft. Naast interieur heb ik een passie voor fotografie en deel ik regelmatig foto’s van mijn hond Rocco. Speels, licht en groen, zo zou ik mijn huis omschrijven. Hier en op mijn blog deel ik mijn passie voor interieur en hoop ik jullie te inspireren!

Volg ons en mis niets!