inspiratie

Tips om roest te verwijderen

Roest ontstaat als ijzer reageert met zuurstof in water. Daarom komt roest vaak voor op spullen en materialen die zich buiten bevinden, zoals je fiets of auto. Maar ook binnenshuis kan roest ontstaan. Omdat roest het onderliggende metaal aantast is het belangrijk om roest zo snel mogelijk aan te pakken. Vraag jij je af hoe je dit het beste kan doen? Hieronder zetten we een paar gemakkelijke manieren voor je op een rijtje.

Pak roest aan met huishoudelijke middelen

Roest is in veel gevallen eenvoudig te verwijderen met huishoudelijke middeltjes die je misschien wel gewoon in huis hebt. Wist je bijvoorbeeld dat je roest kunt verwijderen met cola, azijn of baking soda? We leggen je uit hoe je dit het beste aanpakt.

Roest verwijderen met azijn

Azijn is een erg handig huishoudelijk middel voor verschillende klusje. Zo ook voor het verwijderen van roest. Leg het roestige voorwerp een tijdje in een laagje azijn en je borstelt de roest er daarna probleemloos van af. Gebruik eventueel een staalborsteltje om hardnekkige roest te verwijderen.

Roest verwijderen met cola

Heb je geen azijn in huis, maar staat er wel nog een fles cola in de koelkast? Ook dan kun je meteen aan de slag met het verwijderen van roest. Het fosforzuur in de cola heeft namelijk ontroestende eigenschappen. Leg het voorwerp dat je wilt ontroesten in een laagje cola en laat het een tijdje weken. Daarna kun je de roest gemakkelijk van het oppervlakte borstelen met bijvoorbeeld een tandenborstel.

Roest verwijderen met baking soda

Ook baking soda komt het van pas bij het verwijderen van roest. Maak hiervoor een pasta van baking soda met water. Smeer deze pasta op de roestplek en laat het een paar uur intrekken. Daarna borstel je de roest zo van het voorwerp af. Doordat je een pasta maakt van de baking soda, is deze manier van roest verwijderen erg geschikt voor gebruik op grotere voorwerpen, zoals bijvoorbeeld je fiets.

Roest verwijderen met professionele producten

Helpen de huishoudelijke middeltjes niet voldoende tegen de roest of wil je de klus meteen professioneel aanpakken? Kies dan voor het verwijderen van roest met professionele producten. Er zijn bij Karwei Verschillende producten verkrijgbaar, waarmee roest verwijderen een fluitje van een cent wordt.

Aan de slag met WD40 multispray

Veel klussers hebben wel een busje WD40 multispray in de schuur staan. Deze spray is namelijk erg handig bij het smeren van sloten en het verhelpen van piepende deuren. Ook voor het verwijderen van roest is WD40 multispray ideaal. Spray de roestige onderdelen in en laat het even intrekken. Voor een beetje roest is 10 minuten al voldoende. Voor erg roestige oppervlakken laat je de WD40 wat langer zitten. Zo kan de spray goed z’n werk doen. Daarna veeg je de roest zo van het oppervlak af. Daarbij laat de WD40 multispray ook meteen een beschermlaagje achter, waardoor roest de volgende keer minder kans krijgt.

HG roestverwijderaar bij hardnekkige roest

HG roestverwijderaar is speciaal gemaakt voor het snel verwijderen van hardnekkige roest. Dit product is op twee manieren te gebruiken. Zo dompel je kleine voorwerpen onder in een badje van HG roestverwijderaar aangelengd met water. Is dit geen optie? Dan spuit je de roestverwijderaar onverdund op de roestplek. Afhankelijk van de hoeveelheid roest laat je het tussen de 10 minuten en enkele uren inwerken. Daarna spoel je het voorwerp af met veel water en de roest is verdwenen. Ook zorgt de roestverwijderaar voor een beschermlaagje, waardoor de roest niet snel terug zal komen.

Speciale aanpak voor de auto

Heb je last van roest op je auto? Dat vraagt om een speciale aanpak. In ons klusadvies lees je alles over het verhelpen van lakschade en roestplekken aan je auto.

Roest voorkomen doe je zo

Na het ontroesten van een voorwerp, wil je natuurlijk dat de roest wegblijft. Om roest te voorkomen, is het daarom belangrijk om vocht zoveel mogelijk bij het ijzer vandaan te houden. Dit doe je door voorwerpen op een droge plek te bewaren, maar ook door het ijzer te beschermen met bijvoorbeeld een laklaag of primer. Ook het regelmatig smeren van metalen voorwerpen met vet, olie of andere smeermiddelen helpt om roest te voorkomen. Dan hoef je minder vaak aan de slag met het verwijderen van roest van metaal.

Meer Klusadvies

Klusadvies - onderweg - Hoe verhelp ik de lakschade en roestplekken van mijn auto? - Thumbnail
Hoe verhelp ik de lakschade en roestplekken van mijn auto? stappenplan
Verf verwijderen - Thumbnail
Hoe verwijder ik oude verf van hout? stappenplan
IJzeren hek schilderen - Thumbnail
IJzeren hek schilderen stappenplan